instagram @kitchenettehome

Bramborový salát s chřestem a estragonem

Bramborový salát s chřestem a estragonem

Nevím jak to máte vy, ale já osobně se dokážu opravdu intenzivně radovat ze začátku naší farmářské sezóny. Naše podnebí a půda nám má vážně co nabídnout v podobě luxusních plodin, plných barev, chutí a vůní. Jakmile na farmářských trzích totiž zahlédnu chřest a estragon, myslím na tento skvělý bramborový salát. Právě konkrétně díky těmto ingrediencím, je mým oblíbeným. Je doplněný o lehce pikantní a nakyslý dresink s kaparami. Perfektně se hodí na každý stůl, obzvlášť tam, kde potřebujete mít jídlo alespoň částečně připravené dopředu, jako například při grilování.

Ingredience

  • 400 g malých mladých brambor
  • 1 svazek čerstvého zeleného chřestu
  • 1 šalotka
  • 2 lžíce bílého vinného octa nebo citrónové šťávy
  • 3 lžíce extra panenského olivového oleje
  • hrst čerstvého estragonu
  • 1 lžíce kapar
  • mořská sůl
  • čerstvě mletý pepř

Postup

1. Do velkého hrnce s se silně osolenou vodou dejte brambory i se slupkou, přiveďte je k varu a vařte, dokud nezačnou lehce měknout. Do salátové mísy dejte šalotku krájenou na jemné kostičky, pokrájené kapary, nasekaný estragon, 2 lžíce olivového oleje a 2 lžíce octa.
2. Připravte si chřest. Omyjte ho, odkrojte konce stonků, které by mohly být tvrdé nebo dřevnaté. Pomocí škrabky oloupejte slupku ze spodní části stonku.
Když brambory už začaly měknout, přidejte k nim chřest. Takto vařte další 2-3 minuty, dokud nebudou brambory hotové. Chřest by měl být stále křupavý, velmi živý na chuti a sytě zelený.
3. Brambory spolu s chřestem sceďte a nechte trochu okapat. Ideálně je ponořte na chvilku ledové lázně. Nakrájejte chřest na 2-3 cm dlouhé dílky, také popřípadě brambory na menší kousky a dejte vše do mísy k již připravenému dresinku. Vše lehce promíchejte, podle chuti dosolte, opepřete a servírujte takto vlažný nebo vychlazený.