instagram @kitchenettehome

Ústřice, ústřice, ústřice

Ústřice, ústřice, ústřice

Co Vás první napadne, když zaslechnete heslo Ústřice? Myslím, že se okamžitě objeví několik jasných informací. Jako například, že jsou to skoro jako kámen vypadající nehezké škeble, i když mně vlastně připadají až poeticky překrásné a fotit je bylo potěšení. Některé z nich dokonce dokáží tvořit perly. Pak Vás asi hned napadne, že se ve většině světa pojídají s velkou oblibou syrové, ale například na americkém kontinentě je mají také rádi gratinované, grilované a i jinak tepelně upravované. V Evropě patří mezi vybrané lahůdky dnes už nejen luxusních restaurací a jak se doba zrychluje, tak se i přeprava mořských plodů dostává téměř na rychlost světla a tedy hlavně i proto si je můžete vychutnat ve skvělé kvalitě a čerstvosti téměř opravdu všude. 

První zkušenost, první ochutnání této pár gramové, syrové a kluzké potvůrky mnohdy nezanechá ten nejlepší dojem, ale pokud se do nich prochutnáte,  tak jako do vína, oliv, exotických kuchyní, jistě objevíte jejich kouzlo a budete do budoucna schopni rozeznat nejen druhové odlišnosti, ale hlavně chuťové odlišnosti podmíněné obdobím a také druhem moře a minerály obsažené v jejich prostředí.
A teď se dostávám k jádru a tím je únorové zadání od redakce časopisu Marie Claire. Připrav pro nás něco Valentýnského....)
Ústřice jsou velmi zdravé.  Z 95% jsou tvořeny bílkovinou (tedy alespoň v zimních měsících), pak obsahují velké množství minerálů a vitamínů jako je jód, sodík, vápník, zinek, železo, Vitamín A, B1, B2, ale v neposlední řadě ne příliš známou aminokyselinu, která by podle vědců měla stát za jejich afrodiziakální pověstí! Zvyšuje totiž hladinu sexuálních hormonů.
Navíc, přesto, že ústřice se dají konzumovat celoročně, jejich gurmánská sezóna je od září do dubna, kdy je jejich chuť lepší, v letních měsících se totiž rozmnožují, jsou masité, více tučné a nemají tak dobrou minerální chuť a tak je právě teď ideální čas si je vychutnat v jejich plné kvalitě.
Pak si už jen přidejme fakt, že samotné servírování ústřic, je obřadem sám pro sebe a dostává nás do velmi slavnostní, mnohdy i povznášející atmosféry.
Ústřice se opravdu staly už kultovní ikonou. Samotné slovo je už nasáklé mnoha významy, vzpomínkami, energií, funguje jako zaklínadlo a může tak očarovat i ten Váš slavnostní obřad.

15 minut
Ústřice, ústřice, ústřice

Ingredience

Na omáčku Mignonette

  • 1 šalotka

  • 1 lžíce vinného octa

  • 2 lžíce červeného suchého vína (jako je Pinot Noir, Cabernet, Savignon)

  • čerstvě mletý pepř

Na koriandrovou omáčku

  • 2 stroužky česneku

  • 4 lžíce čerstvé limetkové šťávy

  • (malý kousek zelené čili papričky)

  • 2 lžíce čerstvého koriandru

Na thajskou omáčku

  • 2 lžíce rybí omáčky

  • 4 lžíce čerstvé limetkové šťávy

  • 2 chilli papričky (bird's eye)

  • (pro sladkou verzi 1 lžíce medu)

Ústřice, ústřice, ústřice

Postup

Mignonette

Asi v Evropě nejoblíbenější a k ústřicím se dokonale hodící omáčka Mignonette je snadná, tak jako všechny ostatní. Důležité je příliš nepřekrýt chuť těchto mořských plodů. Vyzkoušejte také tuto omáčku někdy obohatit o trošku čerstvého estragonu.

Šalotku nakrájejte opravdu najemno. Do misky k ní přidejte zbývající ingredience a můžete servírovat.

Koriandrová

Tuto omáčku jsem ochutnala v jedné thajské rybářské vesnici postavené na molech a tak si sebou pro mě nese i mnoho krásných nejen kulinářských vzpomínek. Většina tamních restaurací měla otevřenou kuchyni, kam Vás místní kuchaři s ochotou vzali a ukázali po čem Vaše duše dychtila. )Pokud jste také milovníci koriandru, určitě ji vyzkoušejte.

Najemno nasekaný česnek i koriandr s kouskem zelení chilli papričky, kterou ale můžete klidně vynechat, zalijte šťávou z limetky a můžete podávat.

Thajská

Ještě jedna inspirace z Thajska je omáčka, kterou tam najdete na každém stole a říkají ji "fresh chillies". Myslím si osobně, že k ústřicím je až příliš pikantní, přesto ji právě k ústřicím s oblibou servírují. Vyzkoušejte i její sladkou verzi. Omáčku níže obohaťte o med. K ústřicím se skvěle totiž hodí i sladké chutě. 

Papričky nakrájejte na jemná kolečka, přidejte limetkovou šťávu, rybí omáčku a v případě sladké verze i lžíci medu. Vše smíchejte a můžete podávat.

Ústřice, ústřice, ústřice
Ústřice, ústřice, ústřice
Ústřice, ústřice, ústřice
Ústřice, ústřice, ústřice
Ústřice, ústřice, ústřice
Ústřice, ústřice, ústřice
Ústřice, ústřice, ústřice
Ústřice, ústřice, ústřice
Ústřice, ústřice, ústřice
Ústřice, ústřice, ústřice
Newsletter