instagram @kitchenettehome

Engadiener

Engadiener

Toto je jeden z našich tradičních rodinných receptů na cukroví a opět od moravské babičky Jiřinky. Je velmi vděčný a praktický, dokonce bych ho nazvala receptem pro lenochy ale s o nic menším efektem.
Líbí se mi, že si můžete pohrát se složením ořechů, semínek a sušeného ovoce, prostě nejde o těchto Vánocích jen o cukr, hladkou mouku a máslo, ale i o nějakou přidanou hodnotu, kterou vážně oceňuji z mnoha a mnoha důvodů. Žádná piplačka s tvarováním dokonalých rohlíčků, žádné šlehání, žádné zdobení, vykrajování, potírání, lepení. No nezní to jako z reklamy na dokonalé cukroví?
V původním receptu je hladká mouka a s ní budou vizuálně engadienery kontrastnější, ale tu jsem vyměnila za trochu zdravější verzi. Letos jsem přidala mandle, chia semínka, slunečnicová, drcená lněná, sušené višně a brusinky. Citrónová kůra ani koření v originální verzi nebylo a i tak jsou moc dobré.
Toto množství je na dva plechy Engadienerů.

20 minut - 0 porce
Engadiener

Ingredience

  • 175 g pšeničné nebo špaldové celozrnné mouky
  • 90 g másla
  • 70 g třtinového cukru
  • vanilka (z lusku nebo esence), vanilkový cukr
  • 1 vejce
  • 1/3 lžičky prášku do pečiva
  • 60 g sušeného ovoce (máme rádi kyselé, jako višně, brusinky, překrájené švestky ..)
  • 70 g ořechů (mandle, lískové, vlašské, pekanové, pistácie, semínka drcená lněná, chia, sezamová, ..)
  • špetka soli
  • kůra z jednoho bio citrónu
  • někdy přidáme špetku skořice, muškátového oříšku, zázvoru, …
Engadiener

Postup

1. Smíchejte všechny ingredience kromě ořechů, sušeného ovoce a vznikne vám řídká hmota. V tomto momentě přidejte i ty zbývající ingredience, dobře promíchejte a rozdělte na čtyři stejné díly.
2. Každý díl zabalte do potravinářské fólie tak, aby vznikl úzký, stejně silný váleček, měřící v průměru tak 2 cm. Válečky dejte do mrazáku odpočinout, proto abyste je mohli pohodlně nakrájet na kolečka včetně pevnějších ořechů.
3. Až budou dostatečně zmrzlé, nebo druhý den, předehřejte troubu na 160°C. Válečky nakrájejte na plátky silné přibližně 0,5 cm a pečte na pečícím papírem vyloženém plechu do růžova. Příliš se nezvětší, takže rozestupy dělejte standardní. Dávejte pozor, kolečka jsou velmi rychle hotová a pokud to trochu přetáhnete, může se stát, že sušené ovoce se spálí, zkaramelizuje a zhořkne.

Engadiener
Engadiener
Engadiener
Newsletter