Engadiener
17. prosince 2012
Toto je jeden z našich tradičních rodinných receptů na cukroví a opět od moravské babičky Jiřinky. Je velmi vděčný a praktický, dokonce bych ho nazvala receptem pro lenochy ale s o nic menším efektem.
Líbí se mi, že si můžete pohrát se složením ořechů, semínek a sušeného ovoce, prostě nejde o těchto Vánocích jen o cukr, hladkou mouku a máslo, ale i o nějakou přidanou hodnotu, kterou vážně oceňuji z mnoha a mnoha důvodů. Žádná piplačka s tvarováním dokonalých rohlíčků, žádné šlehání, žádné zdobení, vykrajování, potírání, lepení. No nezní to jako z reklamy na dokonalé cukroví?
V původním receptu je hladká mouka a s ní budou vizuálně engadienery kontrastnější, ale tu jsem vyměnila za trochu zdravější verzi. Letos jsem přidala mandle, chia semínka, slunečnicová, drcená lněná, sušené višně a brusinky. Citrónová kůra ani koření v originální verzi nebylo a i tak jsou moc dobré.
Toto množství je na dva plechy Engadienerů.
Ingredience
-
175 g pšeničné nebo špaldové celozrnné mouky
-
90 g másla
-
70 g třtinového cukru
-
vanilka (z lusku nebo esence), vanilkový cukr
-
1 vejce
-
1/3 lžičky prášku do pečiva
-
60 g sušeného ovoce (máme rádi kyselé, jako višně, brusinky, překrájené švestky ..)
-
70 g ořechů (mandle, lískové, vlašské, pekanové, pistácie, semínka drcená lněná, chia, sezamová, ..)
-
špetka soli
-
kůra z jednoho bio citrónu
-
někdy přidáme špetku skořice, muškátového oříšku, zázvoru, …