Nějak jsem se rozepsala a zasnila. Ale chtěla jsem tím říct, že kuchyně nemusí být komplikovaná. Nebo respektive PRO MĚ nemusí být komplikovaná, abych si jídlo užila. Tenhle recept je úplně snadný, ale myslím si, že vytvoříte krásné jídlo, které může sloužit i třeba jako hlavní chod, nebo slavnostní přílohu. Zase bych Vás ráda spíš inspirovala k tomu, abyste si vytvořili vlastní verzi. Použili různé bylinky. Třeba tymián, rozmarýn, bobkový list, estragon. Přidali propasírovaný česnek. Na závěrečné zapečení brambory můžete zasypat ještě parmezánem.
A když se se mnou podělíte tady dole v komentářích a nebo třeba fotkou na instagramu, bude to skoro jako bych tam s vámi seděla u stolu a nebudu z toho mít menší radost.
Šalvějové brambory z jedné pánve
31. července 2018
Já mám moc ráda základní suroviny v jejich čisté podobě a vlastně miluju nové brambory třeba jen tak s žervé a pažitkou. Zkrátka když jsou plodiny na svém vrcholu, v sezóně a jsou tak nejchutnější a plné vitamínů. Vlastně se jedná o jakoukoli zeleninu či ovoce. Asi každý máme někde hluboko pod kůží zarytou vzpomínku, jak trháme rajče přímo ze stromečku a do sluníčkem vyhřátého se rovnou zakousneme. Nebo možná šlo o papriky, okurky, mrkve či ředkvičky? Tyhle vzpomínky ale pokaždé obsahují většinou všechny ty smyslové zážitky. Máte je také pod kůží?
Ingredience
-
1,2 kg brambor
-
50 g rozpuštěného másla
-
malou hrst listů šalvěje
-
250 ml sladké smetany
-
kvalitní sůl
-
( 70 g sýru ementál, parmezán nebo třeba gruyere )
Postup
Předehřejte troubu na 170°C horkovzdušný program. Vytřete tukem ( já používám tuk ve spreji ) formu ve které budete brambory péct. Skvěle se hodí litinová pánev, ale můžete použít i jinou formu přibližné velikosti. Průměr kulaté formy by měl být cca 24 cm.
Nakrájejte umyté brambory včetně slupky na tenké plátky, přibližně 3 mm. Skvěle se hodí mandolína. ( Něco jako toto. :-)) Vždy nakrájejte jednu bramboru, její plátky trochu upravte tak, aby opět přibližně připomínaly tvar brambory a vložte do formy. Takto nakrájejte všechny brambory, uložte je do formy a lehce je stlačte, aby se malinko porozkládaly a vyplnily celou plochu. Ale pořád se snažte, aby tak trochu stály, protože jejich hrany se při pečení lehce otevřou a vytvoří křupavé plátky.
Nyní lístečky šalvěje rovnoměrně rozložte a zasuňte mezi plátky brambor. Vše potřete rozpuštěným máslem, zalijte smetanou a podle chuti posolte. Já jsem použila solný květ "Růže", který obsahuje i růžový pepř.
Pečte 1 hodinu, dokud nebudou brambory křehké a propečené. Na závěr zvyšte teplotu na 200°C a pečte ještě 10-15 minut, dokud nebudou na vrchu krásně křupavé. Hotové brambory můžete ještě posypat sýrem.