Šťavnatý a křupavý jablečný koláč
15. března 2012
Vyšlo sluníčko a už přemýšlím nad letním ovocem a všemi těmi voňavými koláči. No nemůžu se dočkat, tak jsem se rozhodla s vámi sdílet jeden skvělý recept, který umožňuje vychutnat si křupavost i šťavnatost zároveň. Vyzkoušejte ho s jablky a až přijde léto zaexperimentujte třeba se švestkami, meruňkami, višněmi nebo nějakou směsí sezónních plodů.
Ingredience
-
na náplň:
-
3 velká jablka (750 g)
-
30 g třtinového cukru
-
3 lžíce maizeny (kukuřičného škrobu)
-
1 lžička mleté skořice
-
6 lžic jablečného moštu (můžete nahradit pyré, pak ale použijte jen poloviční množství maizeny )
-
šťáva z jednoho citrónu
-
hrst hrozinek ( nemusí být )
-
na drobenku:
-
110 g cukru tmavého muscovado
-
110 g cukru světlého třtinového
-
1 lžička mleté skořice
-
1/2 lžičky soli
-
225 g celozrnné mouky
-
120 g másla
-
na těsto:
-
1 vejce
-
1 žloutek
-
90 g zakysané smetany (1/2 kelímku, používám plnotučnou bez škrobů)
-
2 lžíce vanilkového extraktu
-
130 g hladké mouky
-
80 g třtinového cukru
-
1/2 lžičky prášku na pečení
-
1/2 lžičky jedlé sody
-
špetka soli
-
90 g másla
-
kůru z jednoho bio citrónu
Postup
Předehřejeme si troubu na 160°C, vymažeme koláčovou formu (používám 28 cm průměr) nebo vyložíme pečícím papírem.
Náplň: jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na kostičky cca 1 cm, smícháme s cukrem, maizenou, skořicí, citrónovou šťávou, moštem.
V druhé míse připravte drobenku klasickým způsobem.
Na závěr připravíme těsto tak, že rozpustíme máslo, smícháme ho s mokrými ingrediencemi a přimícháme směs suchých ingrediencí, plus kůru. Rozetřeme ho na plech, pak rovnoměrně rozprostřeme náplň a zakryjeme posypkou. Pečeme 40 – 50 minut. Je perfektní teplý i studený, se lžící zakysané smetany.