instagram @kitchenettehome

Francouzská žemlovka

Francouzská žemlovka

Zase trochu jiný recept na klasiku ze školních jídelen, ale gurmánsky.. Myslím, že ještě nikdy se u nás nesnědla celá vánočka nebo mazanec za čerstvého stavu prvních dvou dnů a není nic lepšího, než toto perfektní pečivo, které má za sebou svůj highlight trochu povýšit… A to, mimochodem, Grand Marinier opravdu umí, ale pokud ho vynecháte, i tak bude recept fungovat skvěle..

.
15 minut - 4 porcí
Francouzská žemlovka

Ingredience

  • 400 ml mléka
  • 200 ml kyšky nebo tvarohu
  • 2 šťastná vejce
  • vanilka
  • skořice
  • 2 lžíce javorového sirupu, nebo agáve, medu, cukru
  • 2 lžíce Grand Marinier
  • 1 jablko
  • (2 lžíce hrozinek)
  • 8 plátků vánočky nebo mazance
  • máslo na vymazání

Postup

Předehřejeme troubu na 180°C. Vymažeme máslem střední zapékací mísu. Nakrájíme si na jemné plátky jablka bez slupky, jádřinců a rozprostřeme na dno zapékací nádoby, případně posypeme hrozinkami ..
Na jablka rovnoměrně poklademe plátky vánočky, tak aby vytvořily souvislou vrstvu.
Ve střední míse dobře promícháme mléko, kyšku nebo tvaroh, vejce, vanilkovou esenci nebo semínka z vanilkového lusku, skořici, javorový sirup nebo jiné zdravé sladidlo a Grand Marinier.
Tuto směs nalijeme do zapékací nádoby na všechny ostatní ingredience a dáme péct na 20-30 minut do zlata.
Podávejte teplé lehce pocukrované.

Newsletter