instagram @kitchenettehome

Vláčná čokoládová bábovka

Vláčná čokoládová bábovka

Nejradši bych jí nazvala Surrealistická bábovka, kvůli tomu sněhu v džungli, ale recept nijak surrealistický není. Naopak je úplně jednoduchý a z nejběžnějších surovin, které máte všichni doma. Víte, letos začala Grétka (10 let) sama péct a i proto dostala k Vánocům svou první formu, tenhle domeček. Upřímně jsem po něm sama dost toužila, ale protože mám doma už několik nádherných forem Nordic Ware, tak jsem odolávala vlastnímu vnitřnímu nátlaku. :-D

Jenže Grétka zásadně souvisí i s tímhle receptem. Je spoluautorkou. Nechávám jí v kuchyni vlastní prostor. Nejlépe funguje, když jí nechám úplně samotnou a jen jí radím na dálku, když se na něco přijde zeptat. A tak se stalo, že začala péct různé muffiny podle všemožných receptů. Jednoho dne, byly ty muffiny tak skvělé, že jsem ten její recept vzala, trochu přepracovala, a ještě jsme ho společně několikrát upekly a otestovaly jak na formu s 12 muffiny, tak na bábovkové formy. A vyšel nám z toho tento recept, který milujeme. Dala by se udělat i mramorová, ale museli byste oddělit čokoládu a přidat jí jen do poloviny těsta. Pro velké čokoholiky můžete připravit i třeba čokoládovou polevu. 
Jinak je recept tak snadný, že ho zvládne i malá holka. Je to ten americký princip, kdy se míchá suchá a mokrá směs pár tahy dohromady a je hotovo. Žádné šlehání bílku nebo másla. Prakticky nepotřebujete ani robot, stačí jen metlička, dvě mísy a ruce. 
Ještě tady na závěr připomenu sbírku bábovkových receptů, kterou jsem dělala před lety.

20 minut - 12 porcí
Vláčná čokoládová bábovka

Ingredience

  • 220 g čokolády (já používám hořkou a nebo namíchám s mléčnou)

  • 230 g másla

  • 250 g kefíru

  • 3 šťastná vejce

  • 170 g cukru (ideálně třtinový s vyšším podílem melasy)

  • 220 g polohrubé mouky

  • 150 g hladké mouky (ideálně i celozrnné)

  • 2 lžičky prášku do pečiva z vinného kamene (1 sáček)

  • (kůra z 1 bio citrónu)

  • (1-2 lžičky perníkového koření jsou skvělou obměnou)

Vláčná čokoládová bábovka

Postup

1.

Předehřejte si troubu na 160°C program nízká pára nebo 160°C program horní a dolní ohřev. Vymažte a vysypte si bábovkovou formu. Já používám sprej na vymazávání a polohrubou mouku. Nebo si připravte formu na 12 muffinů a košíčky.

2.

Máslo a čokoládu dejte do středně velké mísy a nad párou (ve vodní lázni) oboje rozpusťte. Když je směs pěkně tekutá, přidejte do ní kefír, vejce, cukr, citrónovou kůru i koření, pokud jej chcete použít a dobře vše metličkou promíchejte. V druhé míse smíchejte obě mouky, prášek do pečiva a špetku soli. Na závěr velmi lehkou rukou obě směsi propojte a dejte pozor, abyste těsto nepřepracovali. Na nic nečekejte, přelijte ho do formy nebo forem a dejte péct do trouby.

3.

​Bábovku pečte 50 minut, ale pro jistotu otestujte špejlí, jestli je těsto hotové. Muffiny pečte jen asi 15 minut.

Vláčná čokoládová bábovka
Vláčná čokoládová bábovka
Vláčná čokoládová bábovka
Vláčná čokoládová bábovka
Vláčná čokoládová bábovka
Vláčná čokoládová bábovka
Vláčná čokoládová bábovka
Newsletter