Po semináři jsem nějak dostala chuť něco nového z kvasu a 100% žitné mouky vymyslet. Něco pro děti i dospělé a něco, co si budeme užívat jako takový to "guilty pleasure" i když to vlastně vůbec nebude nezdravé. A kdo nemiluje chroupání těhle tyčinek? Já doufám, že v duchu odpovídáte, že jo, že souhlasíte a že si je taky upečete.
Jinak je to skvělá relaxační činnost, vyválet všechny grissini a děti rády pomohou.
Celozrnné žitné kvasové grissini
19. února 2019
K pečení a vůbec vymyšlení tohoto receptu mě motivoval takový malý workshop, který jsme připravili pro rodiče naší školky s ještě jednou skvělou maminkou a kamarádkou. Bylo to na téma čínská medicína a stravování v zimním období. A jelikož v tomto období bychom měli spíše sáhnout po žitné mouce, do školky jsem přinesla žitný kvas pro všechny zúčastněné, taky ten náš milovaný čerstvě upečený žitný chleba na ochutnávku a samozřejmě recepty.
Ingredience
Na kvas
-
115 g celozrnné žitné mouky
-
115 g vody
-
1 lžíce žitného kvasu
Na těsto
-
350 g celozrnné žitné mouky
-
200 g vody
-
1 lžičku mořské soli
-
3 polévkové lžíce olivového oleje
-
(plus trochu (hrubé) mouky na válení)
Na posypání (volitelné)
-
rozmarýn
-
pepř
-
fenykl
-
tymián
-
sezamová semínka
-
loupaná konopná semínka
-
chia semínka
-
mák
-
kmín
-
drcená semínka koriandru
-
hrubá nebo vločková sůl
Postup
Připravte si přibližně 12 hodin předem žitný kvas. Smíchejte v menší misce vodu, mouku a startovací kvas z lednice. Vše smíchejte, zakryjte talířkem a nechte při pokojové teplotě zrát.
Když je kvas připravený, odeberte z něj lžíci na další pečení a zbytek smíchejte ve větší míse se všemi ingrediencemi na těsto. Těsto není třeba nijak hníst, tak pokud máte pocit, že je propracované a jeho konzistence je optimální, tedy se nebude extrémně lepit a budou se z těsta dobře válet budoucí tyčinky, přikryjte jej fólií (utěrkou nebo talířem) a nechte zrát přibližně 4 hodiny. Klidně i do druhého dne v lednici.
Na válení si připravte dva plechy vyložené pečícím papírem. Odeberte si kus těsta a vyvalujte z něj tenké válečky. Trochu si vál pomučte a nebo rovnou i posypte semínky, bylinkami podle vaší volby. Tak z tyčinek nebudou později opadávat, jako kdybyste je jen na tyčky sypali. Délkou se odpíchněte od délky vašeho plechu. Já je mám ráda hodně tenké, ale klidně mohou být třeba i 8 mm silné. Ty moje jsou kolem 4 mm, ale pozor, hodně tenké grissini a obzvlášť ty z celozrnné hrubější mouky, mohou během pečení popraskat. Postupně vyválejte válečky z celého těsta, budou jich dva plné plechy.
Vyválené tyčky nechte ještě odpočinou pod čistou utěrkou. Alespoň 30 minut, třeba než se vám vyhřeje trouba. Pečte je v troubě předehřáté na 160°C horkovzdušný program kolem 30 minut do zlata, ale i déle, podle tloušťky.