instagram @kitchenettehome

Štědrovečerní večeře

Štědrovečerní večeře

Už jste někdy zvažovaly sváteční štědrovečerní večeři pojmout trochu netradičně? Věřím, že hodně z vás ano, protože kapra zas až tak moc lidí nemiluje. Jenže většinou to skončí na řízcích. Takhle nějak by podle mě mohl vypadat třeba hlavní chod. Co říkáte?
Snažila jsem se, aby večeře byla opravdu slavnostní, výjimečná, a proto jsem koupila divokého lososa, který je přeci jen o něco dražší, ale i zdravější. Také jsem použila na pečení i dekorování tabule, čerstvý bobkový list a ozdobila hotový filet granátovým jablkem, které mimochodem skvěle zafungovalo i po chuťové stránce spolu se šťávou z pomeranče.
Ale přesto, že večeře slavnostně působí, zabere vám asi tak čtvrtinu času, co ta naše tradiční štědrovečerní večeře. A tyhle body v podobě získaného času si myslím, že jsou zrovna na Štědrý den počítají dvojnásob. Už to skoro zní jako slovní úloha. :-D

No zkrátka spolu s Košíkem, jsme chtěli naši adventní spolupráci uzavřít něčím, co vás nejen bude inspirovat, ale co vám i usnadní život. Kdybyste se do tohoto receptu chtěli pustit, můžete sáhnout i po jiném dostupném filetu, vždy jen dejte pozor na čas pečení. Pokud budete péci filet běžně dostupného lososa, při stejné teplotě ho pečte dvojnásobný čas. Naopak u tohoto divokého si dejte velký pozor, abyste jej pekli opravdu maximálně 8-9 minut. Divoký losos je tenčí, má mnohem méně tuku a pokud ho budete péct déle než 10 minut, bude suchý. Pokud máte pečící sondu, já ryby peču vždy jen na 63°C. Jako přílohu k tomuto jídlu si představuju například tyto šalvějové brambory z blogu anebo tuto pečenou kořenovou zeleninu, kterou jsem dělala právě k tomuto receptu. A protože se ryba peče opravdu malou chvilku, přílohu si připravte předem. V podstatě vám ani nestihne vystydnou, pokud po jejím vyndání z trouby, dáte péct tohoto divokého lososa.

20 minut - 4-6 porce
Štědrovečerní večeře

Ingredience

  • 800-1000 g filet lososa s kůží (nebo jiné ryby)

  • pár bobkových listů

  • 1 bio pomeranč, krájený na plátky

  • trochu kůry z bio pomeranče nebo citrínu

  • mořská sůl

  • (čerstvě mletý pepř)

  • 1 granátové jablko

Na marinádu

  • 1 větší stroužek česneku, propasírovaný

  • 4 lžíce olivového oleje

  • 2 lžíce nasekané plocholisté petržele

  • 3 lžíce pomerančové šťávy

  • 1 lžíce citrónové šťávy

Štědrovečerní večeře

Postup

1.

Předehřejte troubu na 220°C horní i dolní ohřev. Pokud máte parní troubu, určitě neváhejte použít nějaký z parních programů. Za mě ideálně cca 30% páry.

2.

Připravte si marinádu smícháním všech ingrediencí. Stejnou marinádu můžete použít na pečenou zeleninu. 

3.

Umytý a osušený filete lososa dejte do pergamenovým papírem vyloženého pekáče nebo zapékací nádoby (bude se vám lépe přesouvat na servírovací talíř), přidejte pár bobkových listů, filet potřete bohatě marinádou, nastrouhejte na něj trochu citrusové kůry, osolte ho a případně i opepřete a rozprostřete na něj plátky pomeranče. Dejte do trouby a pečte podle velikosti nebo síly masa. 

 

 

Důležité tipy:

Například losos silný 2 cm pečte 8-12 minut, podle toho, jak moc ho chcete mít propečený. Já preferuju vždy méně, aby ryby byla ještě hezky šťavnatá. Divoký losos je obecně mnohem tenčí a méně tučný, tedy pokud chcete, aby byl maximálně šťavnatý, pečte středně velký filet maximálně 7-8 minut. Filet z běžného lososa ze sádek, je většinou 4-5 cm vysoký a pečte jej tak kolem 18-20 minut. Na pečení ryb se vyplatí teplotní sonda, protože vám pomůže dokonale odhadnout ten správný moment. Jak píšu v úvodu, ideální vnitřní teplota akorát upečené ryby je 63°C.

4.

Jakmile je losos hotový ihned servírujte, ideálně na předehřátém servírovacím talíři spolu s granátovými jadérky. Když si na rybu vymačkáte trochu šťávy z plátků pomeranče a zakousnete s jadérky z granátového jablek, věřím, že si pochutnáte a budete se cítit i díky tomuhle jídlu, slavnostně.

Štědrovečerní večeře
Štědrovečerní večeře
Štědrovečerní večeře
Štědrovečerní večeře
Štědrovečerní večeře
Štědrovečerní večeře
Štědrovečerní večeře
Štědrovečerní večeře
Štědrovečerní večeře
Newsletter