Se sestavou zeleniny si také nelamte příliš hlavu. Použijte tu, co je zrovna v sezóně a můžete této příležitosti využít i k ekonomickému vyprázdnění zeleninového šuplíku a zpracovat tak různé zbytky, než se pokazí. Podobných "No waste" receptů myslím není nikdy dost! Pokud budete chtít plech trochu ozvláštnit, přihoďte třeba i kousek ovoce a večeře rázem dostane moderní a nevšední nádech.
Tady máte odkazy na všech 5 receptů/večeří:
PONDĚLÍ Fisk Cakes
ÚTERÝ Kari s červenou čočkou
STŘEDA Butter Chicken
ČTVRTEK Pečená zelenina
PÁTEK Buddha Bowl
Pečená zelenina
20. června 2019
Čtvrteční večeře ze série 5 večeří s Kitchenette by mohla vypadat nějak takto... Zelenina pečená na plechu servírovaná s čočkou smíchanou s rýží, co budou už hotové z úterka a středy. Je to krásné letní vegetariánské jídlo, které je opět vyvážené a syté. Zdánlivě by se mohlo zdát, že zabere moc času, ale je to spíš takový ten pasivní čas, kdy se zelenina peče v troubě. K pečené zelenině můžete krásně využít čočku, rýži nebo třeba quinou, kterou máte odloženou v lednici z předchozích dní a když to celé doplníte o svěží jogurtový dip s římským kmínem a koriandrem., myslím, že si jídlo užije celá rodina.
Ingredience
Na rýži s čočkou:
-
300 g uvařené jasmínové rýže
-
300 g uvařené čočky beluga, nebo jiná pevnější čočky (150 g suché uvařte běžným postupem, nebo můžete použít konzervovanou, jen si dejte pozor na složení)
Na pečenou zeleninu (přibližně 1 kg zeleniny):
-
2 mrkve, očištěné
-
1 pastinák, očištěný
-
1 menší batáta, očištěná
-
1 lilek, nakrájený na menší kostičky
-
hrst brambor, očištěných kartáčkem
-
(brokolice, cuketa, paprika, řepa, fenykl, květák, zelené fazolové lusky, dýně, petržel, celer, ...)
-
4 lžíce extra panenského olivového oleje
-
1 palice česneku
-
1 bio citrón, krájený na měsíčky
-
1 lžička římského kmína
-
mořská sůl a čerstvě mletý pepř
-
(meruňku, maliny, ostružiny, .. na spestření)
Na dip:
-
250 ml bílého jogurtu
-
malá hrst čerstvého koriandru
-
špetka římského kmínu
-
mořská sůl a čerstvě mletý pepř
Na servírování:
-
150 g směsi listových salátů s rukolou
-
čerstvý koriandr, máta nebo plocholistá petržel
-
extra panenský olivový olej
-
1 citrón nebo limeta
-
(orestované oříšky nebo semínka)
Postup
Rozehřejte si troubu na 210°C a vyložte plech pečícím papírem. Připravte si všechnu zeleninu. Nakrájejte ji na kousky trochu větší než sousto a dejte jí na plech. (Pokud používáte zeleninu, která potřebuje kratší tepelnou úpravu, jako je třeba cuketa nebo paprika, přidejte ji na plech až v polovině pečení.) Přidejte palici česneku, který jste rozkrojili napříč na poloviny a měsíčky citrónu. Vše polejte olivovým olejem a posypejte římským kmínem, solí a pepřem podle chuti a dobře promíchejte. Směs rovnoměrně rozprostřete na plech a dejte péct na 30-40 minut, nebo až bude zelenina propečená a hezky zlatá.
Pokud máte předvařenou rýži z úterka, dejte jí do mísy, promíchejte s uvařenou čočkou a dejte stranou. Pokud ne, uvařte rýži i čočku podle běžného postupu. Až budou hotové, promíchejte a nechte zchladnout.
Připravte si dip. Nasekejte čerstvý koriandr, přidejte ho k jogurtu spolu se špetkou soli, čerstvě mletým pepřem a špetkou římského kmínu. Jogurtový dip promíchejte.
Hotovou pečenou zeleninu servírujte se směsí rýže a čočky, trochou čerstvé listové zeleniny, lehce zakápnutou olivovým olejem nebo dresinkem, kterým jste si připravili už v pondělí, s jogurtovým dipem a lístky čerstvého koriandru, máty nebo petržele. Případně posypejte orestovanými semínky nebo oříšky.