instagram @kitchenettehome

Univerzální žampionová omáčka

Univerzální žampionová omáčka

Říkala jsem si, že nakonec vždycky nejvíc oceníte jednoduché vařitelné recepty z pár ingrediencí a pokud mají univerzální využití, tím lépe. Tak jsem jeden takový připravila.Tahle žampionová omáčka se skvěle hodí na plátek masa, nebo celou pečeni, na těstoviny, noky, ale taky třeba jako přeliv přes dušenou nebo pečenou zeleninu. Jako přeliv na pečenou bramboru nebo batátu. Zkrátka je opravdu univerzální.

Pak ji také můžete lehce doladit podle příležitosti nebo nálady. K níže uvedenému receptu přidejte pár kapek lanýžového oleje nebo másla. Druhá varianta je nakládaný pepř. Třetí varianta je přidat kostičku krémového sýra (100 g gervais nebo lučiny). Ten udělá omáčku výraznější, vydatnější a lehce nakyslou. To se hodí, pokud ji neplánujete kombinovat s masem, ale chcete servírovat třeba s těstovinami nebo bramborovými noky. A poslední tip, klidně můžete zaměnit žampióny za lesní hřiby. Tak ať vám chutná.
Recept vznikl ve spolupráci s Billa.

15 minut - 4 porce
Univerzální žampionová omáčka

Ingredience

  • 2 lžíce másla

  • 1 lžíce olivového oleje

  • 350 g žampiónů (mohou být zahradní i krémové), pokrájených na plátky

  • 3 stroužky česneku, jemně pokrájeného

  • 100 ml suchého bílého vína

  • (100 ml vývaru)

  • 250 ml sladké smetany 33%

  • 50 g parmezánu, nastrouhaného

  • pár větviček tymiánu, nebo špetka sušeného

  • mořská sůl

  • čerstvě mletý pepř

Univerzální žampionová omáčka

Postup

1.

Na širší pánvi nechte rozpustit máslo spolu s olejem a pomalu na něm restujte všechny žampióny. Restujte je do měkka přibližně 5 minut, dokud nepovolí a lehce zezlátnou.

 

2.

Přidejte do pánve česnek, tymián, sůl i pepř a ještě restujte dalších pár minut. Pak přidejte víno, případně vývar pokud jej máte a dál restujte, dokud se tekutina opět neodpaří a zbylá šťáva bude opět hustější.

3.

Teď už zbývá jen přidat smetanu, krátce povařit, ale pozor, ne zprudka, mohla by se srazit. A jakmile dosáhne příjemné konzistence i hustoty, vmíchejte všechen nastrouhaný parmezán a můžete servírovat. Pokud doma máte nějakou čerstvou petrželku, klidně ještě pár lístečků přihoďte.

Univerzální žampionová omáčka
Univerzální žampionová omáčka
Univerzální žampionová omáčka
Newsletter