instagram @kitchenettehome

Buddha bowl

Buddha bowl

Pokud jste se ještě nesetkali s pojmem Buddha bowl, je to vlastně taková miska plná holjnosti. Jde o jídlo které je většinou vegetariánské nebo dokonce veganské. Je dokonale vyvážené a z pravidla duhově krásné. Tělu dodá maximum vitamínů a minerálů. Budete se po něm cítit dobře a pohladí vás nejen v žaludku. Zdaleka to není jen fádní salát, ale opravdová delikatesa!


 

Tahle Buddhova miska je vždy sestavená tak, aby obsahovala čerstvou sezónní zeleninu i listovou zeleninu, zdravé tuky v podobě ořechů nebo avokáda, bílkoviny a nějakou zrninu a to vše v ideálním poměru. Hodně dotazů přišlo na zeleninové spirály. Takže pro ty co neznají, může za ně spiralizér. Je skvělý na veškerou kořenovou zeleninu, tuřín, mrkev, ředkev, cuketu, okurku. Cokoli pevnějšího.
Při troše praxe a kreativity se mnohdy dá tyhle misky poskládat z různých zbytků. Cíleně se na takové jídlo můžete připravit během týdne například tak, že si uvaříte o něco více quinoi, čočky nebo jiných luštěnin, které uložíte ve vzduchotěsné nádobě v lednici. Přihodíte nějakou kořenovou zeleninu, když něco pečete v troubě a odložte jí také do lednice. I proto jsem ji připravila na pátek. Pokud máte málo času, použijte pouze uvařenou cizrnu nebo trochu jiné luštěniny. Dresink vše dostatečně ochutí. Kdyby vás téma Buddha Bowls zaujalo a chtěli jste se do tématu ponořit více, na podzim bude vypsaný jeden můj kurz na toto téma v Gourmet Academy. Objeví se hned, jak se mi podaří kurz dopsat a připravit všechny podklady.

Tipy:
1. Pokud vám zbyla nějaká pečená zelenina že čtvrtka, vůbec neváhejte a přidejte ji do misky. Skvěle misku doplní o zemité tóny.
2. Jestli máte rádi fermentovanou zeleninu, i ta se sem skvěle hodí. Ať už kimči nebo domácí nakládaná zeleninová směs. Vaší misku doplní o tak úžasné a potřebné lakto bakterie.

Tady máte odkazy na všech 5 receptů/večeří:
PONDĚLÍ Fisk Cakes
ÚTERÝ Kari s červenou čočkou
STŘEDA Butter Chicken
ČTVRTEK Pečená zelenina
PÁTEK Buddha Bowl

30 minut - 4 porce

Ingredience

Na Buddha bowl:

  • 250 g quinoi, uvařte, nebo požijte uvařenou ze středy

  • 250 g halloumi

  • 3 mrkve, očištěné

  • 2 malé pevné cukety nebo ředkev

  • (libovolně můžete použít jinou pevnou zeleninu, jako kedlubna, řepa, ...)

  • 125 g směsi listové zeleniny, špenátu a rukoly

Na humus:

  • 250 g uvařené cizrny (potřebujete 125 g suché a nebo kupte konzervovanou bez éček)

  • 1-2 stroužky česneku, oloupaný

  • 80-100 ml sezamové pasty tahini

  • 2-3 lžíce extra panenského olivového oleje nebo více na naředění

  • 1 lžička mletého římského kmínu

  • 1/2 lžičky mletého koriandru

  • 3 lžíce vody, nebo více na naředění

  • šťáva z citrónu podle chuti

  • mořská sůl

Na servírování:

  • čerstvý koriandr, lístky čerstvé máty nebo petržele

  • restované oříšky nebo semínka dle vaší volby

Postup

1.

Na humus dejte všechny ingredience do nádoby food processoru nebo blenderu a rozmixujte dohladka. Záleží na šikovnosti a výkonu vašeho přístroje, možná budete muset směs naředit více vodou, aby se podařilo humus rozmixovat dohladka. Hotový humus dejte stranou.

2.

Pomocí spiralizéru nebo mandolíny nastrouhejte mrkev, cuketu, případně další pevnou zeleninu podle vaší volby. Omyjte si listovou zeleninu a nechte okapat.

3.

Do širšího polévkového talíře nebo misky sestavte připravené ingredience. Tedy na každou porci dejte trochu quinoi, strouhané zeleniny, čerstvé listové zeleniny a čtvrtinu humusu. Až bude toto všechno připravené, orestujte na sucho sýr halloumi na střední výkon z obou stran na pánvi do zlata. Rozdělte ho do všech připravených misek a můžete servírovat bohatě zakápnuté dresinkem a posypané orestovanými oříšky či semínky vaší volby.

Newsletter