instagram @kitchenettehome

Kandovaná citrusová kůra

Kandovaná citrusová kůra

Už jsem se chystala tento recept připravit na blog několik Vánoc, ale až teď se mi to povedlo zvládnout. Je toho stále tolik co na blog přidávat. Tahle domácí citrusová kůra se vám bude hodit například do receptu na panetonne, klidně i do vánočky, do engadienerů, do vánoční granoly, na ozdobu dalšího cukroví a různých košíčků, … Taky může posloužit jako skvělý jedlý dárek, pro někoho, kdo rád peče.

Normálně preferuji kůru z bio citrusů, ale v tomto postupu se myslí i na zbavení se případných pesticidů. Citrusy se pořádně omyjí, vykartáčují a pak opakovaně vaří a proplachují, abyste se zbavili hořkosti a také nežádoucích látek. Já jsem tentokrát použila jeden grep, jeden pomeranč a jeden citrón, ten má nejtužší kůru, tak až budete kůru vařit, zkontrolujte hlavně kůru z citrónů, jestli je už dost měkká. Přidávám i pár fotek z loňska, kdy jsem dělala pomerančovou kůru. Recept jsem také připravila pro sociální sítě Billa.

120 minut
Kandovaná citrusová kůra

Ingredience

  • 1 citrón

  • 1 pomeranč

  • 1 grep

  • 250 ml vody

  • 425 g krupicového cukru

Kandovaná citrusová kůra

Postup

1.

Dobře omyjte a kartáčkem vydrhněte celé plody. Odřízněte oba konce citrusu. Tedy u stopky a i opačný konec a nožem rozřízněte kůru 4x po délce ve směru od stopky k špičce. Sloupněte slupku z plodů a nakrájejte ji na přibližně 4 mm široké nudličky. Dužinu z plodů už nebudete potřebovat, tak ji najděte jiné využití.

2.

Kůru dejte do hrnce, zalijte vodou, přiveďte k varu a až bude voda vřít, kůru dobře sceďte. Celý proces opakujte ještě 3x, ale napotřetí nudličky vařte 15 minut a pak je také sceďte.

3.

Do hrnce dejte 250 ml vody, 375 g cukru krupice, přiveďte k varu a jak bude cukr rozpuštěný, přidejte i blanšírované citrusové slupky. Jemně vařte až 80 minut, dokud nebude rozvar sirupovitý. Pak plátky rozložte na mřížku, aby dobře oschly. Nechte je takto schnout alespoň 12 hodin.

4.

Na závěr plátky obalte ve zbylém krupicovém cukru (50g) a uložte do vzduchotěsné nádoby.

Kandovaná citrusová kůra
Kandovaná citrusová kůra
Kandovaná citrusová kůra
Kandovaná citrusová kůra
Kandovaná citrusová kůra
Kandovaná citrusová kůra
Newsletter