Pohankovo-ovesné lívanečky
5. června 2014
Komu by neudělaly den?
Miluju snídaně a obzvlášť ty víkendové, i když lívanečky s Grétou děláme často, nejen o víkendech. Věřím, že snídaně je důležitá část dne a je třeba tento čas o nic neokrádat.)
Zkoušíme různé kombinace ingrediencí. A tyto jsou jedním z našich výsledků. Díky pohance jsou krásně křehké a nadýchané.
Snadno se dají upravit pro bezlepkovou dietu. Ovesné vločky jen nahraďte vločkami z quinoi nebo rýže. Nezapomeňte, že prášek do pečiva se také vyrábí ve verzi pro celiaky.
Tyto recepty jsou ideální pro zapojení tak zdravých a všestranných semínek do nejen dětského jídelníčku. Recept jsem věnovala květnové receptové dvoustráně v časopisu Harper’s Bazaar.
10 minut
-
4
porce
Ingredience
-
250 g kefíru nebo podmáslí
-
1 šťastné vejce
-
2 lžíce drceného lněného semínka nebo chia semínka
-
1 lžíce slunečnicových semínek
-
100 g pohankové mouky
-
60 g jemných ovesných vloček
-
2 lžíce javorového sirupu (můžete nahradit agáve či rýžovým)
-
1 lžička prášku do pečiva
-
1 lžička vanilkového cukru
-
špetka soli
-
(kůra z 1/2 bio citrónu)
-
olej na smažení (rýžový, řepkový či kokosový)
Postup
1.
Všechny ingredience smíchejte dohromady a těsto nechte alespoň 10 minut odpočinout.
2.
Rozehřejte si lívanečník nebo obyčejnou pánev a na středním žáru smažte lívanečky z jedné strany. Na smažení je ideální rýžový olej nebo například z řepky olejky či kokosový. Všechny tyto oleje mají vysoký stupeň, při kterém se začínají přepalovat. Že je čas na otočení, poznáte podle toho, že se začnou tvořit na syrové straně bublinky a okraje začnou zlátnout. Z druhé strany je osmažte také do zlata a můžete servírovat spolu s vaší oblíbenou kombinací. U nás je v oblibě zakysaná smetana nebo farmářský jogurt s kyselejší marmeládou a čerstvým ovocem.