instagram @kitchenettehome

Šťavnatý a křupavý jablečný koláč

Šťavnatý a křupavý jablečný koláč

Vyšlo sluníčko a už přemýšlím nad letním ovocem a všemi těmi voňavými koláči. No nemůžu se dočkat, tak jsem se rozhodla s vámi sdílet jeden skvělý recept, který umožňuje vychutnat si křupavost i šťavnatost zároveň. Vyzkoušejte ho s jablky a až přijde léto zaexperimentujte třeba se švestkami, meruňkami, višněmi nebo nějakou směsí sezónních plodů.

.
30 minut - 8 porcí
Šťavnatý a křupavý jablečný koláč

Ingredience

  • na náplň:
  • 3 velká jablka (750 g)
  • 30 g třtinového cukru
  • 3 lžíce maizeny (kukuřičného škrobu)
  • 1 lžička mleté skořice
  • 6 lžic jablečného moštu (můžete nahradit pyré, pak ale použijte jen poloviční množství maizeny )
  • šťáva z jednoho citrónu
  • hrst hrozinek ( nemusí být )
  • na drobenku:
  • 110 g cukru tmavého muscovado
  • 110 g cukru světlého třtinového
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1/2 lžičky soli
  • 225 g celozrnné mouky
  • 120 g másla
  • na těsto:
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • 90 g zakysané smetany (1/2 kelímku, používám plnotučnou bez škrobů)
  • 2 lžíce vanilkového extraktu
  • 130 g hladké mouky
  • 80 g třtinového cukru
  • 1/2 lžičky prášku na pečení
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • špetka soli
  • 90 g másla
  • kůru z jednoho bio citrónu

Postup

Předehřejeme si troubu na 160°C, vymažeme koláčovou formu (používám 28 cm průměr) nebo vyložíme pečícím papírem.
Náplň: jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na kostičky cca 1 cm, smícháme s cukrem, maizenou, skořicí, citrónovou šťávou, moštem.
V druhé míse připravte drobenku klasickým způsobem.
Na závěr připravíme těsto tak, že rozpustíme máslo, smícháme ho s mokrými ingrediencemi a přimícháme směs suchých ingrediencí, plus kůru. Rozetřeme ho na plech, pak rovnoměrně rozprostřeme náplň a zakryjeme posypkou. Pečeme 40 – 50 minut. Je perfektní teplý i studený, se lžící zakysané smetany.

Newsletter