instagram @kitchenettehome

Tatin de poires - Hruškový koláč

Tatin de poires - Hruškový koláč

Toto je provensálská verze klasického obráceného koláče ze severozápadní Francie z mé oblíbené kuchařky “Provence – Škola provensálské kuchyně”, která velmi obohatila můj oblíbený repertoár pokrmů.
Můžete koláč připravit i s broskvemi, jablky, nektarinkami, švestkami či meruňkami.

.
40 minut - 8 porcí
Tatin de poires - Hruškový koláč

Ingredience

  • 5 pevných hrušek
  • 5 lžic medu (kuchařka uvádí rozmarýnového nebo levandulového)
  • 200 g másla
  • 3 “šťastná” vejce z volného výběhu
  • 200 g medu
  • 200 g hladké mouky
  • 2 lžičky kypřícího prášku
Tatin de poires - Hruškový koláč

Postup

Troubu předehřejeme na 180°C. Kulatou formu o průměru 28 cm vyložíme pečícím papírem (nebo alobalem) potřeným máslem.
Hrušky oloupeme, rozpůlíme, odstraníme jádřince, krátce povaříme, aby byly poddajné při krájení a rozvíjení do vějířku.
Já je na chvíli spařím místo vaření, používám můj oblíbený rýžovar, který jsem si přivezla před 7mi lety z Bangkoku, ale dnes už je snadno k dostání. (v Praze např. v Sapě, nebo u asijských prodejců, i na internetu )
Do malého hrnce dáme 5 lžic medu a přivedeme k varu, necháme chvilku vřít, dokud nezkaramelizuje. Nalijeme ho do formy a naklademe na něj vějířky hrušek.
Máslo utřeme vařečkou do pěny. Vejce šleháme s medem dokud nevznikne světlá krémovitá pěna, do které vmícháme mouku s práškem do pečiva a “zabalíme” máslo.
Těstem zakryjeme hrušky a pečeme cca 50 minut, dokud nevyjde špejle čistá. Koláč necháme chvíli zchladnout a překlopíme na talíř. Podávat můžete i teplý, fajn je například se skořicovou šlehačkou. (Ušleháte smetanu s lžičkou mleté skořice a máte tu kulinářskou specialitu )))

Tatin de poires - Hruškový koláč
Tatin de poires - Hruškový koláč
Tatin de poires - Hruškový koláč
Newsletter