instagram @kitchenettehome

Roušky

Roušky

Použít můj blog byla dnes ta nejsnazší možnost, jak s velkým počtem lidí narychlo sdílet šablonu na střih roušky a taky k ní natočené video. 

Použijte ideálně čistou bavnu, která se při vyvaření nesrazí. Ušila jsem i lněné, ale již ze sražené lněné látky. Pokud je látka předem už praná, bude se také srážet méně. Na zychycení okolo uší můžete použít i provázek, tkaničku, případně i pásek látky. V některých návodech se používá perlit, netkaný textil, který je voděodolný, ale propouští vzduch, můžete ho použít jako prostřední vrstvu, ale pak bude problém s vyvařováním. Stále se doporučuje do roušky vkládat pokaždé jednorázové kapesníky. Zvýší filtraci a můžete je často měnit.

Drátek kolem nosu
Můžete do roušky vložit drátek, který umístíte v místě nad nosem a pomocí podélného prošití horního lemu zafixujete. Pak bude rouška ještě lépe těsnit okolo nosu.

Dětská velikost
Když šablonu vystřihnete bez zapošívací rezervy, tedy až podle vnitřní nebo nepřerušované čáry, bude odpovídat dětské velikosti.

Zjednodušení
Díky neustálému šití, pár z vás přišlo na to, že můžete vynechat střih oblélníčku na okraje a prodloužit střih základu, tak aby bylo možné pouhým přehnutím vytvořit tunýlek pro gumičku. I tento nový střih jsem vám dnes nakreslila a přidala ke stažení.

Ideálně byste měli roušky po použití vyvařovat, proto je dobré, abyste jich měli více. Pokud máte šicí stroj a zvládáte, ušijte jich víc, pro vaše blízké, pro staré lidi, co žijí v sousedství.

Šablonu si můžete stáhnout ZDE.

Novou snadnější verzi šablony můžete stáhnout ZDE.

A video je tady:


Nové video s postupem na výrobu roušky s kapsou na filtr i drátkem pro lepší přilnutí.

Roušky Roušky
Newsletter