instagram @kitchenettehome

Tvarohová bábovka s goji Vol.II

Tvarohová bábovka s goji Vol.II

Já vím, že jsme se všichni ještě ani nevzpamatovali z vánočního pečení, ale o tento recept si hodně z Vás napsalo na základě odvysílání Herbáře. A tak mám aspoň na moment příležitost poděkovat za tu možnost. Poděkovat za tak krásný pořad, jehož jsem mohla být nesměle i součástí. V tomto ohledu nejsem vůbec profesionál a vím, že neumím ani zdaleka správně mluvit, atd... , ale bylo mi ctí. Děkuju Kateřině Winterové a celému týmu, protože na natáčení opravdu panuje úplně jiná nálada, než na jakémkoli jiném. Také děkuji za ten obsah, protože si myslím, že může v našich luzích a hájích leccos změnit k lepšímu. Na pořadu spolupracuje parta mladých, stále ještě studujících a moc talentovaných pohodářů a celkově je tam i díky Tomášovi Zilvarovi (režisér a Kačky partner) celkem velká sranda. Tak se ani za kamerou necítíte jako za kamerou. DĚKUJU!

Chtěla jsem s receptem i slovy o Herbáři přijít dřív, ale podzim i předvánoční období je pro mě největší sezóna, a tak až teď se mi podařilo se pořádně zastavit, nadechnout, odpočinout si a zase začít s chutí tvořit. Dokonce jsem ani nestihla Herbář v televizi, pouze jeden díl :-/, ale naštěstí se na něj dá podívat i tu, a tak pokud jste Herbář také promeškali a chcete si některé díly pustit, můžete na něj mrknout tu: Herbář.
Než se dostanu k receptu, ještě musím okomentovat fotky. Já jsem tuto bábovku pekla snad už stokrát, ale asi mluví za vše to, že se mi ji nikdy nepodařilo nějak důstojně vyfotit celou. Vždy se tu na ní doma všichni vrhnou a její vůně je tak omamná, že se na ně za to nemohu ani zlobit. Tady jsou fotky z chalupy, kdy jsem její zbytek velmi umělecky a alternativně vyfotila venku na dece. :-D Tak díky za schovívavost.
A teď k receptu. Dávám vám sem úplný základ. Já doma často nahrazuji alespoň poloviční podíl moukou celozrnnou a také můžete vyzkoušet mouku pohankovou. Na tu si vždy vzpomenu hlavně v zimě, protože podle čínské medicíny je ideální a právě v tomto období vhodná. Na blogu tu už mám jednu tvarohovou bábovku, ale tato je ještě lepší, nicméně po vzoru té první i sem ráda přidávám góji - kustovnici čínskou. Právě tu v čínské medicíně, obzvlášť v zimním období, velmi ozpěvují. Je podobná vzhledem i složením našemu šípku a je to skvělá zásobárna vitamínu C. Tak ať se vám povede, stojí určitě za zkoušku na 100%. Moc se těším na vaše ohlasy.

65 minut
Tvarohová bábovka s goji Vol.II

Ingredience

  • 160 g změklého másla

  • 200 g třtinového cukru

  • 4 šťastná vejce (pokojové teploty)

  • 500 g tvarohu

  • špetka mořské soli

  • 200 g polohrubé mouky (alternativně polovinu nahraďte celozrnnou nebo pohankovou)

  • 1/2 lžičky sody na pečení

  • 2 lžičky prášku do pečiva z vinného kamene

    Koupit
  • kůru a šťávu z půlky bio citronu

  • 50 g goji

  • 1 lžičku mleté vanilky

    Koupit
  • 2-3 polévkové lžíce rumu

Tvarohová bábovka s goji Vol.II

Postup

1.

Předehřejte troubu na 170, horkovzdušnou na 150 stupňů. Do mísy dejte máslo, cukr, žloutky, citronovou kůru i šťávu, vanilku, rum a vše vyšlehejte do světlé pěny. V druhé misce jemně promíchejte tvaroh a přidejte jej do žloutkové pěně.

2.

Mouku promíchejte s práškem do pečiva, sodou a pak spojte s tvarohovou hmotou. Přidejte i sušené goji. 
Se špetkou soli vyšlehejte bílky na pevný sníh, který na závěr velmi zlehka přimíchejte do tvarohového těsta. 

3.

Formu na bábovku vymažte, ideálně sprejem na vymazávání, vysypejte polohrubou moukou nebo krupičkou a opatrně vlijte těsto. Pečte přibližně 55 minut do zlata. 

Newsletter