Rebarborový dezert s mandlovou drobenkou
15. června 2012
Protože rebarbory není nikdy dost, mám pro vás další rychlý dezert. Nabízím i bezlepkovou variantu pro celiaky…
I když fotky nejsou až tak lákavé a budu je muset do budoucna jistě přefotit, patří k těm nejlepším dezertům, co znám, tak se nenechte odradit.)
Ingredience
-
NA POSYPKU:
-
120 g sekaných mandlí
-
110 g ovesných vloček,
-
80 g třtinového cukru s vysokým obsahem melasy
-
40 g másla
-
(špetka skořice, muškátového oříšku, zázvoru, kardamonu)
-
špetka soli
-
NA POSYPKU PRO CELIAKY:
-
150 g sekaných mandlí
-
80 g vloček amarantových, z quinoi nebo pohankových (můžete také nahradit bezlepkovou moukou)
-
80 g třtinového cukru s vysokým obsahem melasy
-
40 g másla
-
(špetka skořice, muškátového oříšku, zázvoru, kardamonu)
-
špetka soli
-
NA NÁPLŇ:
-
5 řapíků rebarbory
-
80 g třtinového cukru s vysokým obsahem melasy
-
4 lžíce medu nebo javorového sirupu
-
tuk na vymazání (olej z řepky olejky je ideální)
Postup
Předehřejte troubu na 185°C. Vymažte si malou zapékací mísu,(ideálně olejem z řepky olejky, má vysoký stupeň, kdy se začíná přepalovat).
Náplň si připravíte tak, že očistíte rebarboru od zbytků listů a tuhé slupky, nakrájejte řapík na malé kousky (1 cm optimálně) a promíchejte s medem a cukrem.
Na pánvi si orestujte mandličky, když jsou lehce nazlátlé, vypněte sporák a přidejte máslo, aby se rozpustilo. Když je máslo tekuté, přidejte ostatní ingredience na posypku (ovesné vločky, cukr, špetku soli) a dobře promíchejte.
Rebarborovou náplň nasypte do zapékací nádoby, urovnejte a zakryjte posypkou.
Pečte 40 – 45 minut, 10 -15 minut nechte chladnout a můžete servírovat s trochou maskarpone, zakysané smetany nebo šlehačky.