Vídeňská jablečná bábovka
18. dubna 2014
Tato je božská, nemá vůbec strukturu klasické bábovky, ale její vláčnost, šťavnatost a chuť stojí za to. Má výjimečnou strukturu díky tvarohu, jablkům a polohrubé mouce. Určitě stojí za vyzkoušení, já už jí pekla třikrát.) Tady přikládám odkaz na kolekci bábovkových receptů. …
Původní recept zaslala Andrea a moc jí děkuju!
A zde najdete nejen tyto krásné formy.)
Ingredience
-
300 g polohrubé mouky (super je i s celozrnnou polohrubou)
-
250 g tvarohu
-
250 g třtinového cukru
-
200 g másla
-
4 jablka
-
4 šťastná vejce
-
1 prášek do pečiva
-
5-7 lžic mléka
-
kůra z jednoho bio citrónu
-
vanilka (semínka z lusku nebo vanilkový cukr
-
2 lžíce rumu
-
špetka soli
-
(hrst hrozinek)
Postup
Předehřejte troubu na 170°C/150°C horkovzdušnou. Vymažte máslem a vysypejte si polohrubou moukou, bábovkovou formu.
Jablka oloupejte a nastrouhejte na nudličky. Osvědčilo se mi strouhání na tzv. “V” kráječi, jablka tak pustí méně šťávy a těsto pak není tak vodnaté, než když strouháte na klasickém struhadle.
Žloutky šlehejte se změklým máslem a polovinou cukru do světlé nadýchané pěny. Přidejte střídavě mouku s práškem do pečiva, citrónovou kůru, rum, tvaroh a mléko. Šlehejte pevný sníh z bílků, špetky soli a zbytku cukru, ten ale přidávejte k bílkům postupně. Sníh s cukrem je stabilnější.
Opatrně vmíchejte sníh i strouhaná jablka k těstu. Když je směs dobře propojená, přemístěte ji do formy a dejte péci přibližně na 45 minut. Otestujte špejlí, měla by vyjít ven čistá. Po krátkém chladnutí, vyklopte z formy na mřížku a nechte úplně vychladnout.