instagram @kitchenettehome

Pečená jarní zelenina s vejci

Pečená jarní zelenina s vejci

Vytvořit si takový barevný plech pečené zeleniny s vejci, je podle mě ta nejkrásnější oslava jara a čerstvých sezónních surovin. Recept by měl posloužit hlavně jako inspirace a bude skvělé, když budete čerpat z dostupných a sezónních zdrojů. Stejně je právě taková zelenina, ta nejchutnější a nejzdravější. Pak taky tento moment využijte k spotřebování zeleninových zbytků z vaší lednice. A právě proto jsem si říkala, že zrovna v této době koronavirové, se podobná inspirace bude hodit.

V první fázi vždy pečte nejdříve kořenovou zeleninu nebo tu, co potřebuje trochu více času pečení, jako je řepa, brambory, mrkev, pastinák nebo petržel, tuřín, dýně. Pak přidejte už tu svěží zeleninu, která je skvělá i křupavá a nepotřebuje příliš. Tedy v mém případě brokolice, chřest, kadeřávek nebo černá kapusta, … A také vajíčka. Na závěr už jen nějaké bylinky či jarní cibulka a můžete servírovat.
Takto by mohla vypadat vaše víkendová snídaně či brunch, ale mě osobně by takové jídlo přišlo vhodné i jako lehčí oběd nebo večeře.
Recept jsem připravila pro časopis Gusto v rámci Velikonočního speciálu. :-)

15 minut - 4 porce
Pečená jarní zelenina s vejci

Ingredience

  • 5 malých brambůrek grenaille

  • 2 malé řepy

  • Kousek červeného zelí (přibližně 150 g)

  • 3 lžíce olivového oleje

  • 6 ředkviček

  • hrst růžiček brokolice

  • 150 g chřestu, odříznutý konec a oloupané spodní 2/3 slupky

  • 100 g kozího sýru (případně použijte parmezán nebo sýr feta)

  • 5 šťastných vajec (z volného odchovu)

  • hrst kadeřávku nebo cavolo nero, špenát, …

  • 2 plátky citrónu

  • mořská sůl

  • čerstvě mletý pepř

  • 1 jarní cibule, pokrájená na kolečka

  • trochu čerstvé petržele na posypání

Pečená jarní zelenina s vejci

Postup

1.

Předehřejte si troubu na 200°C. Brambory, řepu i zelí omyjte, očistěte a nakrájejte na kousky velikosti sousta. Dejte je na plech, pokapejte olejem, jemně posolte a pořádně promíchejte. Rozprostřenou zelinu pečte přibližně 15-20 minut, dokud nebude skoro hotová.

2.

Plech vyndejte z trouby a přidejte zbylou zeleninu. Vše lehce promíchejte a vytvořte ve směsi 5 důlků, do kterých vyklepnete vejce. Teď už zbývá jen nadrobit na plech sýr, případně ještě osolit a opepřit, a dát péct na dalších přibližně 12 minut, dokud se bílek nezpevní, ale žloutek bude ještě stále tekutý.

3.

Hotový zeleninový pekáček ještě posypejte jarní cibulkou, petrželkou nebo jinou bylinkou podle vaší volby a můžete servírovat.

Pečená jarní zelenina s vejci
Pečená jarní zelenina s vejci
Pečená jarní zelenina s vejci
Newsletter