Pečené plátky kořenové zeleniny
15. prosince 2019
Tuhle zeleninu jsem dělala přímo šitou na míru alternativní štědrovečerní večeře, kterou jsem letos připravila a těším se, až vám jí sem třeba hned zítra přidám.
Chtěla jsem udělat něco mezi těmito pečenými bramborami, které si hodně z vás tady oblíbilo a mezi klasickým ratatouille. Myslím, že tahle příloha u nás doma hodně dobře obstála, protože mi mizela pod rukama v kuchyni, ještě, než jsem jí stihla donést na stůl. Obzvlášť ta varianta z tipu na konci receptu. Pastinák já miluju ještě trochu víc než petržel, protože je nádherně aromatický a sladký, spolu s mrkví a bramborou tvoří krásnou barevnou kombinaci a vzhledem ke svému charakteru, se pečou všechny 3 ingredience stejně dlouho.
Ingredience
-
3 velké brambory
-
3-4 velké mrkve
-
4 větší pastináky
Na marinádu
-
1 stroužek česneku
-
3 lžíce olivového oleje
-
2 lžíce nasekané plocholisté petržele
-
mořská sůl
Postup
Předehřejte si troubu na 200°C horký vzduch. Vymažte si trochou oleje zapékací nádobu, něco jako byste použili na lasagne. Zeleninu i brambory si očistěte, oškrábejte a nakrájejte na tenké plátky. Ideální je mít mandolínu, protože pak budou plátky všechny stejné a zabere vám to 1/3 času.
Teď začněte postupně a střídavě skládat vedle sebe plátky všech druhů zeleniny spolu s bramborou. Na závěr celý obsah zapékací nádoby dokonale potřete marinádou a pečte do tmavo-zlata přibližně 25 minut.
Tip.:
Taková varianta pro líné je, všechnu zeleninu dát na plech, pořádně promíchat s marinádou a jen tak ledabyle rozprostřít po plechu. Výsledkem budou skvělé zeleninou chipsy, které sice nebudou úhledně naskládané v zapékací nádobě, ale věřte mi, že je budou všichni milovat ještě možná o trochu víc.