Celozrnné čokoládové muffiny
26. května 2014

Musím poděkovat mé kamarádce Solveig, že jsem díky ní poslední dva dny nemyslela na nic jiného než na čokoládové muffiny… No ano, to bych nebyla úplně upřímná, myslím i na spoustu jiných blbostí, radostí a podivností. Touha byla ale tak naléhavá, že jsem i přes plné ruce dětí, musela jednu várku upéct. Musím dodat, že Ruben, kterému je teď 8 měsíců, bude jistě jednou vášnivým kuchařem, ale v tandemu s ním je zatím vaření či pečení velký oříšek. Kuchyň vrátit do přibližného tvaru, zabere více času, než samotné pečení…)
Často se také ptáte na košíčky a kde je seženete..)

Ingredience
-
2 hrnky / 250 g špaldové celozrnné mouky (můžete nahradit pšeničnou celozrnnou)
-
1 hrnek / 200 g třtinového cukru muscovado (tmavší s vysokým obsahem melasy)
-
1 hrnek / 170 g čokolády (50-75% kakaa, podle chuťi)
-
1/2 hrnku /60 g karobu nebo hořkého kakaa
-
1 lžička sody na pečení
-
1 lžička vanilkového extraktu
-
1/2 lžičky mořské soli
-
2 šťastná vejce
-
1 hrnek / 240 ml jogurtu
-
1/2 hrnku / 118 ml mléka
-
1/2 hrnku / 118 ml rostlinného oleje

Postup




diskuze
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.
Můžete použít mouku pohankovou, ale výsledek bude drobivější..)
Chtěla jsem se zeptat, zda by se dala v tomto receptu použít mouka pohanková? Jinak přítel se zamiloval do muesli koleček podle Vašeho receptu, takže moc děkuji za Váš skvělý blog s úžasnými recepty a nádhernými fotkami.
Skvělé,díky!
Jsou naprosto bozi – vypadaji i chutnaji skvele! Dekuji za recept :)
Také chuťově výborný recept! Hlavně děti jsou z nich nadšené :-)
Jedině snad, že je vyndaváte moc brzy a proto těsto spadne..Jinak by nemělo.. resp. jen malinko.)
Naprosto delikatesní! Recept jsem dělala již 2x a dnes se chystám na 3 pokus. Celá rodinka je miluje a neustále mě otravuje, kdy bude další, takže jsem to vzdala a dnes se na to chystám. Jediné, s čím mám problém je spadnutí těsta. Nevím proč, ale žádný recept na muffinky se mi nezvedne :( V troubě to vypadá nadějně, ale jakmile ji vypnu, vyndám formu, bum bác muffinky jsou dole. Mohla byste mi prosím poradit, co s tím můžu dělat?
Dobrý den, v prvé řadě Vám chci Markéto složit poklonu, Vaše stránky jsou úchvatné a moc se těším až podle nich začnu kuchtit. Mám dotaz na slečnu či paní Zuzana Hroudovou, která muffiny pekla s agáve sirupem. Právě začínám se zdravějším stravováním a ráda bych nahradila cukr taktéž agávovým sirupem, zajímalo by mě, kolik jste ho tam dala a zda jste pak recept nějakým způsobem upravovala či ponechala ostatní ingredience, jak jsou. Velice Vám děkuji k
Další z vynikajích receptů! Použila jsem agáve sirup a 85% čokoládu a jsou úchvatné….!Děkuji a fandím Vám!!
Dobrý podvečer..:) Pekla jsem už potřetí a nikdy mi teda nevyšlo 12 ks..:) Vždycky 20-24 ks podle toho, kolik těsta jsem do formy dala..:) Každopádně – poloviční dávka je u nás málo (abych dosáhla 12 ks), tak se nezlobím..:) Jsou výtečné, děkuju za recept..:)
Zdravím,
muffiny jsou opravdu skvělé, děkuji! Mám je moc ráda, jak na přípravu, tak když je konzumuji :). Nedávno jsem vyzkoušela péci v silikonových formách: http://www.dommo.cz/Formy-a-misy-na-peceni/Silikonova-forma-na-muffiny-cervena a nemůžu si to vynachválit! Nic se nikde nelepí a už bych neměnila. Ještě jednou děkuji za skvělý recept!
A kuchařka se bude jmenovat Kitchenette Rok v mé kuchyni …)
Děkuju!!!! A kiuchařka za chvíli pujde do tisku, jakmile bude na světě, hned Vám to sem napíšu.) Těší mě, že se těšíte.)
Muzu se jeste zeptat, kdy kucharka vyjde a jak se jmenuje? Dekuji!
vyborne!!!tak jako vsechny vase recepty, pecu a varim uz vlastne jen podle vas k radosti vsech zucastnenych stravniku:) moc Vam dekuji za inspiraci, vareni se stalo mym konickem diky Vam. V srpnu budu na tyden v cechach, tak doufam, ze narazim nekde na Vasi kucharku a obohatim si hezky svou kanadskou domacnost:) jeste jednou dekuji! Vas blog miluju:)
Uf.. ve stínu 30°C, ale neodolala jsem a peču tyto muffinky! Už těsto bylo skvostné a teď mi tu voní (17 -mám asi menší formu) muffinů. Vedro na padnutí, ale ta vůně…. Doufám, že to děti i manžel ocení :) Markéto díky!!! Poprvé jsem podle Vás pekla kořeněné ovesné sušenky, a ani jsem je nestihla dát do vzduchotěsné nádoby.. :) byly hned fuč! DÍKY, DÍKY, DÍKY!!!
Ďakujem Vám za perfektný recept! Múka špaldová, mlieko sójové, kvalitná čokoláda (dala som s príchuťou chilli a malo to veľký úspech) :) Moje drahé dieťa zjedlo tri a to si väčšinou žiadny muffin nedá. Ešte raz ďakujem.
To Pistalka: Tak to se Vám u otvírá nový svět neomezených možností, vyzkoušejte s tvarohovým srdcem muffiny, také ovesné jsou skvělé a ještě rebarborové!))))
Esence domova: Ano, to je ručička našeho Rubenka.)
To Misza: Nahradit určitě můžete. Stále to dělám. Jogurt/zakysaná smetana/kefír…)
To Markéta V: No dlouho jsem u nás čokoládu nezapojovala … Proto jsou tu asi až teď ty čokoládové muffiny. A celozrnná mouky… Stále o tom spekulují odborníci. Je mi jasné, že celá zrníčka semínek atd, děti těžko tráví. Ale selský rozum mi říká, že bude stále lepší upécí je například 1:1 hladká:celozrnná a věřit, že něco si z toho vezmou(myslím vitamíny), než děti plnit hladkou moukou. V podstatě to maximálně nestráví, ale ublížit zdravému dítěti by neměla.
To hlostice: někdy se tento prodává. je jako klasický pečící, jen je tmavší. Je to čtverec takto složený.)
Až tento recept mě donutil si koupit formu na muffiny. A byl to nejlepší kup v mém životě. Hned v úterý jsem upekla tyto božsky vypadající muffiny a jedním slovem jsou excelentní! Vzhledem k tomu, že nemám žádnou šťastnou slepičku, která snáší šťastná vejce, nahradila jsem je lněným semínkem (můj oblíbený trik, který finguje dokonale) a muffiny jsou na světe, tedy už nejsou. Zaprášilo se po nich ani nevím jak. Tímto Vám chci poděkovat za velmi inspirativní stránky, z kterých ráda a často čerpám. Müsli, které dělám týdně, ovesná kolečka, která miluje můj muž a spoustu dalších úžasných receptů
Nádherné fotky a ta malinká dětská ručička u jahůdek je sladká :o))
Taky pořád přemýšlím nad formou a asi do ní také půjdu :-)
Chtěla bych se zeptat, jestli bych místo jogurtu mohla použít zakysanou smetanu? Právě jsem koupila docela velký kelímek, abych večer vyzkoušela Váš salát coleslaw a nevím, co budu dělat se zbytkem té smetany… :-)
Vypadají úžasně! Doposud jsem váhala, jestli si mám formu na muffiny pořídit nebo ne (zatím jsem si vždy vystačila s koláčovou nebo dortovou formou), ale teď je rozhodnuto :-) Jenom nevím, jestli mám nahradit celozrnnou mouku za obyčejnou. Mám dvouleté dítě a někde jsem četla, že děti do 3 let by celozrnné výrobky snad neměly konzumovat. Můžu se zeptat, jak jsi to řešila Ty? Samozřejmě druhá věc je, že by asi nemusely konzumovat čokoládové muffiny, ale to bych je musela dát někam pod zámek ;-)
Můžu se zeptat, co je to za papír? Takhle tmavý a “hutný” pečící papír jsem zatím viděla jen na muffinech, které prodává Ollies.
Formu mám nejraději kovovou na 12 muffinu (nechápu kdo vymyslel na 6, i recepty jsou na 12)). A papír, taky me tyto formičky z pečícího papíru moc baví.)
Zdravím, jdu si po řídit formu na muffiny, máte nějaké doporučení? A ten tmavý papír vypadá také výborně :)
Vypadají úžasně. Určitě je vyzkouším. Čokoládu doma milujeme :-D