instagram @kitchenettehome

Caneles de Bordeaux

Caneles de Bordeaux

Celkem dlouho mi trvalo, než jsem se zamilovala do těchto úžasných francouzských báboviček a to hlavně proto, že přesto, že jsem je párkrát ochutnala, neměla jsem úplně štěstí. Namísto aby jejich exteriér měl dokonale křupavou kůrku a uvnitř byly hezky vláčné a voňavé po rumu a vanilce, potkávala jsem spíš něco jako gumovou bábovku, která nijak nevoněla, byla těžká a křupavou kůrku si nebylo možné ani domýšlet. Ony tyto bábovičky musejí být totiž čerstvé. Jsou takové, jaké mají být pouze ten první den a nesmějí se skladovat v sáčku nebo uzavřené nádobě, aby právě jejich skvělá kůrka nezvlhla.

I když by se mohlo zdát, že na jejich pečení je třeba odborné vzdělání pod vedením francouzského pekaře, není tomu tak. Těsto je úplně jednoduché, v podstatě ze základních ingrediencí a jediné, na co je třeba si dávat pozor, je kvalitní vymazání formiček, aby Canelky bylo možné z formy vyndat. 
Tedy tu máte zase po dlouhé době takový jeden tradiční recept, který nezapadá do kategorie zdravá výživa, ale určitě stojí za hřích a uvidíte, že až je upečete, budou potravou i pro duši. je to vážně gurmánský zážitek. 
Z tohoto těsta uděláte 21 kusů canelek této velikosti.

15 minut - 21 porcí
Caneles de Bordeaux

Ingredience

  • 500 ml plnotučného mléka

  • 1 vanilkový lusk (nebo 1-2 lžičky mleté vanilky)

    Koupit
  • 150 g třtinového cukru

  • 100 g chlebové pšeničné mouky (můžete použít i hladkou)

  • 50 g másla

  • 2 šťastná vejce

  • 2 šťastné žloutky

  • 1 dcl kvalitního rumu nebo koňaku

  • špetka mořské soli

  • tuk na vymazání forem, ideální je tuk ve spreji

    Koupit
  • [forma na caneles] (https://www.kitchenetteshop.cz/forma-na-peceni-9-babovicek-canele)

Caneles de Bordeaux

Postup

1.

Mléko spolu s podélně proříznutým vanilkovým luskem dejte do menšího hrnce a přiveďte k varu. Jakmile začne mléko jemně vřít, odstavte a přidejte do něj máslo pokrájené na kostičky.

2.

Do nádoby blenderu/mixéru dejte všechen cukr, vejce, žloutky a rum. Začněte mixovat a postupně přilévejte horké mléko s máslem a vanilkou. (Pokud byste použili vanilku mletou, poradíte si i bez mixéru a celý proces můžete dělat třeba i ručně v míse s metličkou, ale práce s blenderem vám zajistí hladké těsto bez hrudek.) Horké mléko je také důležité, protože temperuje vejce.

3.

Na závěr přidejte rum, mouku a špetku soli. Směs důkladně promixujte/promíchejte tak, aby těsto bylo hladké. Výsledné těsto je velmi řídké, tak pokud je pečete poprvé, nenechte se rozhodit. 

4.

Těsto na Caneles je nejlepší, když se nechá 24 až 48 hodin odležet. Já jej vždy přeleji do skleněných láhví od mléka nebo třeba passat a odložím do lednice. Těsto se tak dobře skladuje a navíc se po odležení snadno promíchá a pak i skvěle plní do forem.

5.

Když už chcete tyhle úžasné bábovičky péct, rozehřejte si troubu na 250°C program horký vzduch. Formu důkladně vymažte tukem ve spreji. Vymazávání je u tohoto pečiva velká věc, protože cukr obsažený v těstě, který má za úkol vytvořit tu křupavou a lesklou kůrku, se také rád lepí k formám. Tradičně pekaři měděné formičky vymazávají směsí včelího vosku a másla. Ale mám vyzkoušené, že tuk ve spreji funguje skvěle.

6.

Vyndejte těsto z ledničky a pořádně láhví protřepejte, třeba i pár minut, než se vám rozehřeje trouba. Pak těsto nalijte do forem tak, aby bylo zhruba 1 cm pod okraj každé formičky a dejte do trouby. Prvních 10 minut pečte na 250°C, pak teplotu snižte na 180°C a dopékejte 45-50 minut. Canelse mají být tmavě hnědé, opravdu až skoro na hranici spálení, tak vydržte a nechte je pořádně propéct do tmavě hněda. Až je vyjmete z trouby, hned je opatrně překlopte na rošt, kde budou moci vychladnout tak, aby jejich kůrka byla dokonale křupavá a interiér hezky vláčky, skoro až pudinkovitý. Mezitím můžete péct další várku. Než se dopeče, z pravidla je první várka u nás snědená.

Caneles de Bordeaux
Caneles de Bordeaux
Caneles de Bordeaux
Newsletter