instagram @kitchenettehome

Zázvorovo-kurkumový protichřipkový čaj

Zázvorovo-kurkumový protichřipkový čaj

Mám tu pro Vás ještě jeden článek z domácí lékárny a je to spíš takový upgrade klasického zázvorového čaje, který dnes už notoricky zná každý pro jeho opravdu nepopiratelné léčivé vlastnosti. Vyzkoušejte přidat ještě kurkumu, citrónovou trávu a cayennský pepř.
Tento článek jsem namísto článku o exotické thajské kuchyni, připravovala pro lednové vydání Marie Claire, tak přikládám i pdf. )

O ingrediencích
Kurkuma
obsahuje kurkumin, který je známý jako silný antioxidant. Kurkuma má antibakteriální účinky a stimuluje funkci nadledvinek. Podporuje imunitní systém a zmírňuje kašel. V asijských zemích ji používají jako lék již dlouhá staletí, ale postupně se stává populární i ve zbytku světa pro své univerzální léčivé účinky.
Zázvor má také silné antioxidační účinky. Redukuje zánět, teplotu a také uklidňuje žaludek i bolest v krku. Navíc redukuje otoky i například sliznic, které komplikují průběh zánětlivých respiračních onemocnění. Tedy je skvělou prevencí i lékem při zánětech dutin a nebo také středního ucha. Silně účinkuje proti respiračním onemocněním díky obsahu sesquiterpenů.
Cayennský pepř působí proti nachlazení, chřipkám, virům i plísním. Podporuje trávení, snižuje bolest kloubů a působí proti migrénám i tvorbě hlenu. Cayennský pepř a obecně i ostatní chilli papričky jsou zdravé pro srdce a dlouhodobě chrání proti civilizačním onemocněním. A v neposlední řadě, jak každý zná, uvolňují zacpaný nos.
Černý pepř nebo cayennský pepř zintenzivňují účinky výše uvedených bylin.
Med má jedinečnou vlastnost která spočívá v schopnosti bojovat s infekcí na mnoha úrovních, kdy je pro bakterie velmi obtížné vytvořit resistenci. Používá kombinaci zbraní, včetně peroxidu vodíku, kyselost, osmotický účinek, vysokou koncentraci cukru a polyfenoly - z nichž všechny aktivně zabíjejí bakteriální buňky. Osmotický účinek, který je důsledkem vysoké koncentrace cukru v medu, čerpá vodu z bakteriálních buněk, dehydruje je a tím je ničí.
Patří k nejvíce trvanlivým potravinám, které umějí zabít téměř všechny typy bakterií.
Například med z manuky je antivirový, antibakteriální, antimikrobiální a protiplísňový. Ale obecně je dobré použít jakýkoli kvalitní med. Při tom si dejte pozor, abyste příliš vysokou teplotou neznehodnotily jeho cenné látky. Proto jej přidávejte do mléka či čaje až po lehkém vychladnutí.
Citrónová šťáva potlačuje nachlazení , chřipková onemocnění a tvorbu hlenu díky svým antibakteriálním a protivirovým účinkům. Díky vysokému obsahu vitamínu C podporuje obranyschopnost a tak je dobré jej užívat i preventivně. Citrónovou šťávu si přidávejte každé ráno například do vlažné vody nebo tradičně do čaje.
Citrónová tráva opět podporuje trávení a blahodárně působí proti chřipce, nachlazení a dokonce i malárii. Navíc zvyšuje schopnost koncentrace, stimuluje laktaci, snižuje cholesterol v krvi a napomáhá detoxikaci jater, ledvin a močového měchýře. V neposlední řadě vědecké výzkumy dokázaly, že užívání této byliny hubí nádorové buňky zatím co normální zdravé buňky ponechá nepoškozené.

10 minut - 1 porce
Zázvorovo-kurkumový protichřipkový čaj

Ingredience

  • 1 hrnek vody

  • 1 lžička nastrouhané čerstvé kurkumy (můžete nahradit kurkumou sušenou)

  • 1 lžička nastrouhaného čerstvého zázvoru

  • 1 stonek nasekané citrónové trávy

  • špetku cayennského pepře

  • 2 lžičky medu

  • šťáva z citrónu

Zázvorovo-kurkumový protichřipkový čaj

Postup

Přiveďte vodu spolu se zázvorem, kurkumou a cayennským pepřem k varu a krátce, přibližně 5 minut, povařte. Přidejte citrónovou trávu a nechte louhovat. Vodu přeceďte a po lehkém vychladnutí přidejte med a citrónovou šťávu.

Newsletter