Recept jsem psala pro Billu a jejich řadu bezlepkových těstovin. Můžete ale samozřejmě použít těstoviny jaké máte rádi. Na trhu je už celkem velký výběr těch celozrnných a také nově občas zahlédnu těstoviny luštěninové, což je skvělá zpráva! Mimochodem, ty jsou také samozřejmě bezlepkové.
Poslední informace, než se pustíte do receptu... Budete potřebovat horkou vodu z hrnce od těstovin, tak jsem ji raději napsala i do ingrediencí, abyste na ní nezapomněli. Je důležitá, protože díky ní hezky povolí omáčka, která vznikne z parmezánu, česneku a másla a tato voda je v tom o trochu lepší než pouze horká voda, protože v sobě má škrob z těstovin.
Milované těstoviny se špenátem pro hektické večery
5. dubna 2019
Já vím, že dlouhodobě vás zajímají recepty na rychlá, jednoduchá, ale zdravá jídla. A tak jsem se rozhodla vám sem dát ještě tenhle recept, jakožto moji častou večerní záchranu.
Recept je napsaný na 2 porce a pro dospělé dávám na toto množství 5-6 stroužků česneku. Zní to děsivě, ale nebojte se, tím, že ho lehce orestujete na másle, ztratí svou intenzitu a bude krásně doplňovat špenát a parmezán. Pro děti můžete česneku trochu ubrat.
Ingredience
-
250 g těstovin
-
130 g čerstvého špenátu
-
5-6 stroužků česneku
-
100 g másla
-
2 hrsti lístků bazalky
-
100 g parmezánu plus na servírování
-
2 dcl horké vody od těstovin
-
čerstvě mletý pepř
-
mořská sůl
Postup
Ve velkém hrnci dejte vařit silně osolenou vodu. Jak začne vřít, přidejte těstoviny a vařte podle instrukcí na obalu.
Mezitím si oloupejte všechen česnek, propasírujte ho a dejte do větší pánve tipu wok spolu s máslem. Na mírný výkon máslo rozpusťte a česnek v něm velmi pomalu orestujte. Nechcete, aby začal zlátnout, pouze se rozvoněl a ztratil na pálivosti. Odstavte.
Všechen špenát omyjte nahrubo nakrájejte spolu s veškerou bazalkou. Parmezán nastrouhejte. Do ještě horké velké pánve s česnekem přidejte přibližně 2 dcl vody od těstovin (trochu si nechte stranou, pro případ, že ještě nějakou budete potřebovat), všechen špenát s bazalkou a krátce promíchejte, aby zavadl. Nyní přidejte uvařené a scezené těstoviny, nastrouhaný parmezán, případně mletý pepř a vše dobře promíchejte. Po chvilce uvidíte jak se sýr rozpouští a tvoří se krémová omáčka. Pokud není dost krémová a je spíš směs hutná, přidejte ještě trochu odložené vody. Servírujte ještě s extra parmezánem a případně čerstvě mletým pepřem.