Artyčoky a la Romana
19. května 2014
Další z receptů, na který jsem si pozvala Gianfranca Coizzu. Kdo jiný, než rodilý Sardiňan, by tuto disciplínu měl umět předat nám Středoevropanům nejlépe.
Před pár dny jsem si totiž objednala bedýnku s artyčoky, ale jak to tak několikanásobné maminky mají, stále nebyl čas si s nimi tím správným způsobem pohrát a ještě to vše pro Vás dokonale zdokumentovat. A tak jsem spojila příjemné s užitečným, navštívila Gianfranca a tak jsem získala trochu prostoru na detailní focení. Děkuji Gianfranco za krásné rodinné odpoledne a společné vaření! Tady najdete něco málo o Gianfrancovi, tomto projektu a odkaz na jeho nový blog, má nám toho ještě hodně co předat.
2
porce
Ingredience
-
8 artyčoků
-
1 citrón
-
hrst máty
-
hrst petržele
-
3 stroužky česneku
-
1/4 hrnku strouhanky
-
extra panenský olivový olej
-
mořská sůl
-
čerstvě mletý pepř
Postup
1.
Připravte si citrónovou lázeň, která zamezí oxidaci a následovnému černání artyčoků na řezu. Tedy do jednoho litru vody vymačkejte šťávu z jednoho citrónu. Nejprve artyčoky očistěte. Můžete se nechat vést fotografiemi, které poskytnou doufám dostatečnou představu.
Odstraňte vnější listy, očistěte stonek od vnější slupky, seřízněte oschlý konec stonku, tak i špičky listů. Střed pomyslných okvětních lístků odstraňte také, tak aby se ve středu vytvořil prostor tak akorát na špičku prstu. Takto připravené artyčoky ihned pokládejte do nádoby s citrónovou lázní.
Odstraňte vnější listy, očistěte stonek od vnější slupky, seřízněte oschlý konec stonku, tak i špičky listů. Střed pomyslných okvětních lístků odstraňte také, tak aby se ve středu vytvořil prostor tak akorát na špičku prstu. Takto připravené artyčoky ihned pokládejte do nádoby s citrónovou lázní.
2.
Smíchejte strouhanku s nasekanou petrželí, dvěma lžícemi olivového oleje a propasírovaným nebo jemně nasekaným česnekem. Vyjměte jeden artyčok po druhém z citrónové lázně a střed každého naplňte touto bylinkovou strouhankou. Ještě každý posolte a opepřete podle chuti.
3.
Ve středním hrnci zahřejte dostatek olivového oleje tak, aby když přidáte všechny artyčoky jeden vedle druhého řezem dolů, byly alespoň jeden cm ponořené. Takto smažte 2-3 minuty. Zalijte je vroucí vodou, až po hranici přechodu mezi hlavou a stonkem. Hrnec přiklopte poklicí a jemně vařte přibližně 30-35 minut. Poznáte, že jsou hotové a pěkně měkké, podle toho, že půjdou snadno propíchnout vidličkou.
4.
Nechte je lehce vystydnout, naaranžujte na servírovací talíř a když už nejsou úplně horké pokapejte je ještě trochou olivového oleje, jinak by ho do sebe příliš nasákli. Ozdobte je natrhanými lístky máty a můžete servírovat. Jsou skvělé jako předkrm s omáčkou aioli, vychladlé například do salátu nebo perfektní příloha k rybám.