instagram @kitchenettehome

Treska s řapíkatým celerem

Treska s řapíkatým celerem

Osvěžující předkrm nebo lehké letní hlavní jídlo. Inspirovala mě návštěva restaurace Cantinetta Fiorentina a Aldente. V restauraci Cantinetta Florentina nám šéfkuchař Antonello ukázal své nové jarní menu, krásu čerstvé a v prosluněné Itálii vypěstované zeleniny jako artyčok, řapíkatý celer, rajčata. V tomto případě nebudete potřebovat ani bylinky, protože celer dá za vše.. Rajčata dodají sladkost a kyselost.
Můžete použít tresku jako dostupnou a levnou variantu, ale o nic méně vhodnou nebo jinou rybu jako je okoun nilský (bar victoria), mořský ďas, …
Aldente zase podává v degustačním menu dušené ryby za studena, které v horkém létě osvěží.

.
25 minut - 2 porce
Treska s řapíkatým celerem

Ingredience

  • 400 g filetu z tresky nebo okouna nilského, mořského ďase, …
  • 3 řapíky celeru
  • 7 menších rajčat (použila jsem švestková)
  • 1 bio citrón
  • 3 lžíce olivového oleje
  • mořská sůl
  • čerstvě mletý pepř
Treska s řapíkatým celerem

Postup

Nejprve rybu omyjte, pokapejte šťávou z půlky citrónu a uvařte v páře. Já používám můj oblíbený rýžovar, ale jakákoli jiná metoda je fajn. Stačí 10 minut, jen tak aby ryba nebyla syrová. Omyjte celer a nakrájejte ho na tenoučké plátky přibližně 2-3 mm. Nechejte si i část s mladými listy.
Rajčátka spařte vroucí vodou aby šla slupka snadno sundat, očistěte od tuhé části, kterou bylo rajče přirostlé ke stonku a zbytků slupky. Nakrájejte na větší kousky.
Teď už stačí jen servírovat. Na velký talíř poházejte 2/3 připraveného celeru, celerových listů a rajčat, položte na toto zeleninové lůžko rybu (můžete nechat celý filet v kuse nebo nalámaný na kousky) a lehce pokryjte zbylou zeleninou. Vše osolte, opepřete, polijte olivovým olejem a servírujte s půlkou citrónu rovnou nebo vychlazené.
Jako hlavní jídlo pro 2 osoby.

Newsletter