Pokud jste milovníky kadeřávku, jistě jste už zjistili, že ho jen tak nějaký dresing neskolí a nepřinutí zvadnout a tak je to právě ten druh zeleniny, spolu například i se zelím, které není problém připravit a servírovat okamžitě, ale především klidně i druhý den. Tedy kadeřávek je nejen strašně zdravý, plný antioxidantů, ale je i velmi praktický. Skvěle se proto hodí do editoriálu, který jsem na toto téma připravovala pro blog a květnové vydání marieclaire. Pokud vynecháte fetu, salát můžete zařadit i do veganského jídelníčku.
Salát z belugy a kadeřávku
17. května 2017
Myslím, že každý z nás se v této roční době poohlíží po zdravější, lehčí a i možná detoxikační stravě a asi právě přes den v práci nejvíc hřešíme, protože sáhneme rychle po něčem, co je jednoduché a ne vždy úplně zdravé. Tedy vyvstalo téma, co si tak uvařit, připravit doma na s sebou, abychom druhý den v práci měli po ruce něco zdravého, lehkého a vyváženého. I na instagramu někteří z Vás poptávají právě takové recepty. Připravila jsem proto dva takové. Jsou oba vegetariánské, postavené na luštěninách a zároveň koncipované tak, aby opravdu chutnaly skvěle i druhý den a třeba i na studeno.
Snad nevadí, ale v receptu taky můžete vidět na fotkách moje nejmladší kluky a jak se s nimi pracuje z domova. :-)
Ingredience
-
200g čočky beluga (můžete také použít tmavo-zelenou)
-
1/4 menšího červeného zelí
-
4 hrsti kadeřávku
-
2 větší avokáda
-
5 lžic extra panenského olivového oleje
-
4 lžíce citrónové šťávy
-
mořská sůl
-
čerstvě mletý pepř
-
(100 g sýru feta pro ne-vegany:-))
Postup
Čočku vařte v dostatku lehce osolené vody doměkka přibližně 20-30 minut. Sceďte a odložte stranou.
Do salátové mísy nakrájejte najemno všechno zelí, pokrájejte i kadeřávek zbavený hrubých stonků. Tento salátový základ promíchejte a jemně i promasírujte s olivovým olejem, citrónovou šťávou, solí i pepřem. Nyní můžete do salátu přimíchat čočku a na závěr i na kostky pokrájená avokáda (díky citrónové šťávě obsažené v salátu by nemělo avokádo příliš oxidovat a nepěkně hnědnout). Pokud máte rádi vydatnější jídla, zakomponujte kousek feta sýru.