instagram @kitchenettehome

Domácí ravioli (caramelly) ricotta, parmezán, smetana, bylinky …

Domácí ravioli (caramelly) ricotta, parmezán, smetana, bylinky …

Vždycky mě fascinovalo, udělat si domácí těstoviny, ta variabilita… Můžete si udělat vlastní tvary a náplně. Taky je fajn, udělat si jich víc a jen tak je nechat čekat v mrazáku, až přijde jejich chvíle a budete mít málo času..
Tady je recept na mou oblíbenou kombinaci.
Pro 4 osoby

.

60 minut - 2 porcí
Domácí ravioli (caramelly) ricotta, parmezán, smetana, bylinky …

Ingredience

  • na těsto:

  • 200 g hladké mouky

  • 2 celá vejce

  • 1 žloutek

  • špetka soli

  • na náplň:

  • 250 g sýru ricotta

  • 80 g parmezánu

  • čerstvý tymián a petržel

  • na omáčku:

  • sladká smetana

  • 50 g parmezánu

  • 50 g goudy nebo eidamu 45%

  • sůl, pepř

Domácí ravioli (caramelly) ricotta, parmezán, smetana, bylinky …

Postup

Mouku se špetkou soli dáme na vál nebo do mísy, ve středu uděláme důlek, ve kterém vidličkou mícháme vejce až zhoustnou natolik, že musíme pokračovat ručně, dokud nevypracujeme hedvábné pružné těsto, které necháme alespoň 1/2 hodiny odpočinout v lednici. Můžete nechat robota udělat práci za vás..
Připravte si náplň tak, že smícháte ricottu, nastrouhaný parmezán a nasekané bylinky s kterými můžete i improvizovat např. přidat rozmarýn, bazalku nebo mátu…
Odpočaté těsto vyválíme na co nejtenčí pásy cca 1 mm (na těstovinovém strojku číslo 2) široké cca 10 cm nebo podle šíře strojku. Pás nakrájíme po 5ti cm, takže nám vzniknou obdélníky 5×10cm, do středu klademe lžičkou náplň, místa spojů potřeme štětcem s vodou a balíme náplň jako bonbónky.
Vaříme jako kupované těstoviny v osolené vodě s olivovým olejem, ale jen 3 minuty.
Mezitím dáme smetanu do hrnce, přidáme nastrouhané sýry a zahříváme dokud se nerozpustí, dochutíme solí a pepřem. Sýrovou omáčku taky můžete pojmout kreativně a použít vaše oblíbené kombinace.
Uvařené těstoviny dáme na talíř, polijeme omáčkou a ozdobíme bylinkami.

Moje Tipy: 1. Mouky mají různou savost, proto je přirozené, že poměr “středního” vejce a mouky není možné určit přesně. Může se stát, že směs bude příliš suchá nebo lepivá, tak podle potřeby přidejte trochu mouky nebo vejce.

2. Vyzkoušejte mouky od bioharmonie, mají pestrý výběr a ceny se už příliš neliší od neorganických výrobků.
http://www.probio.cz/vyrobky/obilniny

Domácí ravioli (caramelly) ricotta, parmezán, smetana, bylinky …
Newsletter