Kváskový chléb s vejcem, salátem a avokádem
21. března 2017
Ještě jedna snídaňová inspirace :) Až sebe nebo svou drahou polovičku budete chtít o víkendu trochu rozmazlit dokonalou a zdravou snídaní, zkuste sáhnout po kousku avokáda, vejci vařeném naměkko či nahniličko, dobrém chlebu a salátu.
Ingredience
-
2 vejce
-
1 avokádo
-
směs listových salátů (jako je polníček, rukola, římský, ..)
-
2 ředkvičky
-
pár cherry rajčátek
-
kousek fenyklu na jemné plátky
-
čerstvé bylinky (hladkolistá petržel, máta, koriandr, ..)
-
2 lžíce extra panenského olivového oleje
-
šťáva z poloviny citrónu
-
1 lžička medu
-
mořská sůl
-
čerstvě mletý pepř
-
2 plátky kváskového chleba
Postup
Připravte si dresing smícháním olivového oleje, citrónové šťávy, medu, soli a také směs zeleniny ve středně velké míse. Tedy lehce promíchejte listové saláty, rajčátka, ředkvičky na tenké plátky a fenykl na plátky ještě tenčí. Avokádo zbavte pecky, slupky a nakrájejte také na plátky. Ještě si najemno nasekejte směs bylinek. Nešetřete! Tady můžete experimentovat a použít takové bylinky, které zrovna máte, ale nebojte se použít petrželku, koriandr i mátu dohromady. Bylinky přidejte k salátu.
Nyní je čas na přípravu vejce. Dejte do menšího hrnce dvě vejce (studené přímo z lednice), přidejte tolik vody, aby byla celá potopená a přiveďte k varu. Aby byl žloutek ještě částečně tekutý, ale ne syrový, měla by doba varu trvat přibližně kolem 4 - maximálně 5 minut - v závislosti na velikosti vejce. Pokud byste chtěli žloutek více "nahniličko", vařte 6 minut. Hotová vejce rychle odstavte, vyjměte z horké vody a oloupejte. Mezitím si otoastujte dva krajíce chleba a také promíchejte salát s dresingem.
Na chléb dejte trochu salátu, polovinu nakrájeného avokáda, jedno vejce a můžete servírovat s trochou čerstvého pepře.