Věnec - Velikonoce last minute..
6. dubna 2012
Tradičně se zavěšoval třemi stuhami a zdobil barvenými vejci, jako připomenutí a oslava Svaté trojice, plodnosti a krve Ježíšovy. Někdy se pekl už s vejcem, položeným do středu těsta.
Ingredience
-
300 ml mléka
-
20 g čerstvého nebo 10 g sušeného droždí
-
80 g másla
-
625 g hladké mouky
-
1 lžička soli
-
kůra z jednoho pomeranče
-
6 lžic pomerančové šťávy
-
110 g třtinového cukru
-
2 vejce z volného výběhu
-
2 lžíce moučkového cukru
-
( hrst hrozinek )
Postup
V malém hrnci zahřívejte mléko, dokud není vlažné, dvě lžíce dejte do hrnečku a smíchejte s droždím. Do zbytku mléka dejte máslo, rozpusťte a následně zchlaďte.
Do mísy dejte 125 g mouky, sůl, lžičku cukru, kůru z pomeranče, v mléce rozmíchané droždí a mléčnou směs, vše zamíchejte a nechte 20 minut, nebo dokud nezačne bublat, odpočinout.
Přidejte zbylou mouku, cukr, 3 lžíce pomerančové šťávy, vejce a vypracujte hladké těsto, které nechte 1- 1,5 hodiny, nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem, kynout.
Potom těsto dejte na pomoučený vál a 2-3 minuty rukama zpracujte, rozdělte na 3 díly a vyválejte z každého 50 cm dlouhý váleček. Upleťte cop (pokud máte radi hrozinky, v tomto momentě je pozasouvejte mezi prameny copu), přeneste na plech a vytvořte z něj kruh, přikrytý utěrkou nechte znovu nakynout cca 20 minut, nebo dokud nezdvojnásobí objem.
Předehřejte troubu na 180 °C a nakynutý věnec pečte 20 minut.
Smíchejte 3 lžíce pomerančové šťávy s moučkovým cukrem a štětcem natřete na věnec, který opět rychle vraťte do trouby na dalších 20 minut, nebo dokud není krásně zlatý.