Možná Vás až překvapí, jak skvělý a svěží výsledek tento recept přináší. Salát se bude hodit jako příloha, ale díky cizrně s kouskem chleba i jako skvělé lehké vegetariánské hlavní jídlo. Navíc je to jeden z mála salátů, který můžete připravit a servírovat až za několik hodin a tak si jej například vzít i sebou do práce. Kadeřávek je houževnatý, tak mu neuškodí si chvíli poležet v dresinku a avokádo díky citrónu nezačne měnit barvu a neesteticky oxidovat.
Recept také najdete v březnovém Gurmetu, který právě vyšel s dalšími recepty i rozhovorem.)
Salát z kadeřávku s avokádem, cizrnou a citrónovým dresinkem
22. února 2017

Pokud už jste propadli kadeřávku nebo po něm alespoň začali pokukovat, možná se Vám bude hodit tento až úsměvně jednoduchý recept složený ze 4 ingrediencí. Je pravda, že se dá krásně rozvíjet různými směry a mám vždy co dělat, abych se udržela při dochucování jen u citrónové šťávy a česneku, protože se tak nějak podvědomě nabízí i lžička tahiny a medu. Ale pokud to alespoň trochu půjde, vyzkoušejte tento jednoduchý citrónový základ a později třeba i experimentujte.

Ingredience
-
1 avokádo
-
2-3 velké hrsti kadeřávku
-
uvařené cizrny (nebo 1/2 konzervy proprané cizrny)
-
šťáva z jednoho citrónu
-
3 lžíce extra panenského olivového oleje
-
1 stroužek česneku
-
1/4 lžičky mořské soli
-
(čerstvý koriandr dodá příjemnou svěží chuť)
-
(můžete přidat orestované nasekané ořechy)

Postup
Ve velké míse smíchejte šťávu z citrónu, olivový olej, propasírovaný česnek, sůl. Přidejte nasekaný kadeřávek a dobře promíchejte, třeba i trochu promasírujte. Na závěr přidejte cizrnu, avokádo pokrájené na kostky a ještě jednou lehce promíchejte tak, aby se avokádo příliš nerozmačkalo. Salát ještě lehce opepřete a můžete servírovat.


