Muffiny s rebarborou a vločkovou posypkou
24. června 2014
Nevím pořádně jak Vám je hned takto v úvodu ideálně popsat. Mám pocit, že každý recept začíná slovy: “Jsou skvělé… ,nebo Dokonalý recept na …, …” . A čemu má pak člověk věřit? Myslím, že už mě trochu znáte a víte, že sem nedávám recepty, které nemám ozkoušené a které sama nepovažuji za perfektní, lahodné, atd…
Tyto mají úžasné aroma rumu, vanilky a koření. Díky, pro muffiny netradičnímu postupu, jsou krásně nadýchané a jemně vláčné na struktuře. Protože obsahují kousky rebarbory, jsou šťavnaté a vlhkost si udrží déle. Také pokud není sezóna rebarbory, vyzkoušejte je s jablky. Oloupaná a na malé kostky pokrájená jsou v nich úplně dokonalá. Napadá mě samozřejmě i další sezónní ovoce a jak víte, fantazii se meze nekladou. Posypka naopak přidá na křupavosti a koření na pikantnosti.
Často se ptáte na košíčky a kde je seženete..)
Ingredience
-
Na muffiny:
-
2 vejce
-
¾ hrnku/ 190g třtinového cukru (přidejte i lžíci vanilkového cukru)
-
1 hrnek/120g pšeničné celozrnné či 125g hladké mouky
-
Koupit
1/2 lžičky prášku do pečiva
-
150 g jogurtu
-
110 g másla
-
špetka mořské soli
-
Koupit
3 lžíce chia semínek
-
1 lžička mletého zázvoru
-
Koupit
1 lžička mleté skořice
-
4-5 řapíků rebarbory
-
2 lžíce rumu
-
Na posypku:
-
30 g másla
-
4 lžíce třtinového cukru
-
2 lžíce pšeničné celozrnné mouky
-
3 lžíce obilných vloček
-
2 lžíce semínek (dýňových, slunečnicových, sezamových, …)
-
špetka mořské soli
-
špetka mletého zázvoru
-
Koupit
špetka mleté skořice
Postup
Předehřejte si troubu na 180°C / horkovzdušnou na 160°C. Připravte si 12 košíčků na muffiny nebo si formu vymažte a vysypejte.
Připravte si posypku smícháním všech ingrediencí. Máslo na těsto nechte rozpustit a lehce vychladnout, aby nebylo příliš horké. Mouku spolu s práškem do pečiva, kořením a špetkou soli prosejte. Rebarboru nakrájejte na centimetrové kousky.
Vejce s cukrem šlehejte, dokud nevznikne pěkně světlý a nadýchaný krém. Do něj přidejte poloviční množství moučné směsi a másla. Po chvilce zbývající množství moučné směsi a másla. Na závěr, už opatrně, vmíchejte jogurt a rum. Následují semínka a rebarbora. Bude se vám zdát, že máte málo těsta a hodně rebarbory, ale je to tak v pořádku, protože těsto nabyde.)
Pomocí lžíce naplňte 12 muffinových košíčků a dejte péct do trouby přibližně na 20 minut. Před vyndáním otestujte špejlí. Upečené muffiny nechte chladnout na mřížce.