instagram @kitchenettehome

Kari s červenou čočkou

Kari s červenou čočkou

A tady máte úterní recept ze série #5veceriskitchenette. Víte, že se snažím minimalizovat maso v našem jídelníčku, protože nejen že jeho přehnaná konzumace není zdravá, ale není ani ekologická a mnohdy ani etická, ale to už je jiné téma. Zkrátka časem jsem vymyslela všelijaká kari založená na luštěninách. Takhle by mohlo vypadat jedno z nich. Můžete být kreativní a použít jakoukoli sezónní zeleninu.

Opět tu mám pro vás tip:
1. Uvařte si rýže dvojnásobné množství, polovinu rýže uložte uzavřenou ve vzduchotěsné nádobě do lednice a v týdnu jí použijete na další jídlo. Tady konkrétně ve čtvrtek, na pečenou zeleninu s rýží a čočkou. Jakmile bude na blogu, přidám sem odkaz.

Tady máte odkazy na všech 5 receptů/večeří:
PONDĚLÍ Fisk Cakes
ÚTERÝ Kari s červenou čočkou
STŘEDA Butter Chicken
ČTVRTEK Pečená zelenina
PÁTEK Buddha Bowl

30 minut - 6 porcí
Kari s červenou čočkou

Ingredience

Na kari:

  • 300 g červené čočky

  • 3 lžíce tuku na smažení (slunečnicový, kokosový, ...)

  • 3-4 šalotky, na jemné kostičky

  • 5 stroužků česneku, na plátky nebo propasírovaný

  • 2-4 lžíce red curry pasty

  • 1,5 lžičky mleté kurkumy

  • 2 lžíce rybí omáčky, nebo podle chuti

  • 2 cm kořene zázvoru, nastrouhaný

  • 1 kytička badyánu

  • 300 ml kokosové smetany

  • 200 g zelených fazolových lusků nebo brokolice (květáku, cukety, ...)

  • 2 střední mrkve

Na servírování:

  • čerstvý koriandr

  • restované kešu oříšky

  • 300 g jasmínové rýže

Postup

1.

Do rýžovaru nebo vaší oblíbenou metodou dejte vařit všechnu rýži. Rozehřejte si na velké wok pánvi tuk a na něm orestujte cibulku doměkka. Přidejte česnek, kurkumu a red curry pastu. Pokud vaříte pro děti, dejte tak maximálně dvě lžíce pasty, ale pokud máte rádi pikantnější curry, dejte klidně více. Přidejte zázvor a chvíli restujte, aby se uvolnily všechny chutě a koření se rozvonělo. 

2.

Do woku přidejte propláchnutou čočku. Podlijte horkou vodou tak, aby bylo nad ní ještě 1 cm vody a vařte za občasného míchání. Případně přidejte vodu podle potřeby, pokud se příliš odpaří. Mezitím si připravte a očistěte zeleninu. Když už je čočka téměř měkká, přidejte rybí omáčku, kokosovou smetanu, hrubě pokrájenou zeleninu tak, aby se příliš nerozvařila. Tedy zelené fazolové lusky jako první a po chvíli mrkev na větší kousky. Například květák či brokolice by měl jít až na závěr a vařit se tak 2-3 minuty maximálně. 

3.

Když je zelenina téměř hotová, kari ochutnejte a případně jej dosolte rybí omáčkou nebo třeba lehce dořaďte vodou, je-li příliš husté. Můžete servírovat! To, co nasypete navrch, je taková třešnička na dortu, která ale dokáže velmi ovlivnit finální chuť i dojem. Já na toto kari vždy přidávám smažený česnek, kešu oříšky (ty můžete v kari i vařit) a popřípadě čerstvý koriandr, když ho zrovna mám.

Newsletter