Na instagramu jsem se ptala, jaké recepty byste rádi na blogu nově viděli a právě takové tipy, podobné tomuto receptu, jsem od vás dostávala. ( I když tento byl již dávno napsaný i vyfocený :) Zajímaly vás vegetariánské, luštěninové pokrmy z květáku a další běžně dostupné zeleniny. Takže tady to je a doufám, že Vás potěší nebo třeba jen trochu inspiruje ve vlastní kreativitě. (Tento recept jsem připravovala pro březnové vydání časopisu Gurmet.)
Marocká čočka s květákem, dýní a kapustičkami
31. března 2017
Jedna z mých oblíbených variací vegetariánského jídla inspirovaného marockými chutěmi... Základ, a to v podobě koření, je obvykle stejný, postavený na římském kmínu nebo přímo směsi restovaného marockého koření, která je navíc překrásná, protože je doplněná o sušené květy růží. (Mám tu svojí oblíbenou z Marks & Spencer.) Při vaření pak vždy všelijak improvizuji podle sezóny, aktuálních zásob...... a pokaždé z toho tance v kuchyni vzejde něco nového, barevného a po Maroku vonícího.
Ingredience
-
1/2 menšího květáku
-
1/4 dýně hokkaido
-
1 malá červená cibule
-
2 stroužky česneku
-
7 malých kapustiček
-
1 lžička kmínu
-
1 lžička římského kmínu
-
1 lžička fenyklu
-
chilli
-
100 g čočky beluga
-
1 lžička javorového sirupu
-
extra panenský olivový olej
-
150 g kozího sýru
-
jemně nasekaná hladkolistá petržel
-
2 lžičky medu
-
mořská sůl
Postup
Nejprve je třeba uvařit čočku doměkka. Když je hotová, lehce ji propláchněte, slijte vodu a odložte stranou.
Připravte si všechnu zeleninu. Cibuli nakrájejte na měsíčky, česnek na tenké plátky, květák na malé růžičky, dýni na tenčí plátky, kapustičky na polovinu.
Na středně velké pánvi (wok je praktický) rozehřejte olej a přidejte všechno koření. Až se rozvoní a začne lehce pukat, přidejte cibuli, česnek, kapustičky, květák a lehce orestujte tak, aby zelenina začala zlátnout. Přidejte i dýni a po chvíli podlijte vše vodou (přibližně 1,5 dcl) a krátce poduste, aby zelenina lehce změkla, ale stále zůstala křupavá. Když se voda odpaří, přidejte lžičku javorového sirupu, všechnu čočku a dosolte i opepřete podle chuti. Posypejte petrželkou a můžete servírovat. Navrch rozdrobte kozí sýr a lehce zakápněte medem.