Jenže Grétka zásadně souvisí i s tímhle receptem. Je spoluautorkou. Nechávám jí v kuchyni vlastní prostor. Nejlépe funguje, když jí nechám úplně samotnou a jen jí radím na dálku, když se na něco přijde zeptat. A tak se stalo, že začala péct různé muffiny podle všemožných receptů. Jednoho dne, byly ty muffiny tak skvělé, že jsem ten její recept vzala, trochu přepracovala, a ještě jsme ho společně několikrát upekly a otestovaly jak na formu s 12 muffiny, tak na bábovkové formy. A vyšel nám z toho tento recept, který milujeme. Dala by se udělat i mramorová, ale museli byste oddělit čokoládu a přidat jí jen do poloviny těsta. Pro velké čokoholiky můžete připravit i třeba čokoládovou polevu.
Jinak je recept tak snadný, že ho zvládne i malá holka. Je to ten americký princip, kdy se míchá suchá a mokrá směs pár tahy dohromady a je hotovo. Žádné šlehání bílku nebo másla. Prakticky nepotřebujete ani robot, stačí jen metlička, dvě mísy a ruce.
Ještě tady na závěr připomenu sbírku bábovkových receptů, kterou jsem dělala před lety.
Vláčná čokoládová bábovka
5. března 2020
Nejradši bych jí nazvala Surrealistická bábovka, kvůli tomu sněhu v džungli, ale recept nijak surrealistický není. Naopak je úplně jednoduchý a z nejběžnějších surovin, které máte všichni doma. Víte, letos začala Grétka (10 let) sama péct a i proto dostala k Vánocům svou první formu, tenhle domeček. Upřímně jsem po něm sama dost toužila, ale protože mám doma už několik nádherných forem Nordic Ware, tak jsem odolávala vlastnímu vnitřnímu nátlaku. :-D
Ingredience
-
230 g másla
-
250 g kefíru
-
3 šťastná vejce
-
170 g cukru (ideálně třtinový s vyšším podílem melasy)
-
220 g polohrubé mouky
-
150 g hladké mouky (ideálně i celozrnné)
-
2 lžičky prášku do pečiva z vinného kamene (1 sáček)
-
(kůra z 1 bio citrónu)
-
(1-2 lžičky perníkového koření jsou skvělou obměnou)
Postup
Předehřejte si troubu na 160°C program nízká pára nebo 160°C program horní a dolní ohřev. Vymažte a vysypte si bábovkovou formu. Já používám sprej na vymazávání a polohrubou mouku. Nebo si připravte formu na 12 muffinů a košíčky.
Máslo a čokoládu dejte do středně velké mísy a nad párou (ve vodní lázni) oboje rozpusťte. Když je směs pěkně tekutá, přidejte do ní kefír, vejce, cukr, citrónovou kůru i koření, pokud jej chcete použít a dobře vše metličkou promíchejte. V druhé míse smíchejte obě mouky, prášek do pečiva a špetku soli. Na závěr velmi lehkou rukou obě směsi propojte a dejte pozor, abyste těsto nepřepracovali. Na nic nečekejte, přelijte ho do formy nebo forem a dejte péct do trouby.
Bábovku pečte 50 minut, ale pro jistotu otestujte špejlí, jestli je těsto hotové. Muffiny pečte jen asi 15 minut.