Starší croissanty můžete mávnutím i té méně zkušené kuchařské ruky proměnit na něco opravdu nezapomenutelně delikátního. Zkoušeli jste už doma french toast coissant nebo bread pudding? Pokud ne, tak doufám, že Vás alespoň trochu nalákáme a inspiruje vás pohled na tuto snídaňovou story.
Stačí si jen vybrat, jakou verzi chcete vyzkoušet.
Croissant french toast nebo bread pudding?
16. března 2017
Pokud jste požitkáři jako já, milujete jídlo a přidáte k tomu fakt, že nejlépe chutná s prázdným žaludkem a v přítomnosti blízkých, budete jistě také milovníci rodinných snídaní. Mohla bych tak u snídaně prosedět hodiny a v podstatě by pak plynule přešla do brunche, a přes oběd až do večeře.
Jestli se v těchto slovech také trochu vidíte, myslím, že byste měli brzy vyzkoušet jeden z receptů na recyklované croissanty. Bude to dokonalý začátek dne, kterým jistě rozmazlíte sebe i své blízké.
Snídaní, které se skrývaly pod názvem french toast jsem ochutnala již hodně a musím říci, že to byl pokaždé extrémně odlišný zážitek a nepopírám, že byl vždy pozitivně hodnocený. Proto si myslím, že je třeba dodat, abyste to s french toasty nevzdávaly, jejich obdob je nespočet a ne každý je opravdu umí připravit lahodné a vyvážené.
Ingredience
-
4 croissanty z druhého dne
-
6 šťastných vajec
-
1,5 hrnku mléka (350 ml)
-
50 g javorového sirupu plus na servírování
-
Koupit
vanilkový lusk
-
špetka soli
-
kůra z jednoho chemicky neošetřeného citrónu
-
mandle na posypaní
-
máslo nebo ghí na smažení i servírování
-
čerstvé ovoce na servírování
Postup
Připravte si ve střední míse základ. Smíchejte mléko, vejce, javorový sirup, semínka z vanilkového lusku, špetku soli a kůru z jednoho citrónu.
Croissanty rozkrojte na polovinu, postupně je namočte do mléčného základu a nechte trochu nasáknout. Pak už stačí jen rozehřát pánev a na trošce másla a rostlinného oleje je na střední výkon z obou stran osmažit do zlata. Servírujte je lehce pocukrované s čerstvý ovocem, kouskem másla a zakápnuté javorovým sirupem.
Croissanty nakrájejte na proužky silné 1,5-2 cm. Naskládejte je rovnoměrně do tukem vymazané střední zapékací nádoby, zalijte mléčným základem a nechte nasáknout. Tento krok můžete udělat už večer předem a zapékací nádobu přikrytou fólií odložit do rána v lednici.
Rozehřejte si troubu na 175°C, připravené croissanty posypejte nasekanými mandlemi, doplňte o ovoce, které může být i mražené a pečte 45 minut do zlata.
Servírujte lehce pocukrované s kouskem másla, čerstvým ovocem a javorovým sirupem.