Tvarohový drobenkový koláč
9. dubna 2012
Super jednoduchý, rychlý a šťavnatý.
V tomto receptu si můžete vyzkoušet pečení s alternativními mléky jako je ovesné, mandlové, .., které jistě všichni alergici na laktózu znají. A pro ostatní, proč trochu nesnížit spotřebu kravského mléka? Nepoznáte rozdíl.. Navíc tato mléka jsou velmi zdravá a dostupná například v sítích DM a bio obchodech.
Ingredience
-
na těsto a drobenku:
-
1 hrnek špaldové celozrnné krupice (můžete použít jakoukoli jinou celozrnnou mouku)
-
1 hrnek hladké mouky
-
3/4 hrnku třtinového cukru
-
2 lžičky prášku do pečiva
-
100 g másla
-
špetka soli
-
na náplň:
-
2 hrnky mléka (ovesného, mandlového, sójového nebo jiného živočišného)
-
3 tvarohy
-
3/4 hrnku třtinového cukru
-
2 vejce
-
vanilka
-
citrónová kůra
-
(skořice)
Postup
Předehřejte si troubu na 170°C, kulatou dortovou formu o průměru 28 cm si vyložíme pečícím papírem a strany vymažeme máslem.
Smícháme všechny ingredience na těsto a drobenku kromě másla, polovinu této směsi nasypeme do formy a rovnoměrně rozprostřeme.
Druhou polovinu zpracujeme s máslem a vytvoříme drobenku.
Ted smícháme všechny ingredience na náplň, opatrně přes lžíci nalijeme do formy a zakryjeme posypkou.
Pečte tak dlouho, dokud nezačne zlátnout a tvarohová náplň se zpevní. Otestujete to tak, že zahýbete formou a povrch se už nevlní jako vodní hladina, ale je pevný. Koláč zůstává velmi šťavnatý.