Salát jako z pohádky Bulgur, rukola, granátové jablko ...
12. února 2012
Pokud máte chuť zkusit něco nevšedního, tady je krásný, barevný a zdravý salát s bulgurem, který můžete podávat jako hlavní jídlo, například s gratinovaným kozím sýrem nebo nalámaným feta sýrem. Samotný je skvělý předkrm, jen pozor, bulgur je dost sitý. Recept je na 4-6 předkrmových porcí.
Ingredience
-
1/2 hrnku neuvařeného bulguru
-
1 hrnek vroucí vody
-
malá hrst vlašských ořechů
-
1 a 1/2 hrnku rukoly
-
1/2 hrnku semínek granátového jablka (cca z 1/2 jablka)
-
1 řapík celeru
-
Dresing:
-
3 lžíce olivového oleje
-
3 lžíce medu
-
4 lžíce citrónové šťávy
-
mořská sůl
-
čerstvě mletý pepř
-
volitelně:
-
feta sýr nebo Váš oblíbený kozí sýr
Postup
Ve velké míse zalít bulgur vroucí vodou a nechat přiklopené cca 30 minut dokud se všechna voda nevsákne.
Předehřejeme troubu na 175°C a ořechy necháme 10-12 minut péct, když lehce zezlátnou, jemně je nasekáme nebo v dlani nalámeme.
Když je bulgur hotový a vychladlý, přimícháme rukolu (kterou můžete předem lehce nasekat), semínka z granátového jablka, celer krájený na jemné plátky a ořechy. Ingredience na dresing smícháme a promícháme se salátem.
Moje Tipy:
1. Bulgur je předvařená nalámaná celozrnná pšenice, která si zachovala mnoho vitamínů, bílkovin, vlákniny. Můžete používat jako alternativu rýže, do karbanátků, nádivek. Má jemně oříškovou chuť a příprava je snadná. Pokud si chcete přečíst více: http://clanky.vareni.cz/bulgur-vsestranny-psenicny-produkt/
V bio kvalitě snadno k dostání na internetu i v kamenných prodejnách, např.: od Alnatury v Dm, ..