Opět tu mám pro vás tip:
1. Uvařte si rýže dvojnásobné množství, polovinu rýže uložte uzavřenou ve vzduchotěsné nádobě do lednice a v týdnu jí použijete na další jídlo. Tady konkrétně ve čtvrtek, na pečenou zeleninu s rýží a čočkou. Jakmile bude na blogu, přidám sem odkaz.
Tady máte odkazy na všech 5 receptů/večeří:
PONDĚLÍ Fisk Cakes
ÚTERÝ Kari s červenou čočkou
STŘEDA Butter Chicken
ČTVRTEK Pečená zelenina
PÁTEK Buddha Bowl
Kari s červenou čočkou
18. června 2019
A tady máte úterní recept ze série #5veceriskitchenette. Víte, že se snažím minimalizovat maso v našem jídelníčku, protože nejen že jeho přehnaná konzumace není zdravá, ale není ani ekologická a mnohdy ani etická, ale to už je jiné téma. Zkrátka časem jsem vymyslela všelijaká kari založená na luštěninách. Takhle by mohlo vypadat jedno z nich. Můžete být kreativní a použít jakoukoli sezónní zeleninu.
Ingredience
Na kari:
-
300 g červené čočky
-
3 lžíce tuku na smažení (slunečnicový, kokosový, ...)
-
3-4 šalotky, na jemné kostičky
-
5 stroužků česneku, na plátky nebo propasírovaný
-
2-4 lžíce red curry pasty
-
1,5 lžičky mleté kurkumy
-
2 lžíce rybí omáčky, nebo podle chuti
-
2 cm kořene zázvoru, nastrouhaný
-
1 kytička badyánu
-
300 ml kokosové smetany
-
200 g zelených fazolových lusků nebo brokolice (květáku, cukety, ...)
-
2 střední mrkve
Na servírování:
-
čerstvý koriandr
-
restované kešu oříšky
-
300 g jasmínové rýže
Postup
Do rýžovaru nebo vaší oblíbenou metodou dejte vařit všechnu rýži. Rozehřejte si na velké wok pánvi tuk a na něm orestujte cibulku doměkka. Přidejte česnek, kurkumu a red curry pastu. Pokud vaříte pro děti, dejte tak maximálně dvě lžíce pasty, ale pokud máte rádi pikantnější curry, dejte klidně více. Přidejte zázvor a chvíli restujte, aby se uvolnily všechny chutě a koření se rozvonělo.
Do woku přidejte propláchnutou čočku. Podlijte horkou vodou tak, aby bylo nad ní ještě 1 cm vody a vařte za občasného míchání. Případně přidejte vodu podle potřeby, pokud se příliš odpaří. Mezitím si připravte a očistěte zeleninu. Když už je čočka téměř měkká, přidejte rybí omáčku, kokosovou smetanu, hrubě pokrájenou zeleninu tak, aby se příliš nerozvařila. Tedy zelené fazolové lusky jako první a po chvíli mrkev na větší kousky. Například květák či brokolice by měl jít až na závěr a vařit se tak 2-3 minuty maximálně.
Když je zelenina téměř hotová, kari ochutnejte a případně jej dosolte rybí omáčkou nebo třeba lehce dořaďte vodou, je-li příliš husté. Můžete servírovat! To, co nasypete navrch, je taková třešnička na dortu, která ale dokáže velmi ovlivnit finální chuť i dojem. Já na toto kari vždy přidávám smažený česnek, kešu oříšky (ty můžete v kari i vařit) a popřípadě čerstvý koriandr, když ho zrovna mám.