Coleslaw
7. dubna 2014
Světově proslulý salát, jehož hlavní složkou je zelí. Vy kteří sem chodíte častěji, víte, že přes saláty a dresinky, je v naší rodině největším odborníkem moje máma a tak jsem si ji i tentokrát přizvala.
Asi každý ví, že zelí patří od pradávna k ceněné zelenině, obzvlášť pak v období zimy, kdy se stávalo nenahraditelným zdrojem vitamínů, v dobách, kdy trvanlivost byla na prvním místě. Ale i v dnešní době neztrácí na hodnotě pro svůj vysoký obsah vitamínů. V první řadě jde o vitamín C, dále pak K, E, vitamíny skupiny B (kyselina listová, pantotenová a betakaroten). Minerály jako molybden, hořčík, železo, vápník, zinek. Dále působí příznivě na trávení díky svému vysokému obsahu vlákniny, také chrání střevní mikroflóru a stimuluje metabolismus sacharidů. Celkově posiluje imunitní systém a zvyšuje libido.
Tento koktejl vitamínů a minerálů má také za příčinu pozitivní vliv na naší biochemickou rovnováhu mozku. Stimuluje nervy, mozkovou činnost, zlepšuje koncentraci, uvolňuje, a působí proti depresím.
Zelí díky své vláknině zasytí a uspokojuje chuť na sladké, proto je vhodné při dietách.
Tento recept jsem připravila pro mou receptovou dvoustránku v časopisu Harper’s Bazaar.
Ingredience
-
1 bílé zelí
-
2 mrkve
-
(1 šalotka)
-
6-8 lžic majonézy
-
2 lžíce zakysané smetany nebo jogurtu
-
2 lžíce třtinového cukru
-
2 lžíce bílého vinného octa
-
1,5-1 lžička hořčice
-
mořská sůl
-
čerstvě mletý pepř