instagram @kitchenettehome

Špenátovo-brokolicová omáčka

Špenátovo-brokolicová omáčka

Tuhle omáčku jsem doma začala vařit už před lety, jako rychlou večeři, do které se schová celkem hodně zeleniny, často uplatní nějaký ten načatý sýr navíc, je bezmasá a ještě ji děti milují. Servíruji jí s noky nebo těstovinou. Níže máte základní recept. Pokud byste chtěli vynechat brokolici, použijte dvojnásobné množství špenátu. Někdy tyčovým mixérem rozmixuji do omáčky brokolici i špenát (to doporučuji rodičům malých dětí, protože pak se v tom nerýpají a nesnaží se něco separovat) a jindy dám špenát až nakonec, po tom, co jsem brokolici rozmixovala. Špenát pak tvoří hezkou strukturu a zdá se mi tak fotogeničtější.

Pak ještě k těm sýrům. V tomto receptu uvádím parmezán, což je dobrý základ, ale pokud se vám v lednici válí nějaký vhodný sýr, který už má své dny slávy za sebou, můžete ho přidat. V této omáčce je úžasná gorgonzola, ale může to být i jiný sýr s modrou plísní v menším podílu a pak celá škála neutrálních sýru, jako je gouda, chedar, eidam, gruyer, …Doma ráda používám mouku z červené čočky na dohuštění omáček nebo polévek. Není nutná, můžete ji nahradit jinou moukou a nebo omáčku nechat více zredukovat.
Asi poslední tip bude kolem vaření noků. Hodně lidí je má tendenci zbytečně rozvařit, ale ideálně se mají vylovit, jakmile vyplavou a k tomu jim stačí pouze tak 2 minuty pobytu ve vroucí vodě.

20 minut - 4 porce
Špenátovo-brokolicová omáčka

Ingredience

  • 500 ml smetany 33%

  • 3 stroužky česneku, oloupané, hrubě pokrájené

  • 250 g brokolice, rozdělená na růžičky

  • 130 g čerstvého špenátu (můžete nahradit mraženým)

  • 2 lžíce mouky z červené čočky (25 g)

  • 200 g parmezánu

  • mořská sůl

  • čerstvě mletý pepř

  • (hrst lístků čerstvé bazalky)

  • 1 kg bramborových noků (můžete nahradit těstovinami)

Špenátovo-brokolicová omáčka

Postup

1.

Do velkého hrnce dejte vařit silně osolenou vodu na noky nebo těstoviny, ale ještě předtím, než do ní dáte vařit přílohu, krátce v ní povařte brokolici tak, aby byla ještě hezky zelená a na skus. Pak můžete vařit přílohu.

2.

Do středního hrnce nalijte všechnu smetanu, česnek, trošku soli (nezapomeňte, že parmezán pak hodně jídlo dosolí) a přimíchejte i trochu mouky z červené čočky. Vše zahřejte až začne probublávat a houstnout a jakmile budete mít hotovou i brokolici, přidejte jí do omáčky spolu se špenátem. Vůbec nevadí, pokud mouka vytvoří ve smetaně trochu hrudky, protože teď budete omáčku stejně mixovat ponorným mixérem. Vše rozmixujte na hladký krém. Jestli chcete, aby špenát zůstal celý, přidejte ho až nyní.

3.

Na závěr vmíchejte parmezán, popřípadě jiné sýry a jemně pokrájenou bazalku. Sýry by se v omáčce už neměly vařit, jen prohřát a rozpustit (jinak vytvoří jemné hrudky), omáčku dochuťte pepřem případně solí a můžete servírovat spolu s přílohou.

Špenátovo-brokolicová omáčka
Newsletter