Možná Vás až překvapí, jak skvělý a svěží výsledek tento recept přináší. Salát se bude hodit jako příloha, ale díky cizrně s kouskem chleba i jako skvělé lehké vegetariánské hlavní jídlo. Navíc je to jeden z mála salátů, který můžete připravit a servírovat až za několik hodin a tak si jej například vzít i sebou do práce. Kadeřávek je houževnatý, tak mu neuškodí si chvíli poležet v dresinku a avokádo díky citrónu nezačne měnit barvu a neesteticky oxidovat.
Recept také najdete v březnovém Gurmetu, který právě vyšel s dalšími recepty i rozhovorem.)
Salát z kadeřávku s avokádem, cizrnou a citrónovým dresinkem
22. února 2017
Pokud už jste propadli kadeřávku nebo po něm alespoň začali pokukovat, možná se Vám bude hodit tento až úsměvně jednoduchý recept složený ze 4 ingrediencí. Je pravda, že se dá krásně rozvíjet různými směry a mám vždy co dělat, abych se udržela při dochucování jen u citrónové šťávy a česneku, protože se tak nějak podvědomě nabízí i lžička tahiny a medu. Ale pokud to alespoň trochu půjde, vyzkoušejte tento jednoduchý citrónový základ a později třeba i experimentujte.
Ingredience
-
Mísa kadeřávkových listů
-
1-2 avokáda, na kostičky
-
2 hrsti uvařené cizrny
-
šťáva z jednoho citrónu
-
4 lžíce extra panenského olivového oleje
-
1-2 stroužky propasírovaného česneku
-
1 jablko nebo hruška, na kostičky
-
mořská sůl
-
čerstvě mletý pepř
-
čerstvý koriandr dodá příjemnou svěží chuť
-
můžete přidat orestované nasekané ořechy
Postup
Ve velké míse smíchejte omytý kadeřávek natrhaný na kousky s olivovým olejem, citrónovou šťávou, česnekem, solí a pepřem. Vše dobře promíchejte, třeba i trochu promasírujte, aby houževnaté listy zkřehly. Na závěr přidejte cizrnu, avokádo pokrájené na kostičky, jablko a ještě jednou lehce promíchejte tak, aby se avokádo příliš nerozmačkalo. Pokud chcete navrch přidat koriandr a ořechy či semínka, teď je ten správný čas. Salát ještě lehce opepřete a můžete servírovat.