instagram @kitchenettehome

Pečená zelenina

Pečená zelenina

Čtvrteční večeře ze série 5 večeří s Kitchenette by mohla vypadat nějak takto... Zelenina pečená na plechu servírovaná s čočkou smíchanou s rýží, co budou už hotové z úterka a středy. Je to krásné letní vegetariánské jídlo, které je opět vyvážené a syté. Zdánlivě by se mohlo zdát, že zabere moc času, ale je to spíš takový ten pasivní čas, kdy se zelenina peče v troubě. K pečené zelenině můžete krásně využít čočku, rýži nebo třeba quinou, kterou máte odloženou v lednici z předchozích dní a když to celé doplníte o svěží jogurtový dip s římským kmínem a koriandrem., myslím, že si jídlo užije celá rodina.

Se sestavou zeleniny si také nelamte příliš hlavu. Použijte tu, co je zrovna v sezóně a můžete této příležitosti využít i k ekonomickému vyprázdnění zeleninového šuplíku a zpracovat tak různé zbytky, než se pokazí. Podobných "No waste" receptů myslím není nikdy dost! Pokud budete chtít plech trochu ozvláštnit, přihoďte třeba i kousek ovoce a večeře rázem dostane moderní a nevšední nádech.

Tady máte odkazy na všech 5 receptů/večeří:
PONDĚLÍ Fisk Cakes
ÚTERÝ Kari s červenou čočkou
STŘEDA Butter Chicken
ČTVRTEK Pečená zelenina
PÁTEK Buddha Bowl

45 minut - 4 porce
Pečená zelenina

Ingredience

Na rýži s čočkou:

  • 300 g uvařené jasmínové rýže

  • 300 g uvařené čočky beluga, nebo jiná pevnější čočky (150 g suché uvařte běžným postupem, nebo můžete použít konzervovanou, jen si dejte pozor na složení)

Na pečenou zeleninu (přibližně 1 kg zeleniny):

  • 2 mrkve, očištěné

  • 1 pastinák, očištěný

  • 1 menší batáta, očištěná

  • 1 lilek, nakrájený na menší kostičky

  • hrst brambor, očištěných kartáčkem

  • (brokolice, cuketa, paprika, řepa, fenykl, květák, zelené fazolové lusky, dýně, petržel, celer, ...)

  • 4 lžíce extra panenského olivového oleje

  • 1 palice česneku

  • 1 bio citrón, krájený na měsíčky

  • 1 lžička římského kmína

  • mořská sůl a čerstvě mletý pepř

  • (meruňku, maliny, ostružiny, .. na spestření)

Na dip:

  • 250 ml bílého jogurtu

  • malá hrst čerstvého koriandru

  • špetka římského kmínu

  • mořská sůl a čerstvě mletý pepř

Na servírování:

  • 150 g směsi listových salátů s rukolou

  • čerstvý koriandr, máta nebo plocholistá petržel

  • extra panenský olivový olej

  • 1 citrón nebo limeta

  • (orestované oříšky nebo semínka)

Postup

1.

Rozehřejte si troubu na 210°C a vyložte plech pečícím papírem. Připravte si všechnu zeleninu. Nakrájejte ji na kousky trochu větší než sousto a dejte jí na plech. (Pokud používáte zeleninu, která potřebuje kratší tepelnou úpravu, jako je třeba cuketa nebo paprika, přidejte ji na plech až v polovině pečení.) Přidejte palici česneku, který jste rozkrojili napříč na poloviny a měsíčky citrónu. Vše polejte olivovým olejem a posypejte římským kmínem, solí a pepřem podle chuti a dobře promíchejte. Směs rovnoměrně rozprostřete na plech a dejte péct na 30-40 minut, nebo až bude zelenina propečená a hezky zlatá.

2.

Pokud máte předvařenou rýži z úterka, dejte jí do mísy, promíchejte s uvařenou čočkou a dejte stranou. Pokud ne, uvařte rýži i čočku podle běžného postupu. Až budou hotové, promíchejte a nechte zchladnout.

3.

Připravte si dip. Nasekejte čerstvý koriandr, přidejte ho k jogurtu spolu se špetkou soli, čerstvě mletým pepřem a špetkou římského kmínu. Jogurtový dip promíchejte.

4.

Hotovou pečenou zeleninu servírujte se směsí rýže a čočky, trochou čerstvé listové zeleniny, lehce zakápnutou olivovým olejem nebo dresinkem, kterým jste si připravili už v pondělí, s jogurtovým dipem a lístky čerstvého koriandru, máty nebo petržele. Případně posypejte orestovanými semínky nebo oříšky.

Newsletter