Thajsko je asi naší nejoblíbenější destinací, kde jsme strávili už mnoho měsíců našich životů a tyhle fantastické fishacakes jsou neodolatelné. Jedno z mnoha úžasných thajských pouličních jídel. Přišla jsem na to, že limetové (kafrové) listy jsou klíčovou ingrediencí, aby tyhle karbanátky chutnaly opravdu "thajsky". Když neseženete čerstvé, prodávají se i sušené a poslouží také dobře. Druhá varianta, jak je nahradit, je kůra z limety, ta je už běžně dostupná.
Nabízím vám tu ale poněkud západní způsob servírování, který doplňuje tyto rybí karbanátky o skvělý svěží salát a také kousek pita chleba, pokud chcete, aby bylo jídlo sytější. Nejraději používám celozrnnou pitu nebo tortillu.
A pak tu mám pár osobních tipů.
1. Připravte si dvojnásobné množství karbanátků a přebytek zamrazte. Věřte mi, že brzy přijdou vhod a budete si děkovat.
2. V receptu uvádím postup a ingredience na salátový dresink. Z tohoto množství budete mít přibližně 3 dcl dresinku, který uchovávejte v lednici například ve vzduchotěsné skleněné láhvi. Vydrží čerstvý minimálně týden a budete ho tak mít stále po ruce.
3. Pokud byste si chtěli vyrobit vlastní sladko-kyselou omáčku, je to celkem snadné.
Domácí sladkokyselá chilli omáčka
Dejte do food processoru nebo blenderu jednu sladší chilli papričku a 2 malé pálivé, 3 stroužky česneku, 70 ml lžíce rýžového nebo jablečného octa, 100 g třtinového cukru, 1 lžičku soli, 1 lžičku tapiokového škrobu (můžete nahradit kukuřičným),1 dcl vody. Vše rozmixujte na nízký stupeň tak, aby v omáčce zůstaly semínka i kousky papričky a česneku. Směs dejte do malého hrnce a pomalu vařte, až omáčka lehce zhoustne.
4. Na rozpečení pita chleba nebo tortill je nejlepší rozpéct troubu na 240°C. Když je trouba horká, chléb namočte pod proudem vody, nechte okapat a dejte do trouby. Pečte jen krátce, dokud nezačne růžovět nebo lehce zlátnout. Tak bude pita nebo tortilla stále hezky vláčná a ne úplně suchá a tvrdá.
5. Nejčastěji servírovaná a používaná omáčka k dochucení v Thajsku je omáčka, které říkají "fresh chillis". Najdete ji na stole i té nejobyčejnější pouliční vyvařovny. Připravíte jí snadno! Do malé mističky vymačkejte šťávu z jedné limety, přidáte lžíci rybí omáčky a nasekanou thajskou chilli papričku. To jsou ty malé úzké červené či zelené. Je to svěží a super pálivá omáčka, která se také skvěle hodí k těmto karbanátkům.
Tady máte odkazy na všech 5 receptů/večeří:
PONDĚLÍ Fisk Cakes
ÚTERÝ Kari s červenou čočkou
STŘEDA Butter Chicken
ČTVRTEK Pečená zelenina
PÁTEK Buddha Bowl