instagram @kitchenettehome

Vánoční bramborový salát

Vánoční bramborový salát

Tak jo. I když sem moc klasické recepty nedávám, byla jsem opakovaně vyzvána, abych s vámi sdílela ten náš bramborový salát. A protože jsem na něj celkem hrdá a každý rok se na něj těším, nepřipadá mi to až tak špatný nápad. Možná právě mnoho žen, co ten svůj ještě hledají, najdou inspiraci v našem rodinném.
V tom našem bramborovém salátu nenajdete vejce, tunu majonézy, ani uzeninu. Na první pohled je celkem obyčejný, ale opak je pravdou. Možná právě vyladěný poměr a správné dochucení z něj dělají ten skvělý salát. Možná pro mě je zásadní přítomnost jablka a chuť celeru. Ale už mě trochu znáte a víte, že nehaním ani nezatracuju jiné recepty, tradice nebo zvyky, tedy úplně chápu, že třeba ten můj by jiné nijak neuchvátil a připadal by jim fádní. Pro mě je to ovšem ten nejlepší bramborový salát na světě.
Letos mi při focení asistovaly děti a protože právě procházíme prskavkovou mánií, dovolila jsem si sem odložit jednu fotku, kam se mi oba kluci vloudili s prskavkami.

Než se do toho pustíme, úvodem vám sem dám ještě pár tipů.
Na bramborový salát, jak je známo, jsou nejlepší brambory odrůdy Keřkovský Rohlíček. Pokud na ně narazíte, určitě je vyzkoušejte. V opačném případě kupte ty salátové. V receptu narazíte na výše zmiňované jablko. Vybírejte vždy odrůdu, která není moučná, je pěkně šťavnatá, křupavá a má výraznou chuť. Jablko je spolu s kyselou okurkou jediná ingredience, která křupe a střídání struktur je v gastronomii celkem důležité.
Hrášek nepoužíváme sterilovaný, ale nejraději máme mražený hrášek petit poas z M&S. Nebo jiný kvalitní mražený hrášek, který už není třeba nijak tepelně upravovat, pouze nechat rozmrznout a přimíchat do salátu. Hrášek je tak aromatičtější.
Cibuli nikdy nedáváme syrovou, ale povaříme ji krátce v láku z octa, cukru a soli. Tímto lákem pak salát dochucujeme. Můžete přidat i trochu láku od okurek.
Do salátu dáváme majonézu a jogurt na odlehčení.

40 minut - 6-8 porcí
Vánoční bramborový salát

Ingredience

  • 1 kg brambor (viz úvod)

  • 3-4 mrkve

  • 1/2 větší bulvy celeru nebo jeden menší

  • 150 g mraženého hrášku

  • 8-10 nakládaných okurek

  • 1 velké pevné šťavnaté a křupavé jablko

  • 1 větší cibule

  • 3 lžíce octa (jablečný, vinný nebo ten klasický)

  • 1 lžíce třtinového cukru

  • 1/2 lžičky soli

  • 3 vrchovaté lžíce majonézy

  • 3 vrchovaté lžíce jogurtu (řecký nebo jiný kvalitní plnotučný)

  • citrón

  • čerstvě mletý pepř

  • mořská sůl

Postup

1.

Do silně osolené vody dejte vařit celé brambory ve slupce. Určitě je neloupejte před vařením, protože tím přijdete o to typické a žádoucí aroma a chuť. Mrkev i celer zbavte slupky, celer ještě překrojte na půl a dejte je vařit do silně osolené vody. (Pokud brambory dobře omyjete kartáčkem, klidně můžete vařit společně s mrkví a celerem.) Vařte tak, aby byly brambory mrkev i celer uvařené, ale nikdy ne převařené. Mají tak výraznější aroma i příjemnější strukturu.

2.

Mezitím si cibuli nakrájenou na kostičky dejte do malého hrnečku, zalijte trochou vody a 3 lžícemi octa tak, aby byla ponořená. Přidejte 1/2 lžičky soli, cukr a vařte v tomto láku tak, aby lehce změkla. Není žádoucí ji rozvařit, ale zbavit se té syrové křupavosti i chuti.

3.

Uvařené brambory ještě za tepla oloupejte a spolu s mrkví i celerem nakrájejte na kostičky (U nás se krájí na cca 0,5-0,7 mm). Dejte je do velké mísy, přidejte povařenou cibuli a lák.  (Teplé brambory mnohem lépe pojmou chuť.) Po mírném vychladnutí přidejte také všechen hrášek a okurky pokrájené na malé kostičky. Jablko zbavte slupky, jadřince a také nakrájejte na menší kostičky.

4.

Nyní už zbývá jen majonéza a jogurt. Jogurt ji má částečně nahradit a salát celkově odlehčit. Na toto množství ingrediencí mi vyšlo přibližně 3 vrchovaté lžíce majonézy a 3 vrchovaté lžíce jogurtu. Rovnou můžete všechny ingredience v míse lehce posolit, opepřit a poprvé zlehka, ale důkladně promíchat. Ochutnejte a podle potřeby přidejte třeba i více láku tentokrát od okurek, pokud jste už použili celý lák od cibule. Případně přidejte podle chuti ještě citrónovou šťávu, sůl i pepř. Salát by měl být dostatečně slaný a díky láku jemně sladký i nakyslý. Nyní si salát potřebuje pořádně oddechnout v lednici. Zarovnejte jej, přiklopte nějakým vzduchotěsným víkem či fresh folií a odložte. Jeho chutě se rozleží a následující den bude ještě mnohem lepší. Uvidíte, jestli jej bude třeba ještě dosolit a opepřit. Brambory mají takovou vlastnost, že do sebe pojímají hodně chutě, a tak se nedivte, jestli budete mít pocit, že je ne a ne dosolit. Myslím, že je to každoroční hobby celé rodiny chodit "tajně" do lednice stále ochutnávat dozrávající chuť a vyvíjející se kvalitu, a tak se nebojte udělat salátu dvakrát tolik. :-) Mějte krásné svátky plné lásky a pohody.

Newsletter