instagram @kitchenettehome

Sezamové stromečky

Sezamové stromečky

Já vím, za 5 minut 12, ale dříve jsem to nějak nestíhala. Ale když se podívám na poslední posty, letos ten blog svátky úplně září.
Toto je cukroví pro milovníky sezamu! Myslím, že pokud si tyto stromečky upečete, můžete se pyšnit cukrovím, které bude opravdu originální a možná i trochu orientální.
Použila jsem záměrně černý sezam, protože se mi líbá, jak zabarví těsto i krém do tmavě šedé barvy. Ale pokud chcete raději vytvořit světlé cukroví a nebo nemůžete černý sezam sehnat, použijte klidně ten bílý, běžně dostupný.

V některých receptech je snadné nahradit rafinovaný cukr a někde už to chce celý recept přepracovat. Říkám si, že kolem vánočních svátků konzumujeme obecně cukru až až. Tady se skvěle nabízí nahradit cukr v krému za datle. V postupu receptu, jako takový bonus, najdete návod na obě varianty.
Recept je na dva plechy slepených stromečků.

Sezamové stromečky

Ingredience

Ingredience na těsto:

  • 320 g celozrnné pšeničné nebo špaldové mouky

  • 160 g mletých černých sezamových semínek (můžete nahradit bílými)

  • 160 g moučkového cukru

  • 240 g másla

  • 3 lžíce rumu

Ingredience na krém:

  • 125 g změklého másla

  • 1 balení vanilkového pudinku ( nebo 40 g kukuřičného škrobu )

  • 1/4 l mléka

  • 50 g mletých černých sezamových semínek (můžete nahradit bílými)

  • 80 g moučkového cukru (nebo 250 g datlí viz postup)

  • 1 lžička mleté vanilky

    Koupit
  • mořská sůl

Ingredience na polevu a ozdobu:

  • 100 g čokolády

  • 80 g másla

  • sezamová semínka na posypaní

Sezamové stromečky

Postup

1.

Smíchejte všechny ingredience na těsto a pomocí robotu nebo ručně vypracujte vše v kompaktní hmotu. Zabalte ji do fólie a nechte odpočinout alespoň hodinu nebo i do druhého dne.

2.

Mezitím si připravte pudink, ale oproti návodu na obalu použijte jen poloviční množství mléka a vynechte cukr. Pudink nechte vychladnout.

3.

Troubu předehřejte na 160°C program horký vzduch a připravte si plechy vyložené pečícím papírem. Těsto vyválejte na lehce pomoučeném vále na plát silný přibližně 3-4 mm a vykrajujte požadované tvary. Pečte přibližně 20 minut.

4.

Do mixovací nádoby robotu dejte změklé máslo na krém, vanilku, mletá sezamová semínka a dobře promixujte, aby bylo máslo nadýchané. Nyní přidejte i cukru a nebo pro zdravější variantu rozmixované datle. Postupně za chodu mixéru přidávejte po kouskách vychladlý pudink. (Datle rozmixujte v blenderu a klidně k nim přidejte i vychladlý pudink. O to lépe se budou mixovat a předejdete tak hrudkám, které by mohl tvořit pudink.)

5.

Jakmile stromečky vychladnou, můžete je začít plnit krémem. Já ráda používám cukrářský sáček, ale můžete postupovat klidně i po staru a potírat krém nožem.

6.

Připravte si polevu. Ve vodní lázni pomalu rozpusťte čokoládu spolu s máslem. Promíchejte, nechte krátce vychladnout téměř až na tělesnou teplotu a krémem slepované cukroví polevou pocákejte. Můžete cukroví samozřejmě třeba i namáčet celé. Ale zdálo se mi pěkné vytvořit cákance a posypat je semínky, protože pak mi tyto šňůrky či cákance čokolády připomínají vánoční dekorativní řetězy. Nechte polevu ztuhnout a pak už můžete cukroví odložit v dóze do chladu.

Sezamové stromečky
Sezamové stromečky
Sezamové stromečky
Newsletter