Tatin de poires - Hruškový koláč
1. dubna 2012
Toto je provensálská verze klasického obráceného koláče ze severozápadní Francie z mé oblíbené kuchařky “Provence – Škola provensálské kuchyně”, která velmi obohatila můj oblíbený repertoár pokrmů.
Můžete koláč připravit i s broskvemi, jablky, nektarinkami, švestkami či meruňkami.
Ingredience
-
5 pevných hrušek
-
5 lžic medu (kuchařka uvádí rozmarýnového nebo levandulového)
-
200 g másla
-
3 “šťastná” vejce z volného výběhu
-
200 g medu
-
200 g hladké mouky
-
2 lžičky kypřícího prášku
Postup
Troubu předehřejeme na 180°C. Kulatou formu o průměru 28 cm vyložíme pečícím papírem (nebo alobalem) potřeným máslem.
Hrušky oloupeme, rozpůlíme, odstraníme jádřince, krátce povaříme, aby byly poddajné při krájení a rozvíjení do vějířku.
Já je na chvíli spařím místo vaření, používám můj oblíbený rýžovar, který jsem si přivezla před 7mi lety z Bangkoku, ale dnes už je snadno k dostání. (v Praze např. v Sapě, nebo u asijských prodejců, i na internetu )
Do malého hrnce dáme 5 lžic medu a přivedeme k varu, necháme chvilku vřít, dokud nezkaramelizuje. Nalijeme ho do formy a naklademe na něj vějířky hrušek.
Máslo utřeme vařečkou do pěny. Vejce šleháme s medem dokud nevznikne světlá krémovitá pěna, do které vmícháme mouku s práškem do pečiva a “zabalíme” máslo.
Těstem zakryjeme hrušky a pečeme cca 50 minut, dokud nevyjde špejle čistá. Koláč necháme chvíli zchladnout a překlopíme na talíř. Podávat můžete i teplý, fajn je například se skořicovou šlehačkou. (Ušleháte smetanu s lžičkou mleté skořice a máte tu kulinářskou specialitu )))