Kokosový dresink
17. června 2014
I když název zní exoticky, připravit si tento dresink, není nic složitého. Vznikl prostě a jednoduše před třemi roky v Indonésii, kde kokosový olej, který je hlavní složkou tohoto dresinku, najdete na každém rohu. Snažím se po celý rok, a dvojnásob v létě a při cestování do teplých krajin, jíst hodně čerstvých zeleninových salátů. A protože s dresinky je radost experimentovat, jejich matematika je jednoduchá, a zároveň jsou nezbytnou složkou opravdu lahodného salátu, tak se jednoho dne, zrodil tento “exotický kokosový” dresink.
Hodí se na směs listových salátu s rajčaty a okurkou. Příjemně zahraje i kousek avokáda, medový čí cantaloupe meloun nebo například jahody či hroznové víno. Pokud připravuji salát, jako hlavní chod, přidávám opražená dýňová či slunečnicová semínka, která ne jen, že zvýší nutriční hodnotu, ale také obohatí o příjemnou oříškovou chuť.
Jestli jste ještě nezačlenili kokosový olej do své kuchyně, v podstatě i do kosmetické výbavy, možná vás přesvědčí, až si přečtete ve stručnosti o hlavních superlativech. Konkrétně v kuchyni, je skvělou zdravou náhražkou jiných tuků, protože neobsahuje cholesterol, je snadno stravitelný, doporučuje se i při redukčních dietách, protože energie v tuku obsažená, se uvolňuje postupně a zbytečně se tedy neukládá. Podporuje správnou činnost metabolismu a štítné žlázy, obsahuje antioxidanty, kyselinu laurovou, která silně působí proti virům, bakteriím a kvasinkám. Právě tato kyselina, obsažena také v mateřském mléku, je asi tím hlavním superlativem. Pokud jde o smažení, kterému se co nejvíce vyhýbám, je velmi vhodný, protože je odolný vůči tepelnému poškození. Z kosmetického hlediska je také vysoce ceněný a to v podstatě na široké použití na všech částech těla. Používá se na masáže, podporuje svěží vzhled pokožky, hydratuje. Je vhodný i pro kojence. Chrání před volnými radikály a tedy stárnutí. Je skvělým zimním i letním balzámem na popraskané rty. Také jako zábal na vlasy, ale to už je spíše do kosmetické rubriky.
Tento recept vyšel v březnové receptové dvoustraně, kterou připravuji pro Harper’s Bazaar.
Ingredience
-
šťáva z jedné mandarinky
-
1 lžíce vinného octa
-
2 lžíce kokosového oleje
-
1 lžička soli
-
2-3 lžíce palmového cukru ( nebo 2 lžíce medu či třtinového cukru )