instagram @kitchenettehome

Bramborová vánočka babičky Olinky

Bramborová vánočka babičky Olinky

Letos jsem oprášila zase jeden rodinný recept, který u nás právem sklízel veškeré ovace. Moje dobříšská babička Olinka ovládala bravurně českou klasiku. V neděli pekla kachnu se zelím a knedlíkem. Také dělala často chlupaté knedlíky, Honzovy buchty, ... Ale její bramborová vánočka byla vždy prostě nej a to hlavně pro své vlastnosti než dokonalou úhlednost. Hladké těsto a dokonale čitelný cop od tohoto receptu nečekejte, ale každý, kdo trochu peče a setkal se s kynutými těsty a bramborou ví, že brambory dodávají do těsta škrob a hydrataci, a tak je výsledné těsto z nich vždy pěkně vláčné a rozhodně ne suché. Babička nás letos opustila, a tak bych sem ráda tento recept dala i na její počest a mou osobní vzpomínku. A věřím, že si jej v mnohých rodinách oblíbíte a pochodeň ponesete dál třeba jako vánočku jedné babičky Olinky, tak jako rohlíčky babičky Jiřinky.

Těsto na tuto vánočku je i trochu řidší, tak se udržte a nezahušťujte jej, i díky této struktuře je výsledek krásně nadýchaný a vláčný. Dalším důležitým pozitivním bodem je, že je úžasná i další dny, nejen když je čerstvě upečená. Určitě to znáte, mnoho vánoček hned druhý nebo obzvlášť ten třetí den jsou už jak sušené. Tady to opravdu nehrozí, a to je právě to, čeho si na ní naše rodina cení nejvíce. Jinak je samozřejmě navoněná vanilkou, citrónovou kůrou, rumem a třeba i dalším extraktem, pokud se rozhodnete přidat.
Jak se v ingrediencích dočtete, přidala jsem i hrstku sekaných lněných semínek, aby měla nějaké vitamíny na víc. Také část hrozinek nahrazuji brusinkami, protože jsou kyselejší a máme je tam rádi.)
A poslední zprávou je, že na fotkách i u mě v obchodě můžete vidět krásné porcelánové talíře a talířky českého designerského tria Vjemy, které nově můžete najít i v našem obchodě. Tady si je můžete prohlédnout. Jsem ráda, že v obchodě konečně můžeme prezentovat krásnou českou značku, která je pro mě ztělesněním krásného designu a kvality. Za touto kolekcí talířů inspirovaných kubismem stojí Světlana Koženová. 

Bramborová vánočka babičky Olinky

Ingredience

  • 0,5 kg polohrubé mouky pšeničné (nebojte se polovinu nahradit celozrnnou špaldovou či pšeničnou)

  • 125 g másla

  • 25 g čerstvého droždí nebo 10 g sušeného

  • 3 žloutky

  • 70 g cukru (používám třtinový)

  • 240 ml mléka

  • 1 uvařená brambora (120 g )

  • kůra z jednoho bio citrónu

  • přidávám ještě extrakty rumu či tonky

    Koupit
  • špetka soli

  • tentokrát jsem přidala 3 lžíce drcených lněných semínek

  • 70 g hrozinek a brusinek

  • 70 g blanšírovaných celých mandlí

Bramborová vánočka babičky Olinky

Postup

1.

Nejprve si uvařte celou bramboru ve slupce. Oloupejte slupku, nechte vychladnout a pak ji nastrouhejte úplně na jemno. Všechny ingredience nechte zteplat při pokojové teplotě. Lehce zahřejte mléko, postačí lehce nad teplotu těla, přidejte do něj lžíci cukru, všechno droždí a směs dobře promíchejte. Odložte na teplé místo a jakmile začne bublat a projevovat známky života, můžete začít připravovat těsto.
Do velké mísy či nádoby robota dejte mouku, žloutky, zbylý cukr, 120 g uvařené nastrouhané brambory, kůru z jednoho bio citrónu, případně extrakt, špetku soli a vzešlý kvásek. Zkrátka všechno kromě másla, hrozinek, brusinek a mandlí.) Začněte míchat a hníst na pomalý výkon, jakmile bude těsto kompaktnější, přidejte i změklé máslo. Nechte robota vykonat práci za Vás a až na pomalou rychlost vypracuje pěkné hladké těsto, které se nebude lepit na stěny nádoby, vmíchejte ještě hrozinky a větší část celých mandlí. Pokud mám čas, nechám hrozinky i brusinky namočené přes noc v rumu. Těsto přikryjte utěrkou nebo fólií a nechte na teplém místě vykynout dokud nezdvojnásobí svůj objem.

2.

Nyní nastává čas pletení vánočky. Nelekejte se, že je těsto relativně řídké a nezahušťujte jej, je to tak v pořádku. Konkrétně tuto vánočku pletu jen na dvě patra, to znamená, že upletu cop ze 4 pramenů a pak cop ze 3 pramenů a je to právě proto, že těsto je řidší, díky čemuž je krásně nadýchané doslova jako obláček. (Jiné druhy vánoček pletu na tři patra, tedy cop z pěti pramenů, cop ze tří a cop ze dvou.) Připravte si tedy 7 stejně velkých dílů těsta a na připravený plech (vymazaný nebo vyložený pečicím papírem) upleťte nejprve cop ze 4 pramenů. Můžete jej trochu od středu po celé délce roztáhnout, abyste vytvořili důlek pro druhý cop, který se tak lépe zakotví. Dokončete vánočku druhým copem ze tří pramenů. Můžete ji pomazat bílkem hned, protože kyne velmi rychle díky struktuře těsta a na závěr ji posypejte mandlemi, některé můžete i zapíchat.) Nelekejte se, že nebude tak pěkná nebo úhledná, kynutím se lehce vyhladí a bude pěknější, ale největší odměnou jistě bude její úžasná chuť i struktura.)

3.

Vánočka opravdu velmi rychle kyne a tak si rovnou předehřejte troubu na 200 °C. Dejte si pozor, aby nepřekynula, protože pak by během pečení spíše spadla a roztekla se doširoka, než do výšky. Pečte na 200 °C prvních 8 minut a pak stáhněte výkon na 150 °C a pečte do zlata přibližně 30 minut. 

Bramborová vánočka babičky Olinky
Bramborová vánočka babičky Olinky
Bramborová vánočka babičky Olinky
Bramborová vánočka babičky Olinky
Bramborová vánočka babičky Olinky
Bramborová vánočka babičky Olinky
Bramborová vánočka babičky Olinky
Newsletter