instagram @kitchenettehome

Tomatová polévka

Tomatová polévka

Už se těším na léto, až budou zahrady plné voňavých rajčat a obzvlášť na ta masitá, která mají dužinu plnou chutí a perfektně se hodí na tyto polévky. Každý asi umí uvařit rajčatovou polévku a každý jí dělá po svém, ale je tu pár vychytávek o které se s vámi ráda podělím, protože dokáží polévku udělat výjimečnou. Jako například větvičky od rajčat, které dodají výraznější aroma.

.

40 minut - 4 porce
Tomatová polévka

Ingredience

  • 1 kg rajčat ( nevyhazujte stonek (větvičku), je součástí receptu)

  • 400 ml protlaku

  • 2 lžíce olivového oleje

  • 2-3 šalotky

  • 4 stroužky česneku

  • 1 řapík celeru

  • 3 bobkové listy

  • 6 snítek tymiánu

  • 1/2 l zeleninového vývaru

  • 60 g čerstvě nastrouhaného parmezánu

  • 100 ml sladké smetany

  • 2 – 3 lžíce třtinového cukru

  • 3 střední perníky (Jsou na zahuštění a ochucení. V tipech najdete alternativu, když perníčky nejsou.)

Tomatová polévka

Postup

Ve větším hrnci na oleji krátce orestujeme cibuli, česnek a najemno pokrájený řapík celeru, přidáme nakrájená rajčata, protlak a vývar. Vše důkladně rozmixujeme ponorným mixérem. Do polévky dáme koření a větvičky od keříkových rajčat.
Snažíme se docílit ještě stále živé chuti zeleniny, tak nebudeme polévku vařit dlouho, stačí tak 10 minut.
Vyndáme bobkový list a větvičky od rajčat, tymián můžeme zůstat v polévce a přidáme strouhaný parmezán, 3 perníčky a smetanu, vše opět důkladně promixujeme. Perník nám polévku lehce zahustí a navoní kořením.
Teď už jen trochu dosladit cukrem (záleží jak sladké byly perníčky), okořenit pepřem, můžete vrátit do polévky bobkové listy a sůl. Parmezán je relativně dost slaný, tak je možné, že bude stačit jen malá špetka soli.

Tip: Na zdravé zahuštění krémových polévek a omáček se skvěle hodí pohanka (ideálně lámanka), quinoa, amarant nebo jiná obilná celozrnná mouka. Pohanka, Quinoa, Amarant, jsou vhodné obiloviny pro alergiky na lepek.
Přidejte 2-3 lžíce pohanky do základu polévky ( hned jak se přidají tekuté složky), aby mela čas se uvařit. Pohance lámané stačí chvilka, je to, jak je slyšet z názvu, pohanka nalámaná.
Quinoa i Amarant (2 lžíce) potřebují 20 minut, tak si je můžete předvařit ve vývaru, který přijde do polévky.
Pokud jste nepoužili perníčky, přisypte špetku perníkového koření (skořice, hřebíček, nové koření, anýz, badyán, fenykl, muškátový oříšek,..)

Newsletter