instagram @kitchenettehome

Pohanková kaše s ovocným rozvarem

Pohanková kaše s ovocným rozvarem

Domů většinou kupuji pohanku celou lupanou nebo lámanku. Dají se z nich dělat různá rizota a nebo se taky skvěle hodí do polévky. A protože je pohanka opravdu zdravá a celkem významná na složení některých látek, vložím vám sem text, který jsem psala u receptu na Pohanku s hlívou ústřičnou na bílém víně
Něco málo o pohance a proč je dobré se ji naučit používat.
Pohanka se u nás začala pěstovat ve 12. století a v 16. století byla velmi populární potravinou. Jak víme, přivezli ji k nám kočovníci z Asie, kteří byli tehdy nazýváni Pohané. Na Slovensku Tataři, a tak se jí říká tatarka.) Je významným zdrojem rutinu, který léčí problémy s cévami, hemoroidy i křečovými žilami. Vhodná je také pro psychicky a fyzicky namáhané osoby. Posiluje imunitu a využívá se i při detoxikaci. Z pohledu makrobiotiky stahuje a vysušuje, proto se doporučuje konzumovat hlavně v zimě, kdy prohřívá organismus.
Nejdůležitější látka, kterou pohanka obsahuje je rutin (vitamin P), který podporuje vstřebávání vitamínu C a příznivě ovlivňuje naše cévy, stav krevních tepen a vůbec celý cévní systém, nejvíce je ho ovšem ve slupce, ale i tak ho semeno obsahuje dost. Ze slupek se i proto připravuje čaj.
Pohanka je také velkým zdrojem vlákniny, železa, draslíku, fosforu, mědi a vitaminu P, E a skupiny B.

Kaši jsem z pohanky dříve moc nedělala, protože trvá o něco déle, než kaše z ovesných vloček, ale v poslední době jsem často narazila na pohankové vločky. A tak jsem začala připravovat i tuhle kaši. Každopádně mám v záloze i recept na pohankovou kaši z celé pohanky a brzy ho plánuji taky sepsat a dát na blog.
Dole pod receptem najdete tipy, které se týkají hlavně ovocného rozvaru a karamelizovaných semínek nebo oříšků.
Recept jsem připravila ve spolupráci s Billa.

10 minut - 2 porce
Pohanková kaše s ovocným rozvarem

Ingredience

Na kaši:

  • 60 g pohankových vloček

  • 300 ml vody, mléka, nebo rostlinného mléka

  • špetka soli

  • 1 lžíce javorového sirupu

  • špetka mletého kardamomu

  • ½ lžičky nastrouhaného zázvoru

  • (špetka mleté vanilky)

Na servírování:

  • 2 lžičky oříškového másla nebo tahini

  • (plátek másla)

  • javorový sirup podle chuti

  • 2 lžíce restovaných oříšků

  • ovocný rozvar (použila jsem hrst mražených višní)

Pohanková kaše s ovocným rozvarem

Postup

1.

Pohankové vločky dejte spolu se všemi ingrediencemi na kaši do menšího hrnce a zahřejte. Na nízký výkon pomalu vařte, až dokud kaše hezky nezhoustne na příjemnou konzistenci.

2.

Ihned servírujte s kouskem másla, lžičkou oříškového másla, ovocným rozvarem a třeba i restovanými oříšky. Kaši můžete připravit i dopředu nebo skladovat pár dní v lednici.

Tip 1.

Ovocný rozvar je skvělý na doplnění snad každé kaše. V zásadě stačí kousek snad jakéhokoli ovoce, který dáte na pánev a hezky prohřejete. K suššímu ovoci přidejte kousek másla. To šťavnaté zase naopak pustí šťávu, kterou je třeba zredukovat na konzistenci omáčky. Do rozvaru můžete přidat koření, špetku soli, u kyselejšího ovoce bude třeba lehce dosladit pár kapkami javorového sirupu. Také můžete kombinovat čerstvé méně sladké ovoce a doplnit o kousek marmelády.

Tip 2.

Když restujete oříšky nebo semínka, v závěru přidejte špetku soli a trošku javorového sirupu. V rychlosti semínka v sirupu obalte, krátce ještě udržujte na střední výkon. Semínka přesuňte na talíř nebo kousek pečícího papíru a nechte vychladnout. Za pár minut se promění na krásně chrastící a křupavé zkaramelizované ozdoby každé kaše nebo třeba salátu.

Newsletter