instagram @kitchenettehome

Coleslaw

Coleslaw

Světově proslulý salát, jehož hlavní složkou je zelí. Vy kteří sem chodíte častěji, víte, že přes saláty a dresinky, je v naší rodině největším odborníkem moje máma a tak jsem si ji i tentokrát přizvala.
Asi každý ví, že zelí patří od pradávna k ceněné zelenině, obzvlášť pak v období zimy, kdy se stávalo nenahraditelným zdrojem vitamínů, v dobách, kdy trvanlivost byla na prvním místě. Ale i v dnešní době neztrácí na hodnotě pro svůj vysoký obsah vitamínů. V první řadě jde o vitamín C, dále pak K, E, vitamíny skupiny B (kyselina listová, pantotenová a betakaroten). Minerály jako molybden, hořčík, železo, vápník, zinek. Dále působí příznivě na trávení díky svému vysokému obsahu vlákniny, také chrání střevní mikroflóru a stimuluje metabolismus sacharidů. Celkově posiluje imunitní systém a zvyšuje libido.
Tento koktejl vitamínů a minerálů má také za příčinu pozitivní vliv na naší biochemickou rovnováhu mozku. Stimuluje nervy, mozkovou činnost, zlepšuje koncentraci, uvolňuje, a působí proti depresím.
Zelí díky své vláknině zasytí a uspokojuje chuť na sladké, proto je vhodné při dietách.
Tento recept jsem připravila pro mou receptovou dvoustránku v časopisu Harper’s Bazaar.

15 minut - 0 porcí
Coleslaw

Ingredience

  • 1 bílé zelí
  • 2 mrkve
  • (1 šalotka)
  • 6-8 lžic majonézy
  • 2 lžíce zakysané smetany nebo jogurtu
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 2 lžíce bílého vinného octa
  • 1,5-1 lžička hořčice
  • mořská sůl
  • čerstvě mletý pepř

Postup

1. Zelí zbavte vnějších listů a nastrouhejte ho na jemné nudličky nebo na hrubější nudličky, které ještě párkrát překrojte příčně. Mrkve očistěte a nastrouhejte také na tenké nudličky. Pokud salát připravujete k okamžitému servírování, přidejte i na jemné kostičky pokrájenou šalotku, ale v případě, že ho plánujete servírovat později, šalotku či jiný druh cibule nedávejte, způsobila by, díky svému rychlému rozkladu, nepříjemnou chuť.
2. Smíchejte všechny zbývající ingredience na dresink. Se solí a pepřem zacházejte podle chuti, ale nezapomeňte, že vždy můžete salát později ještě dosolit a opepřit.
3. Dobře promíchejte zeleninu s dresinkem a můžete podávat ihned, nebo ideálně nechte odležet alespoň hodinu v lednici.

Newsletter