MENU

Celozrnné čokoládové muffiny

Celozrnné čokoládové muffiny

Musím poděkovat mé kamarádce Solveig, že jsem díky ní poslední dva dny nemyslela na nic jiného než na čokoládové muffiny… No ano, to bych nebyla úplně upřímná, myslím i na spoustu jiných blbostí, radostí a podivností. Touha byla ale tak naléhavá, že jsem i přes plné ruce dětí, musela jednu várku upéct. Musím dodat, že Ruben, kterému je teď 8 měsíců, bude jistě jednou vášnivým kuchařem, ale v tandemu s ním je zatím vaření či pečení velký oříšek. Kuchyň vrátit do přibližného tvaru, zabere více času, než samotné pečení…)
Často se také ptáte na košíčky a kde je seženete..)

12 porcí
Celozrnné čokoládové muffiny

Ingredience

  • 2 hrnky / 250 g špaldové celozrnné mouky (můžete nahradit pšeničnou celozrnnou)
  • 1 hrnek / 200 g třtinového cukru muscovado (tmavší s vysokým obsahem melasy)
  • 1 hrnek / 170 g čokolády (50-75% kakaa, podle chuťi)
  • 1/2 hrnku /60 g karobu nebo hořkého kakaa
  • 1 lžička sody na pečení
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1/2 lžičky mořské soli
  • 2 šťastná vejce
  • 1 hrnek / 240 ml jogurtu
  • 1/2 hrnku / 118 ml mléka
  • 1/2 hrnku / 118 ml rostlinného oleje
Celozrnné čokoládové muffiny

Postup

1. Předehřejte troubu na 200°C / horkovzdušnou na 180°C. Formu na 12 muffinů si vymažte nebo vyložte papírovými formičkami.
2. V jedné míse si smíchejte mouku, karob či kakao, sůl, sodu. Pokud nemáte přímo čokoládové čočky, nasekejte si tabulku čokolády na malé kousky velké přibližně 0,5 cm. V druhé míse smíchejte cukr, vanilkový extrakt, vejce, jogurt, mléko a olej. Tuto směs chvíli míchejte, doku se pěkně nepropojí a cukr se nerozpustí. Nyní můžete přidat suchou směs, krátce promíchat a na závěr 3/4 nasekané čokolády.
3. Toto těsto rozdělte do 12ti formiček, na vrch každé nasypejte zbylou čokoládou. Dejte péct na 20 minut nebo dokud špejle po zapíchnutí nevyjde ven z těsta čistá.

Celozrnné čokoládové muffiny
Celozrnné čokoládové muffiny
Celozrnné čokoládové muffiny
Celozrnné čokoládové muffiny

diskuze

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Ferdimir 26. února 2024 6:23
Muffiny jsou dost sladké, pekl jsem je 40 minut na 165 stupňů, ale stejně to nestačilo, soda je tam dost cítit.
Ferdimir 26. února 2024 6:16
Muffiny se drobi nejdou vytáhnout z formy celé.. Je tam cítit sůl. Ale vypadají dobře, na první pohled.
Mar Ba 20. června 2023 14:28
Jsou výborné. I dětem moc chutnaly. Ale mám dotaz na změnu másla za olej. Šlo by to? Máslo mi přijde zdravější, ale nejsem zkušená pekařka a bojím se co by se mohlo stát. Děkuji. Barča
Vinciv 26. dubna 2023 16:42
Muffiny jsou luxusní! Poprvé jsem neměla dostatek kakaa, tak jsem dala polovinu množství kakaa a dohradila do 60g práškovým arašídovým máslem a byly taky skvělé! I syn, který je úplný detektor celozrnných a všech zdravějších verzí mouky a tyto dezerty odmítá (zvyklý na tradiční sladké buchty z bílé mouky od babičky), tak zbouchnul dobrou třetinu várky. Ujídali je se ségrou ještě teplé. Takže za nás top 1 v v receptech na muffinky. Občas přidám do každého košíčku pár malin nebo lžičku višňového džemu pro trošku kyselého osvěžení. Mám menší silikonové formičky, takže mi z jedné várky výjde 18 muffinků.
Markéta Kitchenette 25. května 2023 10:29
:-) to mám radost!!!
Anna Stárová 13. listopadu 2019 11:43
Nejlepší muffiny, které jsme kdy pekli! Moc děkuji za recept;)
Samantha 15. června 2019 7:24
VY-NI-KA-JI-CI!! Nemam jinych slov na timti bajecnym receptem. Protoze ja a partner nesmime zivocisne mleko, v receptu jsem jej nahradila sojovo-ryzovym od Alnatury a nedala 2 vajicka jak je v receptu diky cemu se vlastne muffiny stali vegan verzi. Skvele, chutove bohate, lehka priprava pricemz jsem si z Vaseho eshopu zakoupila i stejne hnede kosicky. Cokoladu jsem dala pouze so testa a navrch nasekane para orechy, ktere se krasne lehce upekli v troube takze muffiby mel mirne sladko slanou chut pri prvnich soustech. Doporucuji vsem co chteji zdrave mlsani a to zcela bez vycitek :)
Olga.D. 3. dubna 2019 17:30
Dobrý den, dnes jsem vyzkoušela a musím říct že jsou výborné a přítel říkal že je budu muset upéct znova, jak jsou výborný ! Akorát mi přijde, že je mám takové tužší a ani je nemám tak vysoké jako vy na obrázku a nadýchané nejsou vůbec. Nevím kde jsem udělala chybu :/
Markéta Kitchenette 9. prosince 2019 13:57
Možná jste moc přepracovala těsto? Musejí se míchat jen krátce, jen tak, aby se vše spojilo... :-) Pak jsou hutnější, když se moc míchá...
Žanda 28. října 2018 14:39
Dobrý den, dnes jsem je vyzkoušela a musím pochválit. Jsou famózní :)
Markéta Kitchenette 5. listopadu 2018 18:49
:-)
lentilka4 31. července 2017 13:26
pekla jsem dnes a na to, že kuchyně vypadala jako po výbuchu, se vážně povedly :) Lepší těsto jsem nikdy nedělala, je to jednoduché na přípravu a po upečení chuťově naprosto famózní :) Nic přehnaně hutného, někdo to tu přirovnával k brownies, ale to mi nepřijde ani náhodou. Asi záleží na množství čokolády, kterou tam dáte...dala jsem místo vajec chia semínka (1 lžíce rozmixovat + 3 lžíce vody = 1 vejce), doporučuji :) Jsem úplně nadšená z Vašich stránek, budu se sem rozhodně ráda vracet a určitě můžete čekat můj brzký nákup ve Vašem obchůdku ;) Přeji pěkné pohodové léto, Marie
Markéta Kitchenette 13. září 2017 12:39
Jééé, moc Vám děkuji. To mám radost. Tak ať se Vám daří! :-)
KarlaH1 21. července 2017 8:37
Zdravím, včera jsem je pekla a famózní, nedala jsem celé množství čokolády, ale příště nebudu šetřit. Vše co peču dle Vašich receptů se zatím podařilo a bylo strašně moc dobré, díky díky, máte krásný blog . Přeji krásné léto.Karla
Markéta Kitchenette 13. září 2017 12:38
Moc moc moc Vám děkuji :-)
Gatita 11. ledna 2017 9:3
Tak jsem odzkousela dalsi z Vasich skvelych muffinu a zase jsem jejich chuti nadsena :) akorat bych chtela radu, protoze mi muffiny prisly trochu moc hutne a ani moc nevykynuly, tak jestli ubrat olej? Jinak jsem misto cukru dala na polovicni davku 3 lzice medu, tak jestli to nejak neovlivnilo celkovou konzistenci. Dekuji.
soskova.sara 11. července 2016 12:55
Toto jsou naprosté skvělé muffiny, úplně jsem se do nich zamilovala. Už jenom ta vůně je úžasná. Děkuji za skvěly recept :)
Markéta Kitchenette 2. srpna 2016 12:6
:-) děkuji
Sionah 28. června 2016 5:21
Tak včera jsem upekla muffiny,neměla jsem čokoládu na ozdobení tak jsem použila lesní jahody a absolutně vynikající , super recept děkuji
Markéta Kitchenette 8. července 2016 22:41
Dobrý den, v podstatě to pujde, ale bude korpus trochu hutnější než například z třeného těsta. :-) Krásné narozeniny dceři!
monimar 26. května 2016 11:8
Muffiny jsou výborné :-), dcera se do nich tak zamilovala, že by chtěla z těsta na muffiny udělat dortový korpus. Chci se zeptat jestli to půjde :-)?
Veronika Danhelova 19. května 2016 13:18
Tyto muffinky jsou vynikající.. dělala jsem je příteli i jeho rodině a všichni byli nadšení.. těsta je poměrně hodně. Dělala jsem malé muffinky v silikonových formičkách, stačila by mi polovina těsta. Doporučuji ale udělat rovnou dvojitou dávku, protože se po nich zapráší.. :)
Markéta Kitchenette 24. května 2016 10:59
Ano, ano, jsou to takové ty velké muffiny.) Tak mám radost, že se Vám daří.) Děkuji za zprávu.)
Katharinka Jelínková 11. března 2016 12:42
Tak já bohužel musím říct, že na mojí straně se někde stala asi chyba, zatím co Mrkvovo-jablečné celozrnné muffiny dopadly na výbornou, tak tyto mufiny se mi nepovedly, nešly skoro vůbec odlepit z košíčků. Dělala jsem klasické malé muffiny.....nevíte, někdo, čím to může být ?
Samantha 15. června 2019 7:28
Take myslim ze kosicky. Ja pouzila primo na to hnede papirove a krasne se odlepili, zkousela jsem to v levych kosickach a mensich a byla to hruza. Tye muffiny jsou na jeden kus vetsi davka testa, male se z nich prilis nedari.
Markéta Kitchenette 16. března 2016 13:11
Dobrý den, mě jedině napadá kvalita košíčku. jaké jste použila? Máte je vyzkoušené na jiném těstě? Protože pokud jsou z pečícího papíru nebo nějakého jiného, povoskovaného, nebo jinak upraveného, právě tak, aby se z nich dalo pečivo dobře vyndavat, neměl by být problém, ať je těsto jakékoli...)
Katharinka Jelínková 29. března 2016 14:57
Použila jsem úplně obyčejné papírové košíčky, tak to možná bude tím. Některé recepty, co mám na muffiny jdou z košíčku vytáhnout pěkně a jiné jsou na nich beznadějně nalepené...
Markéta Kitchenette 31. března 2016 21:45
Záleží z jakého materiálu je zrovna vyrobí.) A pak samozřejmě tučnější těsta jdou lépe ven.)
Lenieka 8. prosince 2015 13:48
Opravdu výborné! Na klasické košicky dost těsta, stačilo málo a přetekly :-)
Markéta Kitchenette 8. prosince 2015 15:24
:-) ano, jsou to takové ty větší muffiny.)
hromagda 30. srpna 2015 19:23
Mnami opet vyborny recept,díky nemu jsem objevila karob ☺mela jsem mátovou čokoládu,zajimava chuť
Markéta Kitchenette 10. září 2015 12:1
:-) děkuju
Lenienka 28. srpna 2015 16:54
Nejlepší čokoládové muffiny, peču už jen podle tohoto receptu!! =o)) Dnes jsem vyzkoušela verzi pro diabetiky - s fruktozou a sukralozou a 70% čokoškou bez cukru, jsou fantastický! ♡
Markéta Kitchenette 10. září 2015 12:0
Super! :-)
Jana Hiripi 7. května 2015 10:28
Skvělý recept! Použila jsem hladkou pohankovou mouku a hořkou čokoládu Lindt s chilli extraktem - manžel i osmiletý syn se do nich zamilovali. Děkujeme za recept!
katarina.novakova 4. května 2015 16:52
Dělám je z rýžového mléka, a jsou výborné! Kamarádi, rodina si je nemůžou vynachválit:))
Bára Pilušová 16. března 2015 9:30
Nejlepší mufiny, jaké jsem zatím pekla!!!
Markéta Kitchenette 19. května 2015 10:13
Jéééééé :-))))))
Myšin 6. února 2015 19:49
Vyzkoušeno s celozrnnou pšeničnou moukou a moc dobré. Jen se roztekla ta čokoláda nahoře - asi nekvalitní (nicméně 71%). Díky za recept.
Markéta Kitchenette 19. května 2015 10:12
Super, děkuji za tip!)
Markéta Kitchenette 18. listopadu 2014 15:18

Můžete použít mouku pohankovou, ale výsledek bude drobivější..)

starlit 13. listopadu 2014 13:4

Chtěla jsem se zeptat, zda by se dala v tomto receptu použít mouka pohanková? Jinak přítel se zamiloval do muesli koleček podle Vašeho receptu, takže moc děkuji za Váš skvělý blog s úžasnými recepty a nádhernými fotkami.

DanielaV 24. října 2014 21:41

Skvělé,díky!

EvickaS 19. října 2014 6:10

Jsou naprosto bozi – vypadaji i chutnaji skvele! Dekuji za recept :)

Tobi 29. srpna 2014 16:25

Také chuťově výborný recept! Hlavně děti jsou z nich nadšené :-)

Markéta Kitchenette 10. srpna 2014 21:19

Jedině snad, že je vyndaváte moc brzy a proto těsto spadne..Jinak by nemělo.. resp. jen malinko.)

janejustme 6. srpna 2014 8:42

Naprosto delikatesní! Recept jsem dělala již 2x a dnes se chystám na 3 pokus. Celá rodinka je miluje a neustále mě otravuje, kdy bude další, takže jsem to vzdala a dnes se na to chystám. Jediné, s čím mám problém je spadnutí těsta. Nevím proč, ale žádný recept na muffinky se mi nezvedne :( V troubě to vypadá nadějně, ale jakmile ji vypnu, vyndám formu, bum bác muffinky jsou dole. Mohla byste mi prosím poradit, co s tím můžu dělat?

kells 4. srpna 2014 8:13

Dobrý den, v prvé řadě Vám chci Markéto složit poklonu, Vaše stránky jsou úchvatné a moc se těším až podle nich začnu kuchtit. Mám dotaz na slečnu či paní Zuzana Hroudovou, která muffiny pekla s agáve sirupem. Právě začínám se zdravějším stravováním a ráda bych nahradila cukr taktéž agávovým sirupem, zajímalo by mě, kolik jste ho tam dala a zda jste pak recept nějakým způsobem upravovala či ponechala ostatní ingredience, jak jsou. Velice Vám děkuji k

hroudovazuzana 15. července 2014 16:48

Další z vynikajích receptů! Použila jsem agáve sirup a 85% čokoládu a jsou úchvatné….!Děkuji a fandím Vám!!

Zdenča 5. července 2014 16:55

Dobrý podvečer..:) Pekla jsem už potřetí a nikdy mi teda nevyšlo 12 ks..:) Vždycky 20-24 ks podle toho, kolik těsta jsem do formy dala..:) Každopádně – poloviční dávka je u nás málo (abych dosáhla 12 ks), tak se nezlobím..:) Jsou výtečné, děkuju za recept..:)

isabela.krasna 3. července 2014 14:13

Zdravím,
muffiny jsou opravdu skvělé, děkuji! Mám je moc ráda, jak na přípravu, tak když je konzumuji :). Nedávno jsem vyzkoušela péci v silikonových formách: http://www.dommo.cz/Formy-a-misy-na-peceni/Silikonova-forma-na-muffiny-cervena a nemůžu si to vynachválit! Nic se nikde nelepí a už bych neměnila. Ještě jednou děkuji za skvělý recept!

Markéta Kitchenette 18. června 2014 8:54

A kuchařka se bude jmenovat Kitchenette Rok v mé kuchyni …)

Markéta Kitchenette 18. června 2014 8:36

Děkuju!!!! A kiuchařka za chvíli pujde do tisku, jakmile bude na světě, hned Vám to sem napíšu.) Těší mě, že se těšíte.)

tishina 17. června 2014 16:56

Muzu se jeste zeptat, kdy kucharka vyjde a jak se jmenuje? Dekuji!

tishina 17. června 2014 16:54

vyborne!!!tak jako vsechny vase recepty, pecu a varim uz vlastne jen podle vas k radosti vsech zucastnenych stravniku:) moc Vam dekuji za inspiraci, vareni se stalo mym konickem diky Vam. V srpnu budu na tyden v cechach, tak doufam, ze narazim nekde na Vasi kucharku a obohatim si hezky svou kanadskou domacnost:) jeste jednou dekuji! Vas blog miluju:)

edula 10. června 2014 12:10

Uf.. ve stínu 30°C, ale neodolala jsem a peču tyto muffinky! Už těsto bylo skvostné a teď mi tu voní (17 -mám asi menší formu) muffinů. Vedro na padnutí, ale ta vůně…. Doufám, že to děti i manžel ocení :) Markéto díky!!! Poprvé jsem podle Vás pekla kořeněné ovesné sušenky, a ani jsem je nestihla dát do vzduchotěsné nádoby.. :) byly hned fuč! DÍKY, DÍKY, DÍKY!!!

Sladkaaa 5. června 2014 9:41

Ďakujem Vám za perfektný recept! Múka špaldová, mlieko sójové, kvalitná čokoláda (dala som s príchuťou chilli a malo to veľký úspech) :) Moje drahé dieťa zjedlo tri a to si väčšinou žiadny muffin nedá. Ešte raz ďakujem.

Markéta Kitchenette 4. června 2014 8:59

To Pistalka: Tak to se Vám u otvírá nový svět neomezených možností, vyzkoušejte s tvarohovým srdcem muffiny, také ovesné jsou skvělé a ještě rebarborové!))))

Markéta Kitchenette 4. června 2014 8:57

Esence domova: Ano, to je ručička našeho Rubenka.)

Markéta Kitchenette 4. června 2014 8:57

To Misza: Nahradit určitě můžete. Stále to dělám. Jogurt/zakysaná smetana/kefír…)

Markéta Kitchenette 4. června 2014 8:56

To Markéta V: No dlouho jsem u nás čokoládu nezapojovala … Proto jsou tu asi až teď ty čokoládové muffiny. A celozrnná mouky… Stále o tom spekulují odborníci. Je mi jasné, že celá zrníčka semínek atd, děti těžko tráví. Ale selský rozum mi říká, že bude stále lepší upécí je například 1:1 hladká:celozrnná a věřit, že něco si z toho vezmou(myslím vitamíny), než děti plnit hladkou moukou. V podstatě to maximálně nestráví, ale ublížit zdravému dítěti by neměla.

Markéta Kitchenette 4. června 2014 8:51

To hlostice: někdy se tento prodává. je jako klasický pečící, jen je tmavší. Je to čtverec takto složený.)

Pistalka 29. května 2014 6:31

Až tento recept mě donutil si koupit formu na muffiny. A byl to nejlepší kup v mém životě. Hned v úterý jsem upekla tyto božsky vypadající muffiny a jedním slovem jsou excelentní! Vzhledem k tomu, že nemám žádnou šťastnou slepičku, která snáší šťastná vejce, nahradila jsem je lněným semínkem (můj oblíbený trik, který finguje dokonale) a muffiny jsou na světe, tedy už nejsou. Zaprášilo se po nich ani nevím jak. Tímto Vám chci poděkovat za velmi inspirativní stránky, z kterých ráda a často čerpám. Müsli, které dělám týdně, ovesná kolečka, která miluje můj muž a spoustu dalších úžasných receptů

Esence domova 27. května 2014 14:41

Nádherné fotky a ta malinká dětská ručička u jahůdek je sladká :o))

Misza 27. května 2014 12:42

Taky pořád přemýšlím nad formou a asi do ní také půjdu :-)
Chtěla bych se zeptat, jestli bych místo jogurtu mohla použít zakysanou smetanu? Právě jsem koupila docela velký kelímek, abych večer vyzkoušela Váš salát coleslaw a nevím, co budu dělat se zbytkem té smetany… :-)

Markéta V. 26. května 2014 16:19

Vypadají úžasně! Doposud jsem váhala, jestli si mám formu na muffiny pořídit nebo ne (zatím jsem si vždy vystačila s koláčovou nebo dortovou formou), ale teď je rozhodnuto :-) Jenom nevím, jestli mám nahradit celozrnnou mouku za obyčejnou. Mám dvouleté dítě a někde jsem četla, že děti do 3 let by celozrnné výrobky snad neměly konzumovat. Můžu se zeptat, jak jsi to řešila Ty? Samozřejmě druhá věc je, že by asi nemusely konzumovat čokoládové muffiny, ale to bych je musela dát někam pod zámek ;-)

hlostice 26. května 2014 11:42

Můžu se zeptat, co je to za papír? Takhle tmavý a “hutný” pečící papír jsem zatím viděla jen na muffinech, které prodává Ollies.

Markéta Kitchenette 26. května 2014 9:20

Formu mám nejraději kovovou na 12 muffinu (nechápu kdo vymyslel na 6, i recepty jsou na 12)). A papír, taky me tyto formičky z pečícího papíru moc baví.)

Kucater 26. května 2014 9:16

Zdravím, jdu si po řídit formu na muffiny, máte nějaké doporučení? A ten tmavý papír vypadá také výborně :)

tryb 26. května 2014 9:10

Vypadají úžasně. Určitě je vyzkouším. Čokoládu doma milujeme :-D

Newsletter