Můžete toto pohoštění doplnit o Baba Ganoush, hummus, mungo hummus, a jiné pomazánky a dipy.
Video recept v IG reels.
Pita chleba se sýrovým dipem
16. listopadu 2023
Mám tu pro vás něco úplně snadného, ale slibuju, že až toto pohoštění naservírujete, slehne se po něm zem a budete sklízet ovace!
Ingredience
Na pitu:
-
500 g hladké mouky
-
150 ml vlažného mléka
-
150 ml vlažné vody
-
1 lžička soli
-
2 lžíce aktivního droždí
-
3 lžíce olivového oleje
Na dip:
-
500 g krémového sýru jako je gervais
-
pár kapek citrónové šťávy
-
1 lžička medu
-
1 stroužek česneku, propasírovaný
-
½ lžičky mletého římského kmínu
-
½ lžičky mletého koriandru
-
1 lžíce směsi zaatar
Na vrch:
-
směs zaatar
-
trochu olivového oleje
-
mletý římský kmín
-
mletý koriandr
Postup
Připravte si těsto na pita chléb smícháním všech ingrediencí. Pár minut těsto hněťte a pak ho odložte a nechte kynout přibližně na hodinu.
Mezitím si připravte dip. Jednoduše smíchejte všechny ingredience a naservírujte do misky pokapaný olivovým olejem a ozdobeným kořením, které jste použili do základu. Případně si nachystejte i další ingredience na servírování, jako třeba hummus, baba ghanoush, ..
Vykynuté těsto rozdělte na 6 stejně velkých dílů a z každého vytvarujte bulku. Každou bulku pomocí válečku rozválejte na tenkou placku. A všechny placky ještě nechte alespoň 15 minut odpočinout a vykynout.
Rozehřejte si pánev na středně silný výkon a každou placku z obou stran opečte do světle zlata. Správný pita chleba se nafoukne a vytvoří uvnitř kapsu. Můžete ho na závěr ještě potřít olivovým olejem, aby zůstal více vláčný.
Servírujte dip a ještě vlažný chléb. Přidejte třeba ještě koriandr, nebo nasekanou pažitku. Já většinou nakrájím ještě misku plnou mrkví, okurek, paprik a řapíkatého celeru na dlouhé tyčky. Skvěle doplní dip.