instagram @kitchenettehome

Brokolicový krém

Brokolicový krém

Některé receptury mi připadají tak moc jednoduché, že snad ani nestojí za to je dávat na blog. Ale pak si sama zase říkám ze své vlastní zkušenosti, že i snadné recepty jsou někdy cenou a skvělou inspirací, kterou potřebuju stejně tak jako každý z vás. Ne, že byste snad nebyly schopní kuchaři, ale spíše jde o ten nápad, inspiraci, vykročení ze své rutiny. Znáte to. Jdete do potravin a nakupujete stále to samé a máte i tendence vařit z daných ingrediencí stále to samé. Nebo skoro stále to samé. A tak jsem tu s brokolicovým krémem. Nejedná se o ten postavený na jíšce a rozvařené brokolici, takový ten, co se barvou ani trochu neblíží zelené, ten co asi každý známe z dětství, ze školní jídelny, nebo školních výletů. Tento si zachovává stále skvělou chuť čerstvé brokolice. 

Doma ho pokaždé dělám malinko jiný, ale základem stále stejně. Liší se hlavně tím, že někdy přihodím k cibuli i stroužek česneku, nebo pár lístků máty či petržele do krému při mixování. Jindy pak zase vynechám strouhaný sýr do základu, ale nadrobím na vrch trochu fety nebo orestuji haloumi. Tak tady je i s malou inspirací na různé obměny.  Jé a málem bych zapomněla,  tady na vrchu jsou tyto krekry. Hlavně na krémové polévce mám ráda, když je i do čeho kousnout nebo něco občas křupne.
Mávám vám z Paříže a jsem zvědavá, jakou inspiraci tady nasbírám zase já.

15 minut - 6 porcí
Brokolicový krém

Ingredience

  • 1 větší brokolice

  • 1 malá cibule

  • 2 řapíky celeru

  • 2 lžíce ghí, másla nebo olivového oleje

  • 750 ml zeleninového nebo masového vývaru

  • 250 ml sladké smetany (12%) či alternativní rostlinné

  • 150 g výraznějšího čedaru nebo popřípadě sýru gruyere

Postup

1.

Ve větším hrnci orestujte na másle cibuli nakrájenou na kostičky do měkka. Přidejte celer pokrájený na malé plátky a krátce také orestujte. Přidejte ještě brokolici rozdělenou na růžičky a vše zalijte horkým vývarem nebo vodou. (Nejprve nemusíte dávat všechen vývar a přidat jej můžete podle potřeby, až budete polévku mixovat tak, abyste získali požadovanou konzistenci.)

 

 

2.

Brokolici vařte opravdu pouze pár minut, aby byla stále pestře zelená a křupavá, tedy také plná vitamínů. Na závěr přidejte smetanu, nastrouhaný sýr a  celý obsah hrnce (opatrně) přelijte do nádoby blenderu. ( Já u Vitamixu používám program na polévky, který pomocí otáček polévku ještě zahřívá. ) Tyčový mixér je také varianta, jen polévka nebude tak dokonale krémová. Už zbývá jen krém dosolit a případně opepřit podle chuti, to reději nechte na konec, protože každý sýr je jinak slaný, tak ať zbytečně nepřesolíte.

Newsletter