instagram @kitchenettehome

Falafel

Falafel

Falafel máme nejradší v pitě nebo tortile, když si ji vysteleme listem salátu a naplníme rajčatovým nebo okurkovým salátem ochuceným jogurtovým dresinkem. Ale na tomhle tipu jídla se mi líbí, že je kreativní a každý si může servírování přizpůsobit. Třeba vynechte chléb a dejte si zeleninový talíř doplněný o salát tabbouleh s placičkami falafelu.
Podle receptu níže připravíte směs na minimálně 6 porcí a tak si můžete část těsta odložit do lednice a usmažit si falafel pro změnu ve tvaru placiček v pátek a použít je jako základ pro Buddha bowl spolu se sezamovým dresinkem.
Toto je třetí recept z druhé série 5 večeří s kitchenette.

 

5 VEČEŘÍ S KITCHENETTE:
Pondělí: Quinoový salát s okurkou a feta sýrem
Úterý: Krémové citrónové kuře Piccata
Středa: Falafel v tortile
Čtvrtek: Kuřecí salát s avokádem
Pátek: Buddha bowl s falafelem

40 minut - 6 porcí
Falafel

Ingredience

Na Falafel:

  • 225 g suché cizrny

  • 1 velkou hrst plocholisté petržele

  • 1 velkou hrst koriandru

  • 6 šalotek

  • 3 stroužky česneku

  • 1 lžička římského kmínu

  • 1/2 lžičky mletého koriandru

  • 1 a 1/2 lžičky soli

  • 1/2 lžičky sody na pečení

  • 4 lžíce mouky (hladká pšeničná, špaldová nebo třeba i luštěninová)

  • 3 lžíce vody

  • citrónová kůra

Na smažení:

  • 0,5 l oleje

Na tahiny dresink:

  • 4 lžíce tahiny

  • 2 lžíce citrónové šťávy

  • 1/2 lžičky soli

  • 4 lžíce vody nebo více na naředění

Na servírování:

  • chléb pita, tortilla nebo salát tabbouleh

  • střední okurka nakrájená na plátky

  • 200 g rajčat, pokrájených na střední kousky

  • listový salát nebo pekingské zelí

  • (červená cibule na tenké plátky)

  • čerstvý koriandr nebo petržel na ozdobu

Postup

1.

Alespoň 12 hodin předem cizrnu namočte v dostatku vody. Pak ji propláchněte a nechte dobře odkapat.

2.

 Do nádoby food processoru dejte šalotky, česnek, všechny bylinky, koření, sůl, vodu a dobře rozmixujte. Na závěr přidejte cizrnu a už jen pár pulzy rozmixujte tak, aby cizrna tvořila ještě hrubou strukturu. Směs přesuňte do mísy, osolte podle chuti, přidejte mouku, sodu na pečení a promíchejte. Z výsledné hmoty by mělo být snadné tvořit kuličky nebo placičky, aniž by se drolili. Případně můžete směs zahustit ještě trochou mouky a nebo naředit lžičkou vody. Nyní tvarujte kuličky o velikosti vlašského ořechu nebo placičky a když je máte všechny hotové, odložte je do lednice.

3.

Připravte dresink pouze smícháním všech výše uvedených ingrediencí a také zeleninu na servírování.

4.

Falafel smažte ve vyšší vrstvě oleje na středně vysoký výkon do tmavě zlata. Hotový odkládejte na vrstvu ubrousků, aby se odsál přebytečný tuk.

5.

Jakmile je falafel hotový, můžete servírovat s vaší oblíbenou přílohou.

Tip:

1. Pozor! Nenahrazujte máčenou cizrnu za konzervovanou vařenou.
2. Při servírování nepodceňujte dipy nebo dresinky. Dodají jídlu šťavnatost.

Newsletter